Μήνυμα Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Α. Κατσανιώτη για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου
27/10/2022
Η κάλπη του Καΐρου “έβγαλε” την ίδια ομάδα
31/10/2022
Show all

Ή Καϊρινή Παροικία γιόρτασε την Εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στον Κοινοτικό Ναό των Αγίων Κωσταντίνου και Ελένης(εικόνες και βίντεο)

Σε όποιο μέρος της Γης και αν ανασαίνει η Ελλάδα, η 28η Οκτωβρίου κάθε χρονιάς  αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του απανταχού Ελληνισμού με την συλλογική του μνήμη. Οι εορταστικές πανηγυρικές εκδηλώσεις σε όλον τον κόσμο με δοξολογίες, παρελάσεις, ομιλίες και σχολικές γιορτές τιμούν την ανυποχώρητη στάση του Ελληνικού λαού που το 1940 βροντοφώναξε το μεγαλειώδες «ΟΧΙ», προελαύνοντας νικηφόρα στα πεδία των μαχών έναντι της πολυδύναμης και υπέρτερης  Ιταλίας. Η 28η Οκτωβρίου είναι παράλληλα  και μια μέρα που οι νεότερες γενιές μυούνται κάθε χρονιά στα ιδανικά και τις υψηλές αξίες της φυλής μας λαμβάνοντας ένα ενεργό παράδειγμα βιονομίας για να φωτίζει και τον δρόμο τους δρόμο.

Η Έλληνες του Καΐρου με μια λαμπρή δοξολογία στον Κοινοτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης γιόρτασαν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και απέδωσαν τις πρέπουσες τιμές στους ήρωες που έδωσαν την ζωή τους μέσα και έξω από τα πεδία των μαχών για να μπορούμε όλοι εμείς να ζούμε σήμερα ελεύθεροι.

Άπαντες παρόντες με τους Προσκόπους του Καΐρου να παρατάσσονται πρώτοι στον κεντρικό διάδρομο της εκκλησίας τηρώντας την τάξη. Πλήθος κόσμου κατέκλισε από νωρίς τον Ιερό Κοινοτικό Ναό για να γιορτάσει την μεγάλη Εθνική ημέρα. Γύρω στις δέκα και μισή οι μαθητές  της Αχιλλοπουλείου και της Αμπτείου Σχολής συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς τους, εισήλθαν στην Εκκλησία γεμίζοντας ασφυκτικά τον χώρο με τα χαμόγελα και την ζωτική τους ενέργεια. Οι νέοι σημαιοφόροι και οι παραστάτες που ορίστηκαν, με βάση τις βαθμολογικές τους επιδόσεις, μια μέρα πριν, κατά την σχολική εορτή της 28ης ,κρατούσαν με περισσή περηφάνεια τις Ελληνικές σημαίες μπροστά από το Ιερό.

Την Θεία Λειτουργία της Πανηγυρικής ημέρας τέλεσε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Στέφανος μετά των Πανοσιολογιωτάτων Αρχιμανδριτών Παϊσίου, Ιωακείμ και του Διακόνου Παρθένιου, ενώ συμπροσευχούμενοι παρέστησαν οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες Δαμασκηνός και Παύλος.  Την Δοξολογία στην συνέχεια τέλεσε ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος μετά του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Σινά Φαράν και Ραϊθώ  Δαμιανού. Τους Ύμνους έψαλε ο Πρωτοψάλτης της Ελληνιικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης και ο ιεροψάλτης κ. Ηλίας Σεμάα

Μετά το πέρας της Δοξολογίας τον λόγο πήρε ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Γαριλίδης, ο οποίος και μετέφερε στο Χριστεπώνυμο ποίμνιο το μήνυμα του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ανδρέα Κατσανιώτη. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Κάθε χρόνο τέτοια μέρα ο νους όλων μας ανακαλεί το ηχηρό και υπερήφανο «ΟΧΙ» του Έθνους μας στον επίδοξο κατακτητή. Η γενναιότητα του λαού μας και η αποφασιστικότητά του να δώσει τον υπέρ πάντων Αγώνα για την Πατρίδα, οδήγησε έναν αριθμητικά υπέρτερο αντίπαλο στην πρώτη του ήττα.

Οι πρόγονοί μας, υπερασπιζόμενοι τις διαχρονικές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, έγιναν σύμβολα ηρωισμού και αυτοθυσίας. Το έπος του ’40 αναδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο την ενότητα και την ομοθυμία του λαού μας, ο οποίος δε δείλιασε μπροστά στην υπεροχή του εχθρού. Μια χώρα σε έκταση μικρή, με μεγάλη όμως ψυχή και αδούλωτο φρόνημα, αποτέλεσε παράδειγμα για  ολόκληρο τον κόσμο. Η 28η Οκτωβρίου είναι για τον Ελληνισμό ημέρα τιμής και μνήμης. Είναι η μέρα που η ομοψυχία νίκησε τη διχόνοια, η ελπίδα νίκησε το φόβο. Είναι η μέρα που δόθηκε γενναία μάχη υπέρ των υψηλών ιδανικών που οι Έλληνες έχουμε κληροδοτήσει στην ανθρωπότητα».

Η Πρέσβειρα της Κυπριακής Δημοκρατίας κα Πόλυ Ιωάννου πήρε τον λόγο στην συνέχεια αναφέροντας ότι οι αγώνες των Κυπρίων και τον Ελλήνων είναι κοινοί και ότι το μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου είναι ακόμα ενεργό και επίκαιρο για την Κύπρο, αφού όπως είπε τελεί ακόμα υπό ξένη κατοχή.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής απευθύνθηκε τέλος στους παριστάμενους λέγοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας μας της Ελλάδας δεν είχε γεννηθεί ακόμα όταν πριν από 82 χρόνια ήχησαν οι σειρήνες σχίζοντας τον ουρανό της Αθήνα και ανακοινώνοντας την Ιταλική εισβολή. Όταν τα ραδιόφωνα με την φωνή του Αιγυπτιώτη Αλεξανδρινού Κώστα Σταυρόπουλου έλεγαν ότι οι δυνάμεις μας αμύνονται του πατρίου εδάφους. Αναφερόμενος στην γενιά του ’40 είπε ότι κατάφερε να συμπεριλάβει το «μολών λαβέ» και το «ελευθερία ή θάνατος» σε μια μόνη λέξη. Το ΟΧΙ.

Τέλος εξήρε την σημαντική συμβολή του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού στον αγώνα για την λεφτεριά, και τον βαρύτιμο φόρο αίματος που πλήρωσε η Ελληνική Παροικία με τους 142 πεσόντες.

Δεύτερο μέρος της εορτής, η παρέλαση μαθητών και προσκόπων και οι παραδοσιακοί χοροί.  Πριν όμως ξεκινήσει το πρόγραμμα συγκεντρώθηκαν όλοι στην μαρμάρινη σκάλα της εκκλησίας για την καθιερωμένη φωτογραφία. Η ατμόσφαιρα ιδιαίτερα χαρούμενη και φωτεινή. Γέλια, πειράγματα και αγκαλιές από μικρούς και μεγάλους και φυσικά  ευχές προς τους μαθητές για χρόνια πολλά και καλή πρόοδο.

Τα τύμπανα των προσκόπων έδωσαν τον τόνο και τον ρυθμό του βήματος και η παρέλαση μαθητών και προσκόπων ξεκίνησε καταχειροκροτούμενη από όλους. Αφού παρατάχτηκαν μπροστά από τους επισήμους ο κ. Καβαλής εξέφρασε από μικροφώνου ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Προσκοπείο και στην μπάντα των παιδιών που δίνουν τον ρυθμό στις παρελάσεις μας. Ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που όπως είπε μας δίνουν την νότα της Ελλάδας δίπλα μας. Και κλείνοντας τον λόγο του αναφώνησε με περηφάνια : Ζήτω η Ελλάς , Ζήτω η 28 Οκτωβρίου , Ζήτω η Αίγυπτος.

Χορευτική η συνέχεια, με τους μαθητές και των δύο Ελληνικών Σχολών να δυναμιτίζουν την ατμόσφαιρα με τον Καλαματιανό, τον Χανιώτη, το κοφτό Πρεβέζης υπό την καθοδήγηση την εκπαιδευτικού φυσικής αγωγής κας Δώρας Μάστακα. Κατασυγκινημένοι και οι γονείς, οι γιαγιάδες και οι παππούδες που  παρακολουθούσαν και χειροκροτούσαν  με καμάρι τους μικρούς μαθητές. Υπό το δυνατό ήχο της παραδοσιακής μουσικής το γλέντι δεν άργησε να μεταδοθεί σε όλους, παρακινώντας μικρούς και μεγάλους σε παράλληλους χορευτικούς κύκλους.  

Τελευταία στάση της εορταστικής ημέρας το πλούσιο κέρασμα για όλους στον φιλόξενο χώρο του Προσκοπείου.

Την πανηγυρική ημέρα τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων  ο Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Γαριλίδης,  ο ΑΚ.ΑΜ της Ελλάδος στην Αίγυπτο Πλοίαρχος Μιχάλης Τσιλιγκάκης, ο βοηθός του Επισμηναγός κ. Κωνσταντίνος Πετρούλης, η Γενική Πρόξενος του Καΐρου κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου ,   η Σύμβουλος Πρεσβείας κα Μαρία Κεχρή, ο κ. Γεώργιος Οικονόμου Γραμματέας Πρεσβείας Β, ο κ. Γιάννης Μελαχροινούλης, Υπεύθυνος Πολιτιστικών θεμάτων της Πρεσβείας,η κα Δέσποινα Τζόβα από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων της Πρεσβείας, ο κ. Ηλίας Γαλάνης Σύμβουλος Δημόσιας Διπλωματίας, η κα. Ιωάννα Κακαλίδη Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας, η Πρέσβειρα της Κυπριακής Δημοκρατίας  στην Αίγυπτο κα Πόλυ Ιωάννου  συνοδευόμενη από τον Ακόλουθο Άμυνας Συνταγματάρχη Μηχανικού κ. Κωνσταντίνο Χατζηκωστή, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής  ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, η Γενική Γραμματέας κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, η Επόπτρια Γραφείων κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Λεωνίδας Φοντριέ, Ανδρέας Ρούσσος Ανδρέας Γιόσρι, Στέλιος Χαλκιάς, ο εκπρόσωπος του Σ.Α.Ε κ. Βασίλης Ζουές, ο μεγάλος χορηγός της Ε.Κ.Κ κ. Έρικ Αδάμ, ο κ. Χρίστος Παπαδόπουλος Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου και η κα. Κωνσταντίνα Γεδεών Οικονομική Διευθύντρια του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου.

Επίσης παρέστησαν η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρία,  ο Διευθυντής  της Αχιλλοπουλείου Σχολής κ. Βασίλης Λάγιος και της Αμπετείου  κ. Γιώργος Κοκορέλης .

Δείτε τους λόγους των επισήμων μετά το πέρας της Δοξολογίας

Δείτε τη παρέλαση μαθητών και προσκόπων

Παραδοσιακοί χοροί με τους μαθητές της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου Σχολής

Αρέσει σε %d bloggers: