Για μια νέα συνεργασία στην Ελλάδα άνοιξε «πανιά» το «Νέο Φως» και η ekkairo.org, η εφημερίδα και η ιστοσελίδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου. Από την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021 και κάθε εβδομάδα θα δημοσιεύονται τα νέα των όπου γης Αιγυπτιωτών – όπως τα κατέγραψαν τα ειδησεογραφικά τα Μ.Μ.Ε της Ε.Κ.Κ – στην ευρείας κυκλοφορία εφημερίδα «Κυκλαδική» που εδρεύει στη Νάξο και καλύπτει ειδησεογραφικά όλες τις Κυκλάδες. Παράλληλα, οι αναγνώστες του «Νέου Φωτός» και της επίσημης ιστοσελίδας της Ε.Κ.Κ ekkairo.org, θα ταξιδεύουν στις Κυκλάδες μαθαίνοντας τα Αιγαιοπελαγίτιτκα νέα.
«Μια συνεργασία μεγάλης σημασίας εγκαινιάζεται σήμερα ανάμεσα στην ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ και στο ΝΕΟ ΦΩΣ του Καίρου, το μέσο της Ελληνικής ομογένειας στην Αίγυπτο.
ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΪΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΦΩΣ
Μετά τη δημιουργία του πρώτου Ελληνικού Γενικού Προξενείου στην Αλεξάνδρεια το 1833, ξεκάθαρη άρχισε να γίνεται και η ανάγκη ίδρυσης Ελληνικών Κοινοτήτων στις δύο μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου, Αλεξανδρείας και Καΐρου. Το 1856 ιδρύεται η εν Καΐρω Ελληνική Κοινότητα των Ορθοδόξων. Είχε θρησκευτική υπόσταση και πρόεδρος οριζόταν ο εκάστοτε Πατριάρχης Αλεξανδρείας. Μέλη της Κοινότητος δεν ήταν μόνο Έλληνες αλλά και Αραβόφωνοι Χριστιανοί Ορθόδοξοι (Συρορθόδοξοι) καθώς και όσοι υπάγονταν στο Πατριαρχείο.
Το 1904 εμφανίστηκε η ανάγκη να συσταθεί μία Κοινότητα αμιγώς ελληνική, ένα νομικό πρόσωπο με εθνική διάσταση, κάτι που θα εξυπηρετούσε τη διατήρηση και την ανάπτυξη των υπαρχόντων και των μετέπειτα φιλανθρωπικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και την Ίδρυση Ελληνικού Ναού, Νοσοκομείου και Γηροκομείου.
Στις 25 Απριλίου του 1904, διαλύεται η αρχική Κοινότητα των Ορθοδόξων και με πρωτοβουλία επιφανών ανδρών της εποχής, καθώς και τη σύμφωνη γνώμη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κρίνεται αναγκαία η ίδρυση της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου. Την 29η Απριλίου του ίδιου έτους, πραγματοποιήθηκε η πρώτη Γενική Συνέλευση της παροικίας στη Λέσχη των Πριγκίπων και τότε ιδρύεται η «Ελληνική Κοινότητα Καΐρου», «η Κοινότης», με παρέμβαση του τότε Διπλωματικού πράκτορα στο Κάιρο. Στην πρώτη συνεδρίαση της Ε.Κ.Κ., 6 Μαΐου 1904, εκλέχθηκε με μυστική ψηφοφορία προεδρείο, με πρώτο πρόεδρο τον Αλέξανδρο Ρόστοβιτς Μπέη.
Αρκετές δεκαετίες μετά την ίδρυση της Κοινότητας και συγκεκριμένα από το 1952 και έπειτα, οι πολιτικές και οικονομικές καταστάσεις αναγκάζουν μεγάλο μέρος του Ελληνικού πληθυσμού να αποχωρήσει από το Κάιρο. Σταδιακά από το 1957 έως το 1966 η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου συγχωνεύθηκε με όλες τις Ελληνικές Κοινότητες των περιχώρων του.
Σκοπός ύπαρξης της Ε.Κ.Κ είναι η παροχή πολιτιστικής, εκπαιδευτικής, νοσηλευτικής, κοινωνικής και θρησκευτικής εξυπηρέτησης στα Μέλη της. Αναλυτικότερα τα πεδία δραστηριοποίησης του Σωματείου είναι :
Η προστασία της οικογένειας, του παιδιού, της νεολαίας και της μητρότητας.
Η προστασία του γήρατος.
Οι πολιτιστικές, επιστημονικές και θρησκευτικές υπηρεσίες.
Η Κοινωνική Πρόνοια.
Η δράση στο μορφωτικό, πολιτιστικό και αθλητικό τομέα.
Η ανάπτυξη της φιλίας μεταξύ των λαών της Αιγύπτου και των φίλων λαών, ιδιαίτερα του Ελληνικού.
Η εκπαιδευτική δράση και
Η δραστηριότητα στον τομέα της υγείας.
Μεριμνά πάντα για την επίτευξη των σκοπών του και συνεχίζει μέχρι και σήμερα αδιάλειπτα την, αορίστου χρόνου, λειτουργία του.
Είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι και ελπίζουμε να συμβάλλουμε έτσι ώστε αυτή η συνεργασία να αποβεί δημιουργική σε όλα τα πεδία των κοινών μας ενδιαφερόντων αλλά κυρίως χρήσιμη και ευχάριστη για όλους τους αναγνώστες!», αναφέρει η Κυκλαδική αναφερόμενη στη συνεργασία με το «Νέο Φως».
Διαβάστε την εφημερίδα σε μορφή pdf:
11-2-2021