Την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο τριμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, η οποία είχε ως κύριο θέμα την περεταίρω ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών στον τομέα της Διασποράς. Συμμετείχαν ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Κύπριος Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα κ. Φώτης Φωτίου και η Υπουργός Μετανάστευσης και Αποδήμων της Αιγύπτου κ. Soha Gendi.

Στον απόηχο της επιτυχημένης τριμερούς συνάντησης, το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Γαριλίδης παρέθεσε δεξίωση  στο ιστορικό κτήριο της  Πρεσβευτικής κατοικίας στο Ζαμάλεκ προς τιμήν του Έλληνα Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κατσανιώτη.

Ο οικοδεσπότης της βραδιάς κ. Νικόλαος Γαριλίδης υποδέχτηκε τον Έλληνα Υπουργό τον οποίο και σύστησε σε όλους τους παριστάμενους.

Η συνάντηση του Υπουργού με τους εκπροσώπους της Ε.Κ.Κ.

Ιδιαίτερης σημασίας για την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου ήταν η κατ’ ιδίαν συνάντηση την οποία είχε προετοιμάσει στο περιθώριο της δεξίωσης ο Έλληνας Πρέσβης κ. Γαριλίδης με σκοπό την επίδοση από τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ε.Κ.Κ. υπομνήματος στον κ. Κατσανιώτη για φλέγοντα θέματα της Ελληνικής Παροικίας.

Στην συνάντηση στην οποία μετείχε και ο Έλληνας Πρέσβης κ. Χρυστόδουλος Μαργαρίτης, ο οποίος συνόδευε τον Υπουργό στο ταξίδι του στην Αίγυπτο, συζητήθηκε το ακανθώδες θέμα της καταβολής των συντάξεων από τον ΕΦΚΑ που ταλαιπωρεί πολλά μέλη της παροικίας μετά και το κλείσιμο των τραπεζικών καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας.

Η Αντιπρόεδρος κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, η Γενική Γραμματέας κα Βίλλυ Πολίτη- Ζουέ και ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Λεωνίδας Φοντρίε εξέθεσαν στον Υπουργό με συνοπτικό, αλλά σαφή και εμπεριστατωμένο τρόπο την δαιδαλώδη κατάσταση που έχουν περιέλθει οι Έλληνες πάροικοι στον τομέα της καταβολής των συντάξεών τους, ενώ πρότειναν και συγκεκριμένες εφαρμόσιμες και βιώσιμες  λύσεις για τον τερματισμό του προβλήματος.   

 Ο κ. Κατσανιώτης κατανόησε πλήρως την δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι καθώς και το αναγκαίο δίκαιο του αιτήματος από την μεριά της Ελληνικής Κοινότητας και υποσχέθηκε μόλις επιστρέψει στην Ελλάδα να συγκαλέσει επί μέρους συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς για την άμεση λύση του σημαντικού αυτού θέματος για την Ελληνική Παροικία στο Κάιρο.

Ένα δεύτερο θέμα που εξέθεσαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Παροικίας προς τον Υπουργό ήταν η παροχή ιατροφαρμακευτικής κάλυψης για τους νέους της Ελληνικής παροικίας που φοιτούν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια καθώς και η συνέχιση της συμφωνημένης ιατροφαρμακευτικής παροχής που απολάμβαναν ήδη οι υπότροφοι του ΥΠΕΞ στην Ελλάδα. Και για το δεύτερο αυτό θέμα ο Υπουργός ενημέρωσε ότι θα επικοινωνήσει με τον Υπουργό Υγείας κ. Κωνσταντίνο Πλεύρη για να διερευνήσουν την διευθέτησή του.

Καλεσμένοι μεταξύ άλλων στην λαμπερή δεξίωση ο Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός, οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες Παύλος, Ιωακείμ και Παΐσιος, ο Κύπριος Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου, η Πρέσβης της Κύπρου στην Αίγυπτο κα Πόλυ Ιωάννου, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου και ο μεγάλος ευεργέτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Έρικ Αδάμ

Παρέστησαν επίσης η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κ. Μπέτα Σωτηρία και οι Διευθυντές της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου Ελληνικής Σχολής κ.κ. Βασίλης Λάγιος και Γιώργος Κοκορέλης, καθώς και σύσσωμο το προσωπικό και τα μέλη της διπλωματικής αποστολής της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο καθώς και πλήθος πάροικων. Το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου εκπροσώπησε ο κ. Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος

Το κλίμα της δεξίωσης ήταν ευχάριστο και χαλαρό με τον οικοδεσπότη της βραδιάς κ. Γαριλίδη να μοιράζεται με όλους τους παριστάμενους ιδιαίτερες κοινωνικές στιγμές, με συζητήσεις και ενδιαφέρουσες ανταλλαγές απόψεων για τα πολιτικά αλλά και παροικιακά δρώμενα.

Ιδιαίτερη και ευχάριστη στιγμή της δεξίωσης ήταν όταν προσήλθαν στην Πρεσβευτική κατοικία, η  σκηνοθέτης κα Μαρία Δούζα και η ηθοποιός κ. Θάλεια Παπακώστα που έφτασαν την ίδια ημέρα στο Κάιρο για να παραβρεθούν στην προβολή της ταινίας «Listen» η οποία συμμετέχει με αξιώσεις στο 44 Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Καΐρου. Αμέσως έγιναν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος από όλους που ήθελαν να μάθουν περισσότερα για την ταινία αλλά και αναγνώρισαν την κα Παπακώστα ως μέλος του κάστ της επιτυχημένης και δημοφιλούς Ελληνικής σειράς «Σασμός» 

Την λαμπερή βραδιά έκλεισε ο Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Γαριλίδης ο οποίος και ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους στην δεξίωση, αποχαιρετώντας επίσης τους παρηστάμενους γιατί όπως ανέφερε σε δεκαπέντε ημέρες αποχωρεί από την Αίγυπτο. Στην συνέχεια έδωσε τον λόγο στον Έλληνα Υπουργού κ. Ανδρέα Κατσανιώτη ό οποίος στον χαιρετισμό του μίλησε για την μακραίωνη και αδιάληπτη παρουσία των Ελλήνων στην Αίγυπτο. Αναφέρθηκε επίσης και στην συμβολή του Πατριαρχείου που χαρακτήρισε ως Φάρο της Ελληνικότητας όχι μόνο στην Αίγυπτο αλλά και σε ολόκληρη την Αφρική. Ξέρουμε, είπε στην συνέχεια την σημασία και την συμβολή της Ελληνικής Κοινότητας στο Κάιρο και οφείλουμε ως Ελληνική Κυβέρνηση να σταθούμε στο πλάι της ανταποκρινόμενοι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Ο κ. Φώτης Φωτίου στην συνέχεια πήρε τον λόγο για τον δικό του χαιρετισμό αναφέροντας ότι ο Ελληνισμός είναι ένας και αδιάσπαστος στην πορεία του χρόνου. Μίλησε επίσης για τα σημαντικά βήματα συνεργασίας που έχουν κάνει η Ελλάδα η Κύπρο και η Αίγυπτος και για τις θετικές επιπτώσεις που έχει για όλους αυτή η πολιτική στρατηγική.

Δείτε το υπόμνημα που επέδωσαν οι εκπρόσωποι της Ε.Κ.Κ. στον κ. Ανδρέα Κατσανιώτη

YPOMNHMA_-E.K.K._KATSANIOTIS

Δείτε τους χαιρετισμούς των επισήμων στο τέλος της δεξίωσης

Αρέσει σε %d bloggers: