Το Πατριαρχείο Aλεξανδρείας, σύσσωμος ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός και το αραβόφωνο ποίμνιο με τις Κοινότητές του, αποχαιρέτισαν την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020 στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου τον Μητροπολίτη Πηλουσίου κυρό Νήφωνα.

Είπαν το τελευταίο αντίο από το Κάιρο στον Ιεράρχη ο οποίος προσέφερε σπουδαίο έργο με τη διακονία του στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην παροικία από την εποχή που ως Επίσκοπος Βαβυλώνος ήταν ηγούμενος στην Ι.Μ του Αγίου Γεωργίου.

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρος έντονα συγκινημένος έσκυψε πάνω από το φέρετρο του ιεράρχη, τον αποχαιρέτισε με δάκρυα στα μάτια και λίγη ώρα αργότερα μίλησε με από καρδιάς λόγια για το πνευματικό του τέκνο, το οποίο, όπως είπε χαρακτηριστικά, ήρθαν να αποχαιρετίσουν και να πενθήσουν Έλληνες και Αιγύπτιοι.

 «Ο αδελφός μας ο χαμογελαστός άνθρωπος Νηφων ο Αρχιερεύς κεμοίμηται. Συναριθμήθηκε μεταξύ των αοιδήμων αρχιερέων του Αποστολικού Θρόνου του Αγίου Μάρκου… Και στις δύσκολες στιγμές, ο Νήφων, ο Επίσκοπος θα έρχεται παρηγορητής, αδελφός, φίλος στον καθένα από εμάς. Και αν όλοι θλίβονται πόσω μάλλον ο Πατριάρχης που τον χειροτόνησε αρχιερέα. Ο Πατριάρχης που συνδέθηκε με τόσο όμορφη φιλία από το 1977. Για αυτό θα ήθελα, επιτρέψατέ μου να αφήσω την καρδιά και την σκέψη μου να γυρίσω στο παρελθόν στο νησί μου την Κρήτη στο κοινό μας Μοναστήρι στην Παναγία της Αγκαράθου όπου και οι δύο παιδιά νέα αφιερώσαμε τη ζωή μας γίνοντας μοναχοί σε αυτό το ιστορικό μοναστήρι. Στην ιστορική μητρόπολη Λάμπης και Σφακίων ερχόταν ο νέος πατήρ Νήφων για να με συναντήσει στα βουνά της Κρήτης και πάντα να μου δίνει κουράγιο. Πέρασαν τα χρόνια, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας του λέει έλα Νήφων σε παρακαλώ έχω ανάγκη στο ξεκίνημα της Πατριαρχείας μου από νέους κληρικούς. Και ήρθε. Και αφιέρωσε τη ζωή του όλη σε αυτό το μοναστήρι που σήμερα σου λέμε, καλό σου ταξίδι Νήφωνα αδελφέ μας…

Ένα κομμάτι από τη ζωή σου θα ανήκει πάντα στην ιστορία αυτού του μοναστηριού. Και όταν θα έρχονται εκατοντάδες προσκυνητές θα φέρουν στη μνήμη στο προσωπό σου το χαμογελαστό, το Σταυρουλάκι ή την Εικόνα που μοίραζες, μα πάνω από όλα το λόγο της παρηγοριάς που είχες σε όλους να πεις. Σαν Πατριάρχης, σαν πνευματικός σου πατέρας, ποτέ δεν με πίκρανες. Πάντα ο λόγος σου να ναι ευλογημένος, γιατί Νήφων έμαθες από τα νεανικά σου χρόνια να έχει ήθος εκκλησιαστικό, υπακοής στην Εκκλησία.. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, Νήφων αδελφέ μου και πορεύθηκες στο Πορτ Σαϊντ παίρνοντας τον ιστορικό τίτλο Πηλουσίου. Αγάπησες το ποίμνιό σου και τους ανθρώπους. Έκανες τόσες ωραίες προσπάθειες και έμαθες την αραβική γλώσσα για να επικοινωνείς και να έχεις λόγο καλό προς όλους”, είπε μεταξύ άλλων ο Πατριαρχης Αλεξανδρείας.

Τον Πατριάρχη Θεόδωρο πλαισίωσαν ο Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου κ. Νικόδημος, ο Μητροπολίτης Ναυκράτιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας  κ. Νάρκισσος, ο Μητροπολίτης Ερμουπόλεως κ. Νικόλαος, ο  Επίσκοπος Ταμιάθεως κ. Γερμανός, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας  Αρχιμ. Νικόδημος Τότκας, ο Αρχισκευοφύλακας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας πατήρ Παύλος, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου Αρχιμ. Δαμασκηνός Αλαζράι,. Επίσης παρών ήταν ο Μέγας Εκκλησιάρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Αρχιμ. Στέφανος Σουλιμιώτης, οι πατέρες της Ι.Μ του Αγ.Γεωργίου πατ. Ιωακείμ και πατ. Παϊσιος, δύο αρχιερείς από την Κοπτική Εκκλησία και συγκεκριμένα οι Επίσκοποι Πορτ Σαϊντ και Μανσούρας καθώς και αραβόφωνοι και ρώσοι ιερείς.

Στην Εξόδιο Ακολουθία παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής και η Γενική Γραμματέας κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου.

Επίσης, παραβρέθηκε η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Πορτ Σαϊντ κ. Χρυσούλα  Θεοχάρους, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Ισμαηλίας κ. Ιωάννης Μισρέκης.

Ιδιαίτερα συγκινημένος ήταν ο Ναυτιλιακός Ακόλουθος στο Πορτ Σαϊντ κ. Άγγελος Κιούσης ο οποίος είχε τον μακαριστό ιεράρχη πνευματικό πατέρα.

Επίσης, παραβρέθηκε ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πνευματικού Κέντρου Σούμπρας Γ. Ζουμπουλίδης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Αιγύπτου κ. Α. Διαμαντίδης.

Η κηδεία την Ελλάδα

Η κηδεία του Μητροπολίτη Πηλουσίου κυρού Νήφωνος αναμένεται να γίνει την προσεχή εβδομάδα στον τόπο που γεννήθηκε στη Νίκαια. Η σορός του αναμένεται να μεταφερθεί την προσεχή Τρίτη με αεροσκάφος στην Ελλάδα.

Φωτογραφίες και video Γιάννης Φουρτούνας

Διαβάστε επίσης:

Αποκλειστικό: Το προαίσθημα του Πηλουσίου για την «αναχώρησή» του και η αποχαιρετιστήρια επίσκεψη στην Ι.Μ του Αγ. Γεωργίου (Photos)

Ο Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος για την εκδημία του Πηλουσίου Νήφωνος: «Το χαμόγελο εξέφραζε όλη του τη ζωή»

Η Μ. Ευγεργέτιδα της Ε.Κ.Κ Αικ. Μπελεφάντη – Σοφιανού για την εκδημία του Πηλουσίου Νήφωνος: «Καμία σκιά δεν μπορούσε να καλύψει το αστείρευτο φως της ποιμαντορίας του»

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από το έργο του Μακαριστού Μητροπολίτη Πηλουσίου Νήφωνος

Αρέσει σε %d bloggers: