Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα 24 Απριλίου τελέστηκε με  περισσή λαμπρότητα, και Εκκλησιαστική Τάξη ο Εσπερινός της Αγάπης στον Καθεδρικό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Χαμζάουι προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου Νικοδήμου. Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν κατά την τέλεση της Ιερής Ακολουθίας οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες Παύλος, Δαμασκινός, Μιχαήλ, Ιωακείμ, Παΐσιος, Θεόδωρος και οι πατέρες Γεώργιος και Ιωσήφ. Τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσε  ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Ιωάννης Κούντριας και οι  Ιεροψάλτες κ.κ. Παΐσιος Μπιτσόι και Ηλίας Σεμάαν.

Χρέη Τελετάρχη της Ιεράς Ακολουθίας εκτέλεσε ο Μέγας Εκκλησιάρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Στέφανος.

Πολλοί ήταν οι Αιγυπτιώτες πάροικοι που προσήλθαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου για να νιώσουν την θρησκευτική μέθεξη της Δεύτερης Ανάστασης και να δώσουν, αλλά και να λάβουν το Φιλί της Αγάπης.

Βιώσαμε για ακόμα μια φορά το Αναστάσιμο μήνυμα μέσα από τον ποιητικό λόγο του κατά Ιωάννη Ευαγγελίου, που στην αναγνωσθείσα περικοπή ο αναστημένος Χριστός εμφανίζεται στους Μαθητές του πριν αναληφθεί στους Ουρανούς.

Μας απέδειξε περίτρανα  την νίκη του επί του θανάτου πατώντας τις συντριμμένες πύλες του Άδου και μέσα από την εμφάνιση στους μαθητές του, έδωσε σε όλους μας ένα χέρι βοηθείας και ελπίδας για να αντέξουμε και να υπερβούμε τον δικό μας Γολγοθά προσδοκώντας την προσωπική μας Ανάσταση.

Συγκλονιστικό σημείο της Ιερής τελετουργίας ήταν η κατά παράδοση ανάγνωση της συγκεκριμένης περικοπής από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη σε επτά γλώσσες, σηματοδοτώντας περίτρανα με την εναλλαγή των διαφορετικών γλωσσικών ήχων, την οικουμενική διάσταση του Ευαγγελικού λόγου.

Ακούσαμε αρχικά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μέμφιδος Νικόδημο να διαβάζει την περικοπή στην «μητρική» Ευαγγελική γλώσσα που είναι η Ελληνική. Στην συνέχεια ο Διάκονος Παρθένιος ανάγνωσε από Άμβονως την περικοπή στην Αραβική, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου πατέρας Δαμασκηνός  στην Αγγλική, ο πατέρας Ιωσήφ στην Γαλλική, ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Γαριλίδης στην Ρωσική και ο κ. Αντώνης Σεμάαν στην Ιταλική γλώσσα.

Καθηλωτική ήταν τέλος η ανάγνωση όλης της περικοπής του Ιερού Ευαγγελίου στην Ομηρική γλώσσα από τον Πρωτοψάλτη της Ελληνικής Ένωσης Καΐρου κ. Ιωάννη Κούντρια

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε το Πασχαλινό μήνυμα της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β’ το οποίο ήταν μια κατάθεση ψυχής για τον ομόδοξο λαό της Ουκρανίας που δοκιμάζεται αυτή την περίοδο, αλλά και μια κραυγή αγωνίας  για όλους τους λαούς που ζούνε μέσα στην φτώχεια, την δυστυχία και την ανέχεια, όπως ο ίδιος την έχει βιώσει μέσα από την μακρόχρονη Ιεραποστολική του περπατησιά στις εσχατιές του κόσμου.

Τέλος οδηγηθήκαμε όλοι στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού, όπου και έγινε η απόλυσης της Ιεράς Ακολουθίας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, ο οποίος μοίρασε στους πιστούς το Πασχαλινό κόκκινο αυγό.

Στον Εσπερινό της Αγάπης παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Γαριλίδης, ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρος κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης

Δείτε εικόνες από την Γιορτινή ημέρα

Αρέσει σε %d bloggers: