1821 – 2021: 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Διακόσια χρόνια πέρασαν από την ημέρα που μια χούφτα Ελλήνων τόλμησε το ακατόρθωτο, να ξεσηκωθεί απέναντι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και να πολεμήσει με σθένος για την Ελευθερία, την Πατρίδα, τη Θρησκεία, την Ελληνική Γλώσσα. Διακόσια χρόνια πέρασαν και το Ελληνικό Κράτος έχει προ πολλού θεμελιωθεί, έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και βρίσκεται σε συνεχή τροχιά ανάπτυξης. Ο σημερινός εχθρός δεν είναι η Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά η αλλοτρίωση, η λησμονιά της εθνικής ταυτότητας και ο ιδεολογικός οδοστρωτήρας που αυτόματα κατατάσσει στην κατηγορία του φολκλόρ και της γραφικότητας όποια κοινωνική ομάδα διεκδικεί την διατήρηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της.

Γράφει η Κάτια Τσιμπλάκη, Αρχισυντάκτρια της εφημερίδας «Νέο Φως»

Τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 βρίσκουν την Ελλάδα όπως και όλη την υφήλιο σε μια κρίσιμη καμπή. Η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε σε παγκόσμιο επίπεδο το ρου της ιστορίας. Οι υφιστάμενες δομές της κοινωνίας, της οικονομίας, του εμπορίου, της εργασίας, των διαπροσωπικών σχέσεων έχουν αποσυντεθεί και τα κομμάτια τους θα δημιουργήσουν ένα νέο παζλ σχέσεων.

Στη νέα εποχή που ανατέλλει, είτε  πρόκειται για την εξέλιξη της παγκοσμιοποίησης κατά την οποία η παγκόσμια διαδικασία ομογενοποίησης τιμών, προϊόντων, απολαβών, τόκων και κερδών θα υπόκειται σε νέους κανόνες είτε για την αποκρύμνιση αυτής και την αντικατάστασή της με ένα νέο μοντέλο κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων, η τεχνολογία θα παίζει καταλυτικό ρόλο.

Η βιομηχανία με τα σπουδαία επιτεύγματά της δίνει τη σκυτάλη στην τεχνολογία η οποία όπως όλα δείχνουν θα μας ανοίξει προοπτικές που μέχρι πριν λίγα χρόνια παρέπεμπαν σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Σε αυτό το κομβικό σημείο η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και οι Αιγυπτιώτες καλούνται να βρουν πάλι το βηματισμό τους στη χώρα του Νείλου και να διασώσουν την ιστορία τους. Το «Νέο Φως» και το «αδελφάκι» του, η ekkairo.org, η επίσημη εφημερίδα και η ιστοσελίδα της Ε.Κ.Κ, αντίστοιχα, δημιούργησαν την ειδική έκδοση που κρατάτε στα χέρια σας ή διαβάζετε στην οθόνη του κινητού σας.

Πρόκειται για ιστορική αναδρομή με μοναδικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες στο πως γιόρταζαν διαχρονικά οι Αιγυπτιώτες την 25η Μαρτίου όχι μόνο κατά την ένδοξη εποχή αλλά και στις δεκαετίες κατά τις οποίες μειωνόταν δραματικά ο πληθυσμός των Ελλήνων στην Αίγυπτο. Ταυτόχρονα διακεκριμένοι αρθρογράφοι δίνουν το στίγμα για τις σύγχρονες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν όχι μόνο οι Αιγυπτιώτες αλλά και σύσσωμος ο Ελληνισμός.

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, ο θεματοφύλακας του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στη χώρα του Νείλου, στο άρθρο του επισημαίνει ότι η βαριά κληρονομιά, που φέρουμε οι Έλληνες στους ώμους μας από τους πρωτεργάτες του 1821, δεν πρέπει να μας επιτρέψει να επαναπαυόμαστε. «Ας μην είμαστε, λοιπόν, μόνο υπερήφανοι για τους προγόνους μας, αλλά ας κάνουμε κάτι, για να νιώσουν και τα δικά μας παιδιά υπερήφανα για εμάς», λέει χαρακτηριστικά. Ο Αιγυπτιώτης Πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο Νικόλαος Γαριλίδης, αναφέρεται στα κεκτημένα της χώρας μας μετά το 1821 αλλά και στις αρχές των πρωτεργατών της Επανάστασης με τις οποίες οι Έλληνες δημιούργησαν της κοινότητές τους στην Αίγυπτο.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Χρήστος Καβαλής επισημαίνει ότι 200 χρόνια μετά την Επανάσταση η ελληνική ομογένεια έχει διπλό χρέος: «Πρώτο είναι να φροντίσουμε στα του οίκου μας να επικρατεί η ομόνοια και η ενότητα και δεύτερο να σταθούμε πιο κοντά στην χώρα μας  και ας μην μας δίνεται εύκολα αυτή η ευκαιρία από το Εθνικό κέντρο εμείς οφείλουμε να την απαιτήσουμε και να την επιβάλλουμε».

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων  Κώστας Μιχαηλίδης, διηγείται ιστορίες από τις εορταστικές εκδηλώσεις στην Αλεξάνδρεια.

Η Σούλα Θεοχάρη, Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Πορτ Σαΐντ ανασύρει μνήμες και φωτογραφίες από τις ένδοξους εορτασμούς και εξομολογείται ότι ακόμη και σήμερα οι λιγοστοί Έλληνες καταθέτουν στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Ο Μιχάλης Μπίσκος Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου, παρουσιάζει άγνωστες προσωπικές του φωτογραφίες από τα μαθητικά του χρόνια στο Ασσιούτ και αποκαλύπτει ότι το αίσθημα της μικρής Ελλάδας στην Άνω Αίγυπτο, ήταν έντονο παρά το ότι είχε αρχίσει να φθίνει η εκεί παροικία.

Η Καϊρινή δημοσιογράφος Μαρία Αδαμαντίδου αποκωδικοποιεί τα μυστικά ενός ιστορικού πρωτοσέλιδου της εφημερίδας «ΦΩΣ» από το 1935. Ο Νίκος Νικηταρίδης, ερευνητής της ιστορίας των Αιγυπτιωτών, φέρνει στο φως άγνωστα ντοκουμέντα από τους εορτασμούς που έγιναν το 1921 για τα 100 χρόνια από την Επανάσταση.

Ο Δημήτρης Σκουφαρίδης, Γραμματέας της Επιτροπής Οικονομικών και Μελλοντικού Σχεδιασμού της Ε.Κ.Κ περιγράφει τα προσωπικά του βιώματα από τις σχολικές εορτές για την εθνική επέτειο και γράφει για το πώς αποτυπώθηκε στο δημοτικό τραγούδι η εθνική παλιγγενεσία.

Ο Νικόλαος Θεοχάρης τέως βαθμοφόρος Περιφερείας Προσκόπων Καΐρου, μας ταξιδεύει στο παρελθόν στις Ελληνικές γειτονιές στη Διώρυγα του Σουέζ, στην Ισμαηλία, στο Πορτ Σάιδ, στο Πορτ Φουάτ. Περιγράφει τις προετοιμασίες μικρών και μεγάλων για τις αγορές τους στα Ελληνικά καταστήματα.

Ο Αμπετειανός Κώστας Ζαννής, γράφει – μεταξύ άλλων για τις γυμναστικές επιδείξεις στο Ελληνικό Στάδιο της Σούμπρας και περιγράφει τις αναμνήσεις του από την 25η Μαρτίου στην Αίγυπτο κάνοντας λόγο για μια ένδοξη σχεδόν μυθική περίοδο.

Τέλος στην ειδική έκδοση μπορείτε να δείτε ιστορικές φωτογραφίες από τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στο Κάϊρο με πρωταγωνιστές τον Μακαριστό Πατριάρχη Παρθένιο, τον νυν Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου κ. Νικόδημο, τον Πρόεδρο και τους Κοινοτικούς Επιτρόπους αλλά και την Μ. Ευεργέτιδα της Ε.Κ.Κ κ. Αικατερίνη Μπελεφάντη – Σοφιανού.

Διαβάστε τα θέματα της ειδικής έκδοσης του Νέου Φωτός για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Διαβάστε επίσης:

Αρέσει σε %d bloggers: