Την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο του Καΐρου μετά από το κάλεσμα της Γενικής Προξένου της Ελλάδας στο Κάιρο κας Δέσποινας Χασιρτζόγλου μια πολύ σημαντική και γόνιμη συνάντηση των μελών του, αλλά και όλων των Καϊρινών παροίκων που ενδιαφέρονται και νοιάζονται για το παρόν, αλλά για το μέλλον του ιστορικού και υπεραιωνόβιου αυτού αθλητικού σωματείου.

Ήταν μια συνάντηση, η ιδέα της οποίας γεννήθηκε όταν στην πρόσφατη γενική συνέλευση που είχε ως θέμα της την εκλογή ενός νέου μέλους στο Διοικητικό Συμβούλιο, δεν συγκεντρώθηκε η απαραίτητη απαρτία και η εκλογική διαδικασία κατέστη άγονη.

Η Γενική Πρόξενος συζητώντας τότε με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ρώτησε τον Πρόεδρο του Ε.Ν.Ο.Κ. κ. Γιώργο Ρεκτσίνη για τα προβλήματα του Ομίλου και αναρωτήθηκε αν θα μπορούσε να κάνει η ίδια κάτι, προτείνοντας ως πρώτο βήμα μια συνάντηση των μελών αλλά και όλης της παροικίας εκφράζοντας ανοικτά την άποψή της ότι οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε ο καθένας με τις δυνάμεις του ώστε να μην χαθεί αυτό το διαμάντι του Ελληνισμού στην Αίγυπτο.

Πλήθος πάροικων συγκεντρώθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στο κάλεσμα της κας Χασιρτζόγλου, η οποία αφού ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους, ξεκίνησε τον λόγο της σκιαγραφώντας το πλαίσιο της δικής της πρόθεσης. Στην συνέχεια έδωσε τον λόγο στους παριστάμενους για να εκφράσουν τις απόψεις τους για τα υφιστάμενα προβλήματα που υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα του Ομίλου, αλλά και τις ιδέες τους για το τι θα μπορούσε να γίνει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα ενός σωματείου που ανήκει επί της ουσίας στα μέλη του, αλλά και σε όλη την Ελληνική Παροικία του Καΐρου.

Ο κεντρικός πυλώνας της όλης συζήτησης εδράστηκε στην διερεύνηση των παθογενειών που κρατάνε τον Όμιλο σε χαμηλά επίπεδα κερδοφορίας και μακριά από το αναμενόμενο σημείο που όλοι θα ήθελαν να έχει,  βάση της γεωγραφικής του θέσης δίπλα στον Νείλο, αλλά και λόγω και της μεγάλης ιστορικής του διαδρομής.

Ο Πρόεδρος και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου ανέπτυξαν τις μέχρι τώρα δράσεις τους που όπως υποστήριξαν με τα στοιχεία που παρέθεσαν έχουν συμβάλει τα μάλα στην αρχή της  αντιστροφής του κλίματος.

Οι επιφυλάξεις που ακούστηκαν από τους παριστάμενους είχαν να κάνουν με την δυνατότητα του Ομίλου να επικοινωνεί ενεργά με τα μέλη του για να τα ενημερώνει για τις γενικές συνελεύσεις, τις οικονομικές τους υποχρεώσεις τους, αλλά και για το πρόγραμμα των ιδιωτικών εκδηλώσεων του Ομίλου με σκοπό να προγραμματίζουν το πότε θα τον επισκέπτονται.

Ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ. κ. Χρήστος Καβαλής πρότεινε στο Συμβούλιο να αναλάβει ένας υπάλληλος των Γραφείων να επικοινωνεί με τα μέλη εκ μέρους του Ομίλου για θέματα γενικότερης ενημέρωσης, όπως ανανέωση και πληρωμή των συνδρομών, δημιουργία νέας συνδρομής για τα ενήλικα μέλη της κάθε οικογένειας, παρουσία και συμμετοχή σε εκδηλώσεις κ.α.

Ακούστηκαν επίσης σχόλια για την ταχύτητα ολοκλήρωσης της κάθε παραγγελίας, ενώ το συμβούλιο εξήγησε σε όλους τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κουζίνα. Συζητήθηκαν δημιουργικοί τρόποι για την βελτίωση των  συνθηκών παρασκευής, αλλά και την γενικότερη εξυπηρέτησης των πελατών.

Εκφράστηκαν επίσης ιδέες για την περεταίρω αθλητική και εμπορική χρήση του Όμιλου η οποία όπως ειπώθηκε θα λειτουργήσει και ως γενικότερη διαφήμιση του χώρου, αλλά και των δράσεων του Ομίλου.

Στην συγκέντρωση αυτή έγινε κοινό κτήμα όλων ότι ο Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος του Καΐρου, όπως και όλα τα Ελληνικά Σωματεία της Παροικίας για να κρατήσουν τον χαρακτήρα που έχουν θα πρέπει να βασίζονται στην συμμετοχή, το ενεργό νοιάξιμο, αλλά και την ανάληψη της προσωπικής ευθύνης κάθε ενός από τα μέλη του.

Η Κοινότητα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που οφείλει να αυτορυθμίζεται ανάλογα με τα κελεύσματα των καιρών από τα ίδια της τα μέλη. Το «κοινοτικό πνεύμα» δεν αποτελεί μια διαδικασία τυφλής ανάθεσης, αλλά μια επιλογή συμμετοχής και ευθύνης για το τι μέλλει γενέσθαι.

Η ελπιδοφόρα αυτή πρώτη συνάντηση για το παρόν και το μέλλον του Ελληνικού Ναυτικού Όμιλου γέννησε πολλές και  χρήσιμες νέες ιδέες και προτάσεις προς το Διοικητικό του Συμβούλιο. Τίποτα όμως δεν θα μπορέσει να προχωρήσει σωστά στο μέλλον αν δεν υιοθετηθεί η αντίληψη που ακούστηκε από τα στόματα πολλών και συνίσταται στην αναγκαία πεποίθηση ότι ό Όμιλος είμαι «Εγώ».

Στην συγκέντρωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητα Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, η Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ. κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, η Γενική Γραμματέας κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Στέλιο Χαλκιάς και Λεωνίδας Φοντρίε, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης, η Πρόεδρος της «Μαρία Αιγυπτίας» κα Ευαγγελία Θηραίου, ο διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής κ. Βασίλης Λάγιος.