Η μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη ημέρα του Νοέμβρη. Οι μεγάλοι αυτοί οικουμενικοί Άγιοι χάραξαν ανεξίτηλα με το παράδειγμα της ζωής τους την Ορθόδοξη Χριστιανική μας Πίστη αποτελώντας ένας φωτεινό οδοδείκτη για όλους όσους προσπαθούν να νοηματοδοτήσουν τον βίο τους με υψηλές αξίες και ενάρετες πράξεις. Οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός ήταν γιατροί, οι οποίοι προσέφεραν άνευ ανταλλάγματος τις υπηρεσίες τους στους συνανθρώπους τους που βρίσκονταν σε ανάγκη, ακολουθώντας απαρέγκλιτα την εντολή που έδωσε ο Χριστός προς τους μαθητές του λέγοντάς τους « Δωρεὰν Ελάβετε, Δωρεὰν Δότε»
Στο Κάιρο η μνήμη τους γιορτάστηκε σε ένα πανηγυρικό διήμερο την 29η και την 30η Οκτωβρίου στον φερώνυμο Ιερό Ναό Τους στην Σούμπρα. Στον Πανηγυρικό Εσπερινό μετά αρτοκλασίας προεξήρχε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός πλαισιούμενος από τους Πανοσιολογιώτατους Αρχιμανδρίτες Παΐσιο και Θεόδωρο τους πατέρες Παύλο και Γιούσεφ και τον Αρχιδιάκονο Παρθένιο. Τους ύμνους έψαλε ο πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης και ο Αραβόφωνος ιεροψάλτης κ. Τόνυ Ατάλα επικουρούμενος από ομάδα Αραβόφωνων ψαλτών.
Στην ποιμαντική του ομιλία ο πατέρας Δαμασκηνός ανέφερε ότι η παρουσία των Αγίων στον Ιερό τους Ναό στο Κάιρο δίνει ελπίδα, χάρη, δύναμη και υπομονή σε όλους εκείνους που βρίσκονται στο κρεβάτι του πόνου και προσευχηθήκανε υπέρ της ιάσεώς τους. Και συνέχισε τον λόγο του λέγοντας ότι το σημαντικότερο δίδαγμα από την ζωή των Αγίων είναι ότι αξιοποίησαν τα χαρίσματα που τους έδωσε ο Θεός υπέρ των συνανθρώπων τους. Μέσω τις θεραπείας που προσέφεραν άνευ ανταλλάγματος έφεραν χιλιάδες κόσμου κοντά στον αληθινό Θεό. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι ανέφερε στην συνέχεια γιατί βρισκόμαστε στην ιστορική Πατριαρχική Εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στην Σούμπρα που είναι μια ζωντανή και αψευδής μαρτυρία της Ελληνορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης στην Αίγυπτο. Μετέφερε τέλος την αγάπη και την πατρική στοργή του Πάπα και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β, καθώς και του Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μέμφιδος Νικοδήμου.
Στον πανηγυρικό εσπερινό παρέστη μεταξύ άλλων η Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο κα Μαρία Κεχρή. Οι Πρόσκοποι του Καΐρου με τον Αρχηγό τους κ. Χρήστο Αντωνίου απέδωσαν τις πρέπουσες τιμές στην εορταστική ημέρα.
Ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πνευματικού Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης ως φιλόξενος οικοδεσπότης μαζί με ομάδα εθελοντών παροίκων και μελών του Πνευματικού Κέντρου διακόσμησαν με άνθη όλο τον Ναό και φρόντισαν για τα πλούσια εδέσματα και για τις δύο ημέρες εορτασμού της μνήμης των Αγίων Αναργύρων.
Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία της επόμενης ημέρας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος μετά των Πανοσιολογιώτατων Αρχιμανδριτών Στεφάνου, Παύλου, Ιωακείμ και του Αρχιδιακόνου Παρθένιου και του Διάκονου Γιούσεφ. Τους ύμνους έψαλε με την μελίρρυτη φωνή του ο Πρωτοψάλτης κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικόδημος μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας στον κηρυγματικό του λόγο του αναφέρθηκε στην ζωή και το έργο των Ιατρών Αγίων Αναργύρων που αξιοποίησαν όπως είπε στο ακέραιο το χάρισμα που τους εμπιστεύτηκε ο Θεός προς ανακούφιση των συνανθρώπων τους χωρίς να προσδοκούν να συγκεντρώσουν αργυρό ή χρυσό, δόξα και πλούτη. Προσπάθησαν με το χάρισμά τους να βρεθούν κοντά στον πάσχοντα Άνθρωπο και με την χάρη τους να δώσουν την υγεία την παρηγοριά και το έλεος σε αυτούς. Μίλησε επίσης και για τον Χριστιανικό τρόπο ζωής αναμιμνησκόμενος το παράδειγμα και τον τρόπο της ζωής των Αγίων Αναργύρων, λέγοντας ότι οτιδήποτε κάνει ο καθένας από εμάς θα πρέπει να τάσσεται στην υπηρεσία και στην διακονία των συνανθρώπων μας.
Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε η Επόπτρια Γραφείων κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ. Παρέστη επίσης η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα. Δέσποινα Χασιρτζόγλου και ο Ακόλουθος Άμυνας της Ελλάδας στην Αίγυπτο Πλοίαρχος Μιχάλης Τσιλιγκάκης, ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Ελληνικής Σχολής κ. Βασίλης Λάγιος
Στην συνέχεια όλοι οι παρηστάμενοι οδηγήθηκαν στον χώρο του εντευκτηρίου του Ναού και παρακολούθησαν την ομιλία του Διευθυντού του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστου Γ. Παπαδόπουλου με θέμα τις «Πικρές Μνήμες» και αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή.
Ο κ. Παπαδόπουλος στην εμπεριστατωμένη και κατατοπιστική ομιλία του μας ταξίδεψε στις «πικρές μνήμες» της εποχής μέσα από τις σελίδες και των Αιγυπτιώτικων εφημερίδων Φως του Καΐρου και του Αλεξανδρινού Ταχυδρόμου. Κατέδειξε με χαρακτηριστικές τεκμηριωμένες ιστορικές αναφορές την συμπαράσταση και την στήριξη των Αιγυπτιωτών Ελλήνων προς τον χειμαζόμενο λαό της Ιωνίας, αλλά και το γενικότερο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα σε Ελλάδα και Σμύρνη που οδήγησε στην αναπόφευκτη καταστροφή.
Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον κ. Παπαδόπουλο που ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμά του για την πραγματοποίηση της ομιλίας στο Πατριαρχικό Κέντρο και δούλεψε όπως είπε με ζέση αναζητώντας πηγές και ιστορικά τεκμήρια στα Αρχεία των Κοινοτήτων του Καΐρου και της Αλεξανδρείας. Είπε ότι η Μικρασιατική τραγωδία μας στοιχειώνει ακόμα μέχρι τις μέρες και μας κάλεσε να μην ξεχάσουμε ποτέ ότι τα μέρη της Μικράς Ασίας είναι ποτισμένα με το αίμα των προγόνων μας και ότι ο Ελληνισμός ήταν κάποτε εξαπλωμένος πολύ πέρα από τα σημερινά όρια της πατρίδας μας. Και τέλος μας ενημέρωσε ότι η εκδήλωση για τις “πηκρές μνήμες” θα επαναληφθεί στο προσεχές μέλλον.
Μεγάλη έκπληξη της εορταστικής ημέρας μετά το θλιβερό ταξίδι στις στιγμές του ξεριζωμού του Ελληνισμού της Ιωνίας ήταν όταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδίτης Παύλος τραγούδησε με την καλλικέλαδη φωνή του ένα γνωστό Μικρασιάτικο τραγούδι δημιουργώντας ρίγη συγκίνησης σε όλους τους παριστάμενους.
Παρακολουθήστε την αποφώνηση του κ. Ζουμπουλίδη και του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Νικοδήμου και το υπέροχο τραγούδι από τον πατέρα Παύλο.