Ain Sokhna με Εl Alamein συνδέει σιδηρόδρομος υψηλής ταχύτητας – Η Αίγυπτος υπέγραψε memorandum με τη Siemens (Video)
15/01/2021
«Από άλλο τόπο»: Δεύτερη συνάντηση Ελλήνων και Αράβων ποιητών
17/01/2021
Show all

Ψηφιακή έκθεση με περιστεριώνες της Αιγύπτου και της Τήνου από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Μουσείο Καλών Τεχνών Αλεξάνδρειας (Video / Photos)

Στοχευμένη ψηφιακή έκθεση με θέμα τη συνάντηση των πολιτισμών της Ελλάδας και της Αιγύπτου, πραγματοποιείται από το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Αλεξάνδρεια και το Μουσείο Καλών Τεχνών Αλεξάνδρειας.

Οι φωτογραφίες της έκθεσης αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα μιας ιδιαίτερης λαϊκής αρχιτεκτονικής που βρίσκονται στην ύπαιθρο της Αιγύπτου και στο νησί της Τήνου. Διαφορετικές τεχνοτροπίες για κοινή όμως χρήση. Εντυπωσιακές κατασκευές που προορίζονται για κατοικίες των περιστεριών. Το πουλί που συνδέθηκε με την ύπαρξη του ανθρώπου από τους αρχαίους χρόνους αλλά κυρίως εδραιώθηκε ως τις μέρες μας ως παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης.

Οι διαφορές πολλές, στην Αίγυπτο και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή είναι φτιαγμένοι από εντελώς διαφορετικά υλικά, προσαρμοσμένοι σε ένα απόλυτα διαφορετικό φυσικό περιβάλλον και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται και να κατασκευάζονται νέοι. Στην Τήνο ξεκίνησαν να χτίζονται περίπου κατά το 1.200 μ.Χ. ενώ τα τελευταία χρόνια η χρήση τους εγκαταλείφθηκε και οι εναπομείναντες αποτελούν σήμερα διατηρητέα μνημεία.

Είναι πάντως γεγονός ότι πρόκειται για περίτεχνα οικοδομήματα που δημιουργούν καταπληκτικές γεωμετρίες και στολίζουν μοναδικά το τοπίο που τις περιβάλει.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Μουσείο Καλών Τεχνών στην Αλεξάνδρεια, ευχαριστούν θερμά τον Δρ. Αριστείδη Κοντογεώργη και την Σάρα Ζοχέιρ για την προσφορά των φωτογραφιών τους ώστε να δημιουργηθεί η ιδιαίτερη αυτή σύνθεση εικόνων που αποτελεί την ψηφιακή αυτή έκθεση.

Το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Αλεξάνδρεια ιδρύθηκε το 1994 και στεγάζεται στο νεοκλασικό κτήριο του πρώην Αβερώφειου Παρθεναγωγείου. Διαθέτει δανειστική βιβλιοθήκη, ανοικτή στο κοινό, καθώς και χώρους εκθέσεων, διαλέξεων και διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας. Στο Παράρτημα διδάσκεται η ελληνική γλώσσα, ενώ είναι κέντρο πιστοποίησής της. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του οργανώνει διαλέξεις, εκθέσεις, συναυλίες, συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Καΐρου και σε άλλα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας.