Διακόσιες φορές χτύπησε η καμπάνα στον Ι.Ν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης που βρίσκεται στο Κέντρο του Καΐρου και μαζί η καρδιά του ελληνισμού που γιόρτασε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και την Θεομητορική Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Ολόκληρη η παροικία ήταν εκεί, στον κοινοτικό ναό που έχει φιλοξενήσει τις μεγάλες στιγμές στην ιστορία των Αιγυπτιωτών. Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν όταν μετά τη Δοξολογία, όλοι μαζί, εκκλησιαστικές και διπλωματικές αρχές,  κοινοτικοί επίτροποι και πάροικοι έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο και αναφώνησαν «Ζήτω το Έθνος, Ζήτω η 25η Μαρτίου». Όλοι αντίκρισαν με υπερηφάνεια την γαλανόλευκη που είχε στολίσει το ναό αλλά και τους τέσσερις σημαιοφόρους των Ελληνικών Σχολείων και των Προσκόπων.

Δέος και συγκίνηση ακολούθησε όταν ο Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος, ο Αρχιεπίσκοπος Σινά Δαμιανός, ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Νικόλαος Γαριλίδης, ο Πρέσβης της Κύπρου κ. Όμηρος Μαυρομάτης, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Μαρία Ζήση και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, υπέγραψαν το Ευαγγέλιο, εις μνήμην των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 που έγιναν στο Κάιρο.

Η Δοξολογία

Τη Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία τέλεσε ο Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου κ.  Νικόδημος, ενώ παραβρέθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Σινά κ. Δαμιανός.

Αμέσως μετά ο Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος διάβασε το μήνυμα του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου Β’ προς την παροικία του Καΐρου για την Εθνική Επέτειο. Η φωνή του ιεράρχη λύγισε όταν αναφερόταν στους αγώνες και στα λόγια των πρωτεργατών της Επανάστασης.

“...Στους ήρωες αυτούς εναποθέτουμε την ευγνωμοσύνη μας και την ευχή, ο Πανάγαθος Θεός να τους αναπαύει «εν Σκηναίς Δικαίων». Για αυτούς τους αγωνιστές νιώθουμε υπερηφάνεια να καλούμαστε απόγονοι και παιδιά τους. Η βαριά κληρονομιά, όμως, που φέρουμε στους ώμους μας, δεν πρέπει να μας επιτρέψει να επαναπαυόμαστε. Ας μην είμαστε, λοιπόν, μόνο υπερήφανοι για τους προγόνους μας, αλλά ας κάνουμε κάτι, για να νιώσουν και τα δικά μας παιδιά υπερήφανα για εμάς. Ας γίνουμε άξιοι συνεχιστές τους, ενθυμούμενοι πάντοτε, πως οι λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους, δεν έχουν μέλλον. Αυτός είναι ο καλύτερος φόρος τιμής”, είπε ο Μητροπολίτης Μέμφιδος διαβάζοντας το μήνυμα του Πατριάρχη Θεόδωρου.

Ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Νικόλαος Γαριλίδης, είπε ότι είναι μεγάλη η Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου και τόνισε ότι παρά τις συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού εορτάζεται όπως της αρμόζει. Ο Έλληνας Πρέσβης διάβασε το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου προς τους αποδήμους, για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία.

«…Η Ελλάδα αποτελεί ισχυρό Κράτος Δικαίου, στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και σταθερό παράγοντα ειρήνης στην ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή. Η χώρα μας ενδυναμώνει τις συμμαχίες της, προφυλάσσει αποτελεσματικά τα σύνορά της και απαντά αποφασιστικά στην τουρκική επιθετικότητα, με γνώμονα την πιστή εφαρμογή των αρχών του διεθνούς δικαίου.

Και αν η εθνική μας ανεξαρτησία θεωρείται σήμερα αδιαμφισβήτητη, το ίδιο αδιαμφισβήτητη παραμένει η προσήλωσή μας στην προάσπιση των εθνικών και κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και η θωράκιση της ασφάλειάς μας.

Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Η κρίση του κορωνοϊού που δοκιμάζει, εδώ και έναν χρόνο, τον πλανήτη ολόκληρο, δεν μας επιτρέπει να προσδώσουμε στους επετειακούς εορτασμούς για την συμπλήρωση δύο αιώνων από την εθνική μας Επανάσταση τη λαμπρότητα που της αρμόζει. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να νιώθουμε περήφανοι για όλα όσα έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα και αισιόδοξοι για όσα πρέπει να δημιουργήσουμε αύριο.

Όλοι εσείς, Έλληνες πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, που ζείτε στο εξωτερικό χωρίς ούτε στιγμή να λησμονείτε την Ελλάδα, που προκόβετε σε τόπους μακρινούς και αντιμετωπίζετε τις σύγχρονες προκλήσεις, είστε άξιοι πρεσβευτές του ελληνισμού σε όλο τον κόσμο. Και το παράδειγμά σας αποτελεί λαμπρή δικαίωση εκείνων που το 1821 αγωνίστηκαν με ηρωισμό, για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι», είπε ο κ. Γαριλίδης, διαβάζοντας το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, στο μήνυμά του είπε ότι είναι η μοίρα της πανέμορφης γωνιάς της γης που λέγεται Ελλάδα να δίνει, έχοντας τη χάρη του Θεού, στην ανθρωπότητα μαθήματα.

«Μπορεί να περηφανευόμαστε και δίκαια για τους προγόνους μας για τους φιλοσόφους μας, για την έννοια της δημοκρατίας για την έννοια της ισότητας, της ισονομίας για τις πολλές έννοιες που χαρίσαμε στην ανθρωπότητα αλλά και η σημερινή επέτειος του 1821 δεν υστερεί και αυτή από έντονα διδάγματα», είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι οι λίγοι Έλληνες έδωσαν ένα μεγάλο σύγχρονο μάθημα στην Ευρώπη αναστρέφοντας αυτό που λέει η λογική, ότι η υπεροχή επιτυγχάνεται μόνο αριθμητικά. «…το αίσθημα, η δύναμη και η ψυχή ποτέ δεν πεθαίνει. Ο Ελληνισμός της Αιγύπτου, αυτό το μήνυμα θέλει να δώσει.  Οι παππούδες μα πολέμησαν για την Ανεξαρτησία του έθνους τόσο το 1821 όσο και τους κατά τους σύγχρονους πολέμους. Πάντα οι ευεργεσίες ξεκίνησαν από αυτήν εδώ την παροικία».

Τα λείψανα του Αγίου Γρηγορίου Ε’

Στο μεταξύ προς ευλογίαν των πιστών θα παραμείνουν στο Κάιρο προς προσκύνηση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα λειψανα του Αγιου Γρηγορίου Γρηγορίου Ε’.

Τον Μητροπολίτη Μέμφιδος πλαισίωσε ο Μέγας Εκκλησιάρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Αρχιμ. Στέφανος Σουλιμιώτης, ο οποίος σε επικοινωνία που είχε με την Ε.Κ.Κ είπε ότι είναι πρωτοβουλία του η υπογραφή του Ευαγγελίου καθώς επίσης και οι πατέρες Ιωακείμ και Παϊσιος. Τους ύμνους έψαλλε ο Πρωτοψάλτης της Ε.Κ.Κ Ιωάννης Κούντριας.

Στη Δοξολογία, την πρόσκληση της οποίας στέλνει κάθε χρόνο ως είθισται η Πρεσβεία της Ελλάδος, παραβρέθηκε ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Νικόλαος Γαριλίδης, ο η Γενική Πρόξενος κ. Μαρία Ζήση, ο Ακόλουθος Άμυνας Πλοίαρχος Γεώργιος Χατζής ΠΝ και ο Πρόξενος κ. Αχιλλέας Μπικής. Επίσης, παρααβρέθηκε η Α΄ Σύμβουλος Πρεσβείας κ. Μαρία Κεχρή και από την Υπηρεσία Δημόσιας Διπλωματίας η κ. Μαρία Νικολαρά.

Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Πρέσβης κ. Ομηρος Μαυρομάτης και ο Ακόλουθος Άμυνας Αντισυνταγματάρχης Κώστας Φωτίου.  

Την Ελληνική Κοινότητας Καΐρου εκπροσώπησε ο Πρόεδρός της  κ. Χρήστος Καβαλής, ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκουνστέιν, η Γενική Γραμματέας κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, η Επόπτρια Γραφείων κ. Βίλλυ Πολίτη – Ζουέ και οι Κοινοτικοί Επίτροποι Ανδρέας Ρούσσος και Λεωνίδας Φοντριέ.

Επίσης μεγάλη ήταν η παρουσία της παροικίας και των σωματείων. Τη Φιλόπτωχο εκπροσώπησε η Πρόεδρος κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου και η Αντιπρόεδρος κ. Βασω Γαζή, το Ορθόδοξο Πατριαρχικό Κέντρο ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης, τη Χιακή Αδελφότητα ο Πρόεδρος κ. Λάμπρος Μπενοβίας και η σύζυγός του Θεανώ, τον ΣΕΑΑΣ ο Πρόεδρος κ. Αλέκος Καζαμίας. Επίσης, παραβρέθηκε η εν Καϊρω Κυπριακή Αδελφότητα εκπροσωπούμενη από τον Πρόεδρό της κ. Παντελή Χαραλάμπους και οι Πρόσκοποι του Καΐρου με τον Αρχηγό τους κ. Γιάννη Μελαχροινούδη.

Από την Αχιλλοπούλειο Σχολή Καΐρου παραβρέθηκε ο Διευθυντής κ. Αναστάσιος Αναστασίου και από την Αμπέτειο η Διευθύντρια κ. Μαρία Λιάκου καθώς και εκπαιδευτικοί των δύο σχολείων. Επισης, παραβρέθηκε και ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος.   

Σημειώνεται ότι λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό, παραβρέθηκαν μόνο οι σημαιοφόροι του Δημοτικού της Αχιλλοπουλείου, του Γυμνασίου και του Λυκείου της Αμπετείου και των Προσκόπων του Καΐρου.

Αρέσει σε %d bloggers: