Περισσότερα από 70 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους, κομμάτια ξύλου από τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας στην Αίγυπτο, ηλικίας 5.000 ετών, ανακαλύφθηκαν τυχαία σε ένα κουτί πούρων στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν στη Σκοτία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Πανεπιστήμιο.

Το κομμάτι του ξύλου από κέδρο είναι ένα από τα τρία αντικείμενα που βρέθηκαν στο εσωτερικό της πυραμίδας το 1872 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Ουέιμαν Ντίξον. Δύο από αυτά, μια σφαίρα και ένα μπρούτζινο άγκιστρο που χρησιμοποιείτο προφανώς για την κατασκευή της, βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, αλλά το ίχνος του κομματιού από ξύλο είχε χαθεί.

Το 2001 εμφανίστηκε μία υπόθεση: το κομμάτι ξύλου μπορεί να είχε δοθεί στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν (Σκοτία), αλλά δεν μπορούσε να ξαναβρεθεί.

Στα τέλη του περασμένου έτους, μια Αιγύπτια βοηθός συντήρησης αρχαιοτήτων που εξέταζε την ασιατική συλλογή, η Αμπίρ Ελαντάνι, έπεσε σε ένα κουτί πούρων, που έφερε τη σημαία της αρχαίας Αιγύπτου, προτού συνειδητοποιήσει ότι το κομμάτι ξύλου που περιείχε ήταν το χαμένο τεχνούργημα, το οποίο είχε πλέον σπάσει σε πολλά κομμάτια.

«Όταν είδα τους αριθμούς στο αρχείο Αίγυπτος, ήξερα αμέσως περί τίνος επρόκειτο», δήλωσε η αρχαιολόγος.

«Έχω εργαστεί σε ανασκαφές στην Αίγυπτο, αλλά δεν είχα ποτέ φανταστεί ότι θα ήταν εδώ, στη βορειοανατολική Σκοτία, που θα έβρισκα κάτι τόσο σημαντικό για την κληρονομιά της χώρας μου», πρόσθεσε η Αμπίρ Ελαντάνι.

Όταν έκανε τις ανακαλύψεις του τον 19ο αιώνα, ο Ντίξον έκανε παρέα με τον δρα Τζέιμς Γκραντ, που είχε πάει στην Αίγυπτο για να καταπολεμήσει τη χολέρα, με τον οποίο ανέπτυξε φιλία. Με τον θάνατο του δρα Γκραντ το 1895, η συλλογή του κληροδοτήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν, όπου είχε σπουδάσει. Το 1946, η κόρη του είχε δωρίσει το κομμάτι κέδρου στο πανεπιστήμιο, όμως εκείνο δεν το είχε καταχωρήσει και δεν είχε μπορέσει να το ξαναβρεί παρά τις εντατικές έρευνες.

Πρόσφατες αναλύσεις επέτρεψαν να χρονολογηθεί το κομμάτι του ξύλου ανάμεσα στο 3341 π.Χ. και 3094 π.Χ., δηλαδή περίπου 500 χρόνια πριν από την κατασκευή της πυραμίδας.

Δείχνουν πως ενδεχομένως τα αντικείμενα που ανακάλυψε ο Ντίξον, τα επονομαζόμενα «κειμήλια του Ντίξον», μπορεί να αφέθηκαν εκεί από τους κατασκευαστές.

Σύμφωνα με τον Νιλ Κέρτις, υπεύθυνο των Μουσείων και των ειδικών συλλογών του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν, τα αποτελέσματα αυτής της χρονολόγησης με άνθρακα είναι μια «αποκάλυψη» που «θα αναζωογονήσει οπωσδήποτε το ενδιαφέρον για τα κειμήλια του Ντίξον και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ρίξουν ένα φως για τη Μεγάλη Πυραμίδα».

Πηγή: Ναυτεμπορική