Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2020 η εκδήλωση που διοργάνωσαν η Διεύθυνση Διεθνών Πολιτιστικών σχέσεων του Αιγυπτιακού Υπουργείου Πολιτισμού και το Ανώτατο Συμβούλιο Πολιτισμού της Αιγύπτου σε συνεργασία με το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου και την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, στο πλαίσιο  της σειράς  «Συνομιλίες πολιτισμού» που τελεί υπό την αιγίδα της Υπουργού Πολιτισμού της Αιγύπτου, Δρ. Ινάς Αμπν Ελ Ντάγιεμ .Οι επισκέπτες της εκδήλωσης είχαν τη ευκαιρία να δουν στο φουαγιέ του κτηρίου του Ανωτάτου Συμβουλίου Πολιτισμού την παράλληλη φωτογραφική έκθεση του Τμήματος Αρχείων της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου με χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της παρουσίας των Ελλήνων του Καΐρου κατά τους δύο τελευταίους αιώνες.

Η εκδήλωση προς τιμήν των Ελληνο-Αιγυπτιακών σχέσεων αποδείχτηκε ένας… πολιτιστικός μαραθώνιος στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Ανωτάτου Συμβουλίου Πολιτισμού αφού η διάρκεια της ήταν τελικά υπερδιπλάσια του προγραμματισμένου χρόνου, υπογραμμίζοντας εμμέσως με αυτόν τον τρόπο τις δεκάδες αιώνες σχέσεων και φιλίας των δύο χωρών. Στις  περισσότερες από τρεις ώρες που χρειάστηκαν για τις βασικές αναφορές, αμέσως μετά το καλωσόρισμα εκ μέρους του Γ.Γ του Ανώτατου Συμβουλίου Πολιτισμού Δρ. Χισάμ Άζμι και την ανάκρουση των εθνικών ύμνων, έγινε η προβολή πεντάλεπτου φιλμ του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Πρώτος από τους προσκεκλημένους μίλησε ο Αιγυπτιώτης Έλληνας Πρέσβης στο Κάιρο κ. Νικόλαος Γαριλίδης. Στη σύντομη κι από καρδιάς ομιλία του αφού αναφέρθηκε στην καταγωγή του από το Πορτ Σαϊντ υπενθύμισε το ρόλο των Ελλήνων και τη  βοήθεια που προσέφεραν στην κρίση της Διώρυγας του Σουέζ, μην παραλείποντας να επισημάνει τα κοινά χαρακτηριστικά των δυο λαών τη βοήθεια της Αιγύπτου σε δεκάδες χιλιάδες Έλληνες άλλων εποχών να αναπτυχθούν και να μορφώσουν τα παιδιά τους, καταλήγοντας συγκινητικά πως και ο ίδιος ήταν ένα από τα παιδιά αυτά που έλαβε τα δώρα της Αιγύπτου κι επέστρεψε σ αυτήν δεκαετίες μετά ως Πρέσβης της Ελλάδας στη χώρα που γεννήθηκε.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον Μοχάμεντ Φαρίντ Μουνίμπ, τέως Σύμβουλο του Υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου και τέως Πρέσβη της Αιγύπτου στη Ελλάδα ο οποίος αναφέρθηκε σε γενικές γραμμές στις ιστορικές ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις φιλίας δίνοντας έμφαση στις εκπαιδευτικές ανταλλαγές.

Στις ομιλίες που ακολούθησαν συμμετείχαν προσκεκλημένοι των διοργανωτών η Δρ. Ράσα Ταμούμ, Συντονίστρια  Επιτροπής Μουσικής, Όπερας και Μπαλέτου στο Α.Σ.Π και ερευνήτρια επιστήμης μουσικής, Δυτικής και Αραβικής που αναφέρθηκε στον Έλληνα συνθέτη Ανδρέα Αναγνώστου ο οποίος έκανε καριέρα ιδιαιτερα ως συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής με το ψευδώνυμο Ανδρέα Ράιντερ. Με αυτό το  θέμα ασχολείται και στη μελέτη που εξέδωσε.

Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου, Δρ. Χάμντι Ιμπραχίμ, ο μεγάλος κριτικός και μεταφραστής και τέως Πρόεδρος Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας του Παν/μιου Καΐρου αναφέρθηκε στις λογοτεχνικές σχέσεις των δυο χωρών και τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει στον τομέα των μεταφράσεων κλασσικών αλλά και νεοελληνικών έργων καθώς και τη διδασκαλία των Ελληνικών στα Αιγυπτιακά Πανεπιστήμια και τόνισε ιδιαίτερα περήφανος που συνέβαλε  στη δημιουργία τμήματος Νεολελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Καΐρου.

Στην ίδια θεματολογία κινήθηκε και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αλ Αζχαρ, Δρ. Τάρεκ Ραντουάν ο οποίος έζησε χρόνια στην Ελλάδα ως φοιτητής όπου έκανε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές του κι επέστρεψε μετά ως Μορφωτικός Ακόλουθος της Αιγύπτου στην Πρεσβεία της Ελλάδος.

Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Δρ. Μοχάμεντ Αφίφι – ο μεγάλος ιστορικός – καθηγητής σύγχρονης ιστορίας στο Παν/μιο Καΐρου αναφέρθηκε ιδιατερα στις μεταφρασεις δυο λογοτεχνικών έργων, του βιβλίου “Νουρεντίν Μπόμπα” του Στρατή Τσίρκα από τον Γιάννη Μελαχροινούδη και τη μετάφραση του βιβλίου της Ρέας Γαλανάκη «Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ Πασά». Τα βιβλία αυτά του επέτρεψαν να καταλάβει τις σχέσεις μεταξύ δύο χωρών και αναφέρθηκε επίσης σε παλαιότερη επίσκεψη της Ρέας Γαλανάκη στην Αίγυπτο όπου συναντήθηκε με την εγγονή του Ισμαήλ Φερίκ πασά,ο οποίος γεννήθηκε στην Κρήτη.

Τέλος  ο Γιάννης Μελαχροινούδης, υπεύθυνος πολιτιστικών θεμάτων στην Πρεσβεία της Ελλάδος και ερευνητής Αιγυπτιακού και Ελληνικού κινηματόγραφου, μίλησε για τον Ελληνικό Κινηματογράφο στην Αίγυπτο και το πλήθος των Ελλήνων που έγραψαν μια λαμπρή ιστορία σ αυτόν τον τομέα από διαφορες θέσεις της κινηματογραφικής βιομηχανίες, παραγωγοί, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, σεναριογράφοι, ηχολήπτες, συνθέτες κ.λ.π. Τόνισε δε τη συμβολή του μεγάλου Αιγύπτιου κινηματογραφικού παράγοντα της εποχής Τογκο Μεσραχι στην παραγωγή Ελληνικών ταινιών του παλιού σινεμά, στην Αίγυπτο.

Στη συνάντηση απέδωσε  έναν μικρό χαιρετισμό και η Υφυπουργός του Υπουργείου Πολιτισμού στον Τομέα των Διεθνών Πολιτιστικών Σχέσεων Δρ. Σοάντ Σάουκι.

Λόγω των περιοριστικών προστατευτικών μέτρων για την πανδημία ο αριθμός των παρόντων προσκεκλημένων στην εκδήλωση ήταν εξαιρετικά περιορισμένος Γλώσσα εκδήλωσης Αραβικά και Ελληνικά με διερμηνεία από τον κ. Γιάννη Μελαχροινούδη.

Παρόντες ήταν ο Διευθυντής του Ε.Π.Κ.Κ. Χρίστος Παπαδόπουλος, η Υποδιευθύντρια της Αμπετείου, Μαρία Λιάκου, ο ταμίας του Ε.Κ.Κ. , Άγγελος Αθανασούλης κ.α εκπαιδευτικοί.

Πηγή: ΕΠΚΚ Φωτό: Βασίλης Πουλαρίκας.

Αρέσει σε %d bloggers: