Γράφει ο Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος , Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου

Ο Αραβο-Ελληνικός Σύνδεσμος ήταν μια ανάγκη που δημιούργησε ο καιρός και οι συνθήκες, στη συγκυρία της αιγυπτικοποίησης της οικονομίας κι αμέσως μετά, των εθνικοποιήσεων που οδήγησαν στη μεγάλη έξοδο. Ο Αραβο-ελληνικός σύνδεσμος δημιουργήθηκε στις 25 Μαΐου του 1960. Η ιδρυτική του συνεδρία έλαβε χώρα στο Ελληνικό Κέντρο Καΐρου. Λίγες μέρες μετά ,στις 7.6.1960 ο Πρόεδρος Γκαμάλ Αμπντελ Νάσερ είχε επισκεφθεί την Αθήνα κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του Βασιλιά Παύλου. Από την επίσκεψη εκείνη και με αφορμή την ίδρυση του Συνδέσμου, ο Αιγύπτιος ηγέτης αναφέρθηκε στη Αραβο-ελληνική φιλία και  ξεκίνησε επίσης η δημιουργία του Ελληνοαραβικού Επιμελητηρίου.

Στις 18.7.1961 δημοσιεύεται στην αιγυπτιώτικη εφημερίδα του Καΐρου, ΦΩΣ η   παρακάτω ανακοίνωση “Μεθαύριον Πέμπτη ώραν 7η μ.μ θα λάβουν χώραν με πάσαν επισημότητα τα εγκαίνια του εντευκτηρίου του Αραβο-Ελληνικού συνδέσμου παρα την οδό Ναμπατάτ αρ. 4 (1ος όροφος,συνοικία Γκάρντεν Σίτυ)

  Των εγκαινίων θα προστή ο Κεντρικός Υπουργός των Εσωτερικών κ Ζακαρία Μοχιεντίν, Πρόεδρος του Αραβο-Ελληνικού συνδέσμου ο οποίος ως πληροφορούμεθα θα εκφωνήση λόγον κατάλληλον τη περιστάσει. Θα ομιλήση επίσης ο  μεγαλοβιομήχανος Δημήτριος Ζερμπίνης, Ταμίας του ΑραβοΕλληνικού Συνδέσμου. Προσεκλήθησαν όπως παραστώσιν τα μέλη του Συνδέσμου και πλείσται άλλαι σημαίνουσαι προσωπικότητες της Η.Α.Δ* ως επίσης επίλεκτα μέλη της παροικίας.”

*(Εκείνα τα χρόνια η Αίγυπτος ονομαζόταν Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία λόγω της βραχύβιας πολιτικής ένωσης της με τη Συρία από το 1958-1961.Ωστόσο η Αίγυπτος εξακολούθησε να είναι γνωστή με την ονομασία «Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία» έως το 1971.)

Στις 20.7.1961,η εφημερίδα ΦΩΣ δημοσιεύει το άρθρο “Σήμερον τα εγκαίνια του νέου εντευκτηρίου του Αραβο-ελληνικού Συνδέσμου” που εκτός από τις απαραίτητες πληροφορίες συμπληρώνει μεταξύ άλλων : “ Η Ηνωμένη Αραβκή Δημοκρατία και η Ελλάς συνδέονται από αρχαιοτάτων χρόνων δι’ άρρηκτων δεσμών φιλία τους οποίους ουδείς ύπουλος εχθρός ηδυνήθη να διασπάσει. Διότι η φιλία Ελλήνων και Αράβων είναι βαθιά χαραγμένη εις τις καρδιές των από αρχαιοτάτων χρόνων και πηγάζει από κοινά ιδεώδη και κοινούς αγώνας καθαγιασθέντας με το αίμα των ηρώων πατριωτών.” Το άρθρο συνοδεύεται από τη φωτογραφία του Προέδρου του Συνδέσμου, Υπουργού Εσωτερικών Ζακαρία Μοχιεντίν.

 Την επόμενη μέρα των εγκαινίων, στις 21.7.1961 κύρια είδηση στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΦΩΣ είναι τα εγκαίνια του συνδέσμου. Ο πρόεδρος του Αραβοελλληνικού συνδέσμου… εξαίρει την αραβοελληνικήν φιλίαν. Η φιλία της ΗΑΔ μετά της Ελλάδος θα αναπτύσσεται πάντοτε και θα ανθή προς το συμφέρον των δύο χωρών και όλης της περιοχής”.

Στην ομιλία του ορίζει ως σκοπό της δημιουργίας του συνδέσμου “την πρώθηση της συνεργασίας, της συνεννοήσεως και της φιλίας μεταξύ όλων των μελών του” και ομολογεί πως ήταν πάντα πεπεισμένος πως η έδρα της φιλίας είναι στις καρδιές των μελών αλλά οφείλει να έχει και εξωτερικές εκφάνσεις γι αυτό  είναι ευτυχής για τα εγκαίνια του Εντευκτηρίου.

Στη συνέχεια μίλησε ο βουλευτής και Γενικός Γραμματεας του Συνδέσμου Σαλάχ Αμπντελ Χάφεζ και ακολούθησε ο Έλληνας Πρέσβυς στην Αίγυπτο Δημήτριος Λάμπρος, ο οποίος δήλωσε ευτυχής για τη συγκυρία των εγκαινίων του εντευκτηρίου και της 9ης επετείου της επανάστασης, μεταφέροντας την λύπη του Ελληνα Υπουργου Εσωτερικών κ. Μακρή που δεν κατάφερε να παρευρεθεί παρά τη θέληση του αλλά και τα συγχαρητήρια της Ελληνικής κυβέρνησης για το νέο εντευκτήριο.

Ο Έλληνας βιομήχανος λαδιού και παραγώγων του, στο Καφρ Ελ Ζαγιατ, κ. Δημήτριος Ζερμπίνης, Ταμίας του Αραβο-ελληνικού συνδέσμου και  πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας Αιγύπτου (1948-1954), πήρε το λόγο αμέσως μετά και  αναφέρθηκε εν συντομία στις συνθήκες και στους σκοπούς ίδρυσης του συνδέσμου αλλά και στη συνεισφορά των Ελλήνων στην ανάπτυξη της Αιγύπτου, τονίζοντας τον ουσιαστικό  ρόλο των Ελλήνων πλοηγών που δεν εγκατέλειψαν τη διώρυγα του Σουέζ , πράξη την οποία και ο Πρόεδρος Νάσερ εξύμνησε. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει εκ μέρους όλων των Ελλήνων τον Πρόεδρο της χώρας αλλά και του Συνδέσμου καθώς και όλα τα μέλη.

Τελευταίος μίλησε ο καθηγητής Άλυ Νουρ, Διευθυντης του Ελληνικού Προγράμματος του Ραδιοφωνικού Σταθμού Καϊρου. Ο ποιητής Κώστας Σίμος προσέφρε  το παροικιακό λεύκωμα στον Αιγύτπιο Υπουργό Εσωτερικών

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Σαλάχ Σάζλι, Υφυπουργός Δημοσίων Έργων, Έλληνες διπλωμάτες, ο Ν. Πιερράκος ,Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου, ο Αν. Θεοδωράκης, Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας, ο Γ. Σπετσερόπουλος , Αντιπρόεδρος Ε.Κ.Κ. καθώς και οι Χ.Αιγυπτιάδης, Μ. Εγγλέζος, Α. Βεργόπουλος,Κ. Φιλίππου, Δ. Κωνσταντινίδης και πολλοί άλλοι επίσημοι από Κάιρο, Αλεξάνδρεια και άλλες Ελληνικές Κοινότητες.

  Στην εφημερίδα ΦΩΣ, μεταξύ άλλων δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες απο τις ομιλίες του Προέδρου του Συνδέσμου και Υπουργού Εσωτερικών της Αιγύπτου καθώς και του Έλληνα βιομηχάνου Δ. Ζερμπίνη. Τα εγκαίνια του συνδέσμου παρουσιάστηκαν πρωτοσέλιδα και στην εφημερίδα της Αλεξάνδρειας ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ-ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Ο αείμνηστος Νικόλαος Πολίτης υπήρξε επι μακρόν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και επί μία εξαετία Ταμίας του Συνδέσμου, το εντευκτήριο του οποίου στεγάζεται ακόμα στην ίδια διεύθυνση ενώ τα γραφεία του βρίσκονται στην Οδό Μποστάν. Ο μόνος Έλληνας που είναι μέλος του Δ.Σ του Αραβοελληνικού συνδέσμου, εξήντα χρόνια μετά την ίδρυση του, είναι ο οδοντίατρος Σπύρος Μώρος ενω αρκετοί Έλληνες είναι ακόμα απλά μέλη του Συνδέσμου.

***Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο προέρχονται απο το προσωπικό αρχείο του γράφοντα και απαγορεύεται η αναδημοσίευση τους χωρίς την έγγραφη άδεια του.