Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πολλών μελών της παροικίας μας η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου στον προαύλιο χώρο των Ελληνικών Σχολείων στην Ηλιούπολη.

Από την πρώτη κλήση νωρίς το απόγευμα, ο στελεχιακός μηχανισμός των Γραφείων της Κοινότητας ήταν επί ποδός διασφαλίζοντας υπό την επίβλεψη και τον συντονισμό  της Διευθύντριας κας Ιωάννας Καρδάση την εύρυθμη λειτουργία της συνέλευσης. Η άριστα οργανωμένη «υποδοχή» εξυπηρετούσε στο ακέραιο την αθρόα προσέλευση των τακτικών μελών διεκπεραιώνοντας σε ταχύ ρυθμό όλες τις τυπικές διαδικασίες για την συμμετοχή των πάροικων στις εργασίες της συνέλευσης.

Κεντρικός ομιλητής της Γενικής Συνέλευσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, ο οποίος παίρνοντας τον λόγο καλωσόρισε στις εργασίες της Συνέλευσης τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μέμφιδος Νικόδημο, τον Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Νικόλαο Παπαγεωργίου, την Γενική Πρόξενο κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέα Βαφειάδη, τον κ. Νικόλαο Κόπελο Αντιπρόεδρο την Ε.Κ.Α, τον Μεγάλο Ευεργέτη της Ε.Κ.Κ. κ. Έρικ Αδάμ, τον Επιτετραμμένο της  Κυπριακής Πρεσβείας κ.  Ονούφριο Οικονομίδη, τον   Πρόξενο της Κύπρου κ. Αριστόδημο Ασσιώτη, την Αν. Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρία και τον εκπρόσωπο του ΣΑΕ κ. Βασίλειο Ζουέ.

Ο κ. Καβαλής παρουσίασε εκτενώς προς τα μέλη της Συνέλευσης την έκθεση πεπραγμένων της Διαχειριστικής Επιτροπής για το διάστημα από 1η Ιουλίου 2022 έως 30 Ιουνίου 2023 και έλαβε την καθολική έγκριση όλων των θεμάτων της ημερησίας διάταξης.

Τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου της συνέλευσης ήταν  ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, η Γενική Γραμματέας κα Βίλλυ Πολίτη- Ζουέ και οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Ανδρέας Ρούσσος, Ανδρέας Γιόσρι, Λεωνίδας Φοντριέ και Στέλιος Χαλκιάς. Απούσα η Αντιπρόεδρος κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, που βρισκόταν στο πλευρό του πρόσφατα χειρουργημένου συζύγου της κ. Δημήτρη Σκουφαρίδη καθώς και ο Ταμίας κ. Αντώνης Ιορδανίδης, ο οποίος ήταν ασθενής.

Οι εργασίες  ξεκίνησαν με τον Πρόεδρο κ. Χρήστο Καβαλή να καλεί όλους, όπως είθισται στις Γενικές Συνελεύσεις να τιμήσουν την μνήμη όσων έφυγαν από την ζωή το τελευταίο διάστημα αλλά και των αμάχων στους τρέχοντες πολέμους,κρατώντας ενός λεπτού σιγή.

Ο κ. Καβαλής ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο Καταστατικό, αλλά και την διάρθρωση των εννέα πλέον Εφορειών. Με την νέα οργάνωση η νομική υπηρεσία και το μεταφραστικό αναφέρονται άμεσα στην Δ.Ε. διαμέσου της διεύθυνσης των γραφείων, ενώ τα οικονομικά και οι επενδύσεις αφορούν άμεσα την Δ.Ε. και μπορεί η Δ.Ε. να καλεί και να συμβουλεύεται ειδικούς που εμπιστεύεται.

Στην συνέχεια ενημέρωσε την Συνέλευση για τις γόνιμες και εποικοδομητικές επαφές που είχαν τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής με  Έλληνες πολιτικούς όπως τον  ΥΦΕΞ κ. Ανδρέα Κατσανιώτη και τον  Γ.Γ.Α.Ε. και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Γιάννη Χρυσουλάκη. Εκτός όμως των επαφών της Διαχειριστικής Επιτροπής  με τους εκπροσώπους της πατρίδας μας η διαχειριστική περίοδος, όπως τόνισε ο κ. Καβαλής, χαρακτηρίστηκε και από επαφές με την νέα Δ.Ε. της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας αλλά και με το Δ.Σ. του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλάδος, καθώς και με επιφανείς Αιγυπτιώτες για συζητήσεις που αφορούν το μέλλον των Κοινοτήτων μας, στα πλαίσια των μεγάλων προκλήσεων που εμφιλοχωρούν λόγω της φθίνουσας αριθμητικής δύναμης της παροικίας.

Ο κ. Καβαλής αναφέρθηκε επίσης στην καθιέρωση μνημόσυνου την ημέρα των Τριών Ιεραρχών στην μνήμη των ευεργετών που ίδρυσαν τα σχολεία αλλά και των διευθυντών και των εκπαιδευτικών που δίδαξαν σε αυτά.

Σημαντική δράση της περιόδου ήταν και η εκ βάθρων ανακαίνιση του οικογενειακού μνήματος της οικογένειας του Γεωργίου Σπετσερόπουλου στο Α’ Νεκροταφείο της Αθήναςπου θα ολοκληρωθεί εντός του 2024.

Ο κ. Καβαλής χαρακτήρισε επίσης ιστορική ημέρα για την Ομογένεια την ημέρα των εκλογών και την διάθεση της αίθουσας του θεάτρου της Αχιλλοπουλείου στο ισόγειο του Σπετσεροπουλείου κτηρίου τον Μάιο του 2023, για να γίνει το πρώτο εκλογικό κέντρο για την ψήφο των ομογενών στις Εθνικές Εκλογές.

Στην εμπεριστατωμένη ανάλυση των πεπραγμένων της κάθε Εφορείας, ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ. συμπύκνωσε τα πεπραγμένα λέγοντας ότι «Η συγκεκριμένη διαχειριστική χρονιά μπορεί και πρέπει να χαρακτηριστεί ως η χρονιά των έργων».

Ξεκινώντας με την Εφορεία Τεχνικών ο κ. Καβαλής χαρακτήρισε τον Προϊστάμενο κ. Στέλιο Χαλκιά ως ένα αεικίνητο και δραστήριο Κοινοτικό Επίτροπο, ο οποίος όπως είπε δεν άφησε τίποτα στη θέση του. Έγινε αναφορά και ανάλυση των έργων που έγιναν στην πρόσοψη του Σπετσεροπουλείου, στα γραφεία της Ε.Κ.Κ. στην Ηλιούπολη, στο Ελληνικό Νοσοκομείο, στο Μεταφραστικό στην παλιά αλλά και στην νέα του θέση, στην Καντάρα, στους Ναούς στο Σουέζ, στο Πορτ – Σαΐντ και στο Ζειτούν, στα κοιμητήρια Τάντας, στην πυρόσβεση στον ΕΝΟΚ αλλά και σε διαμερίσματα βοηθουμένων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης και στην κορωνίδα των τεχνικών έργων που είναι το εμβληματικό κτήριο της Ε.Κ.Κ. στο ΤάλαατΧάρμπ.

Επόμενη αναφορά, για την Εφορεία Κοινοτικών Ναών και Κοιμητηρίων με την Προϊσταμένη και  Αντιπρόεδρο της Ε.Κ.Κ.  κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου να έχει αφήσει έντονη την προσωπική της σφραγίδα της στον τομέα αυτόν της δράσης μας. Ο κ. Καβαλής αναφέρθηκε στα λαμπερά Θυρανοίξια της Αγίας Αικατερίνης στο Σουέζ στις 25/11/2022, ενώ προβλήθηκε και σχετικό βίντεο από το δελτίο ειδήσεων την Ελληνικής Τηλεόρασης. Τέλος επεσήμανε ότι η φροντίδα της Εφορείας δεν περιορίζεται μόνο στα πολυεπίπεδα έργα, αλλά και στην συντήρηση, την  καθαριότητα και την οργάνωση όλων των Θρησκευτικών και Εθνικών μας εορτών.

Για την Εφορεία Πρόνοιας και τον Προϊστάμενο κ. Ανδρέα Γιόσρι ο κ. Καβαλής είπε ότι επιτέλεσε στο έπακρο την αποστολή της Εφορείας στηρίζοντας τους παροίκους μας στην Αίγυπτο και τους Αιγυπτιώτες στην Ελλάδα με διακριτικότητα και σεβασμό. Επίσης έδωσε αναλυτικά στοιχεία για την δράση της Εφορείας που περιλαμβάνει 56 τακτικά μηνιαία βοηθήματα και 72 ασφαλισμένους σε ιδιωτική καθώς και την διάθεση σχεδόν 3 εκατομμύριων λιρών Αιγύπτου για τον σκοπό αυτόν.

Για την Εφορεία Παιδείας και Υποτροφιών στην οποία και προΐσταται ο κ. Καβαλής αναφέρθηκε στην επιτυχία όλων τον μαθητών στις εξωσχολικές εξετάσεις Αγγλικής Γλώσσας που γίνονται στο BritishCouncil. Ο κ. Καβαλής ενημέρωσε τους παριστάμενους ότι η δράση αυτή γίνεται με μέριμνα της Ε.Κ.Κ. επιπρόσθετα του σχολικού προγράμματος για τα παιδιά του δημοτικού αλλά και του Γυμνασίου και Λυκείου από την καθηγήτρια κ. ΜάριεμΓιακούμπ, την οποία και ευχαρίστησε θερμά.

Ευχαρίστησε επίσης την Αναπ. Συντονίστρια καθώς και όλους τους εκπαιδευτικούς, αποσπασμένους και συμβασιούχους για την εργασία τους ιδιαίτερατον Διευθυντή του Σχολείου κ. Βασίλη Λάγιο, τονίζοντας στους εκπαιδευτικούςπως  το λειτούργημά τους έχει μια ακόμα πιο ουσιαστική διάσταση καθώς από το αποτέλεσμα του διακυβεύεται η Ελληνικότητα αυτής της παροικίας. 

Επόμενη αναφορά στην Εφορεία Υγείας καθώς και στον Οίκο ευγηρίας με τον κ. Καβαλή να εξαίρει την χρηστή και υποδειγματική διαχείριση του Προϊσταμένου κ. Αντώνη Ιορδανίδη και του Γενικού  Διευθυντή κ. Σαμουήλ Λουΐς, αναλογιζόμενος το πώς ήταν και που έφθασε το Ελληνικό Νοσοκομείο του Καΐρου. Προς επίρρωση των λόγων του ο κ. Καβαλής  παρουσίασε ιδιόχειρο σημείωμα του αειμνήστου Επίτιμου  Αντιπροέδρου της Ε.Κ.Κ. ΒασίληΣαραντινού, ο οποίος χαρακτήριζε την δεκαετία του ’90 το ΕΝΚ ως καμένη γη.

Παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα οικονομικά αποτελέσματα του Νοσοκομείου με  το πλεόνασμα των 4,5 εκατομμυρίων λιρών Αιγύπτου να υπερβαίνει το αναμενόμενο στον προϋπολογισμό κατά 12.5% και να υπερκαλύπτει το μικρό έλλειμμα του Οίκου Ευγηρίας που υφίσταται λόγω της απόφασης της Ε.Κ.Κ. να μην αυξήσει τα τιμολόγια φιλοξενίας, παρά το δυσμενές οικονομικό τοπίο με την εκτίναξη όλων των παγίων, εξηγώντας πως αυτό μας οδηγεί στην αύξηση του αριθμού των τροφίμων με περισσότερους στους υπό διαμόρφωση και ανακίνηση χώρους. Κλείνοντας τον τομέα αυτόν πρόβαλε σχετικό βίντεο για το Νοσοκομείο. 

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ. αναφέρθηκε στην Εφορεία Επικοινωνίας, Πολιτισμού και Αρχείων, και στην καθοριστική  συμβολή της Προϊσταμένης κας Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, η οποία όπως είπε συγκέντρωσε απολύτως επιτυχημένα υπό την «ομπρέλα της» όλους τους τομείς  της πολιτιστικής μας δράσης – που παλαιότερα ήταν σε δύο εφορείες.

Ο κ. Καβαλής αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις της Εφορείας, ξεκινώντας με το Αρχείο και την διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης της Παροικίας, με το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου και τις ποικίλες πολιτιστικές τους δράσεις καθώς και για την εκ βάθρων ανακαίνισή του με την ευγενή χορηγία της  Μεγάλης  Ευεργέτιδος της Ε.Κ.Κ. κ. Αικατερίνης Μπελεφάντη Σοφιανού. Προβλήθηκε σχετικό βίντεο της ΕΡΤ από τα εγκαίνια.

Ο κ. Καβαλής ευχαρίστησε  επίσης ονομαστικά τον κ. Χ. Παπαδόπουλο Διευθυντή του Ε.Π.Κ.Κ. καθώς και στην Οικονομική Διευθύντρια κ. Κων/να Γεδεών, την ομάδα των Αρχείων με την κα Χάιδω Ζώτου και την κ. Ράνια Άττα και τον βοηθό τους κ. Γιάννη Αρβανιτάκη, τον Αρχισυντάκτη του Νέου Φωτός και της ekkairo.org κ. Β. Πουλαρίκα καθώς και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή Δρ. ΆτεφΝάχλα.

Επόμενη αναφορά για την Εφορεία Συγχωνευθεισών Κοινοτήτων και Σωματείων και τον Προϊστάμενο και Β’ Αντιπρόεδρο κ. Μιχάλη Γκρουνστέιν με τον κ. Καβαλή να αναφέρεται στην σημασία και την ευθύνη της εφορείας, η οποία διαχειρίζεται τις λεπτές ισορροπίες της κάθε συγχώνευσης καθώς και της στήριξης και της φροντίδας όλων των σωματείων της Παροικίας.

Ο κ. Καβαλής αναφέρθηκε στην συνέχεια στην Εφορεία Κοινοτικής Ακίνητης Περιουσίας με τον Προϊστάμενο κ. Λεωνίδα Φοντριέ να φροντίζει άοκνα την συντήρηση και την επιμέλεια όλων των κτηριακών υποδομών αλλά και την ορθή και δίκαιη οικονομική τους εκμετάλλευση. Έγινε επίσης αναφορά στην οικονομική διαχείριση της Εφορείας η οποία την περίοδο 2022-2023 ξεπέρασε συνολικά το ποσό των 4,6 εκατομμυρίων Λιρών Αιγύπτου για τα ταμεία της Ε.Κ.Κ.

Το επιτυχημένο έργο και την δράση της Εφορείας του «Ξενώνα» με Προϊστάμενο τον  κ. Ανδρέα Ρούσσο, ανέπτυξε στην συνέχεια ο κ. Καβαλής αναφέροντας το πλήρες πρόγραμμα των έργων συντήρησης και αναβάθμισης κατά την διαχειριστική περίοδο 2022-2023 που ολοκλήρωσε τους καλοκαιρινούς μήνες σε συνεργασία με την Τεχνική υπηρεσία της Ε.Κ.Κ.

Έγινε επίσης αναφορά στην πλεονασματική οικονομική χρήση, η οποία έκλεισε με το ποσό των 0.4 Εκατομμυρίων Λιρών Αιγύπτου. Ο κ. Καβαλής ευχαρίστησε επίσης και την ομάδα του Ξενώνα στο πρόσωπο της κας Αγγέλας Χαραλαμποπούλου και του κ. Δημήτρη Γεράρδου.

Ο κ. Καβαλής ευχαρίστησε επίσης, εξαίροντας τον επαγγελματισμό της κας Γιάννας Καρδάση στα Γραφεία αλλά και της κας Μαρίας Βαδή στο Μεταφραστικό για τον διπλασιασμό των εσόδων και την αποτελεσματική της διοίκηση. Ευχαρίστησε για ακόμα μια φορά την κα Βίλλυ Πολίτη Ζούε για την νομική αρωγήκάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Γενική Πρόξενο κ. Δέσποινα Χασιρτζόγλου για την εποικοδομητική και ουσιαστική της στήριξη στον τομέα του Μεταφραστικού.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες επεφύλαξε ο κ. Καβαλής και στους  338 εργαζόμενους τους Κοινότητας που όπως είπε κατέχουν μεγάλο μερίδιο της επιταχυμένης περιόδου, αλλά και τους συναδέλφους του στην ΔΕ για όσα προσφέρουν.

Επόμενο θέμα ήταν η έγκριση και η ομόφωνη ψήφιση του Ισολογισμού του οικονομικού έτους που πέρασε και του Προϋπολογισμού για την επόμενη χρήση. Μια επιστολή που έλαβε η Δ.Ε. από τον κ. Δ. Σκουφαρίδη σχετικά με τον ουσιαστικό ρόλο του ΕΝΚ στα οικονομικά της Ε.Κ.Κ. αλλά και γενικότερα για την σταθερή του αναβάθμιση οικονομικά και στελεχιακά που ο ίδιος διαπίστωσε με το θέμα της υγείας του,  η οποία διαβάστηκε στην συνέλευση και θα δημοσιευθεί.   

Στην συνέχεια ανανεώθηκε ο διορισμός του κ. ΆμγκατΣαμίρΓκίντι με το ποσό των 15.000 Λ. Αιγύπτου

Ομόφωνα δεκτή έγινε και η πρόταση του Προεδρείου για την ανακήρυξη σε Ευεργέτες της Ελληνικής ΚοινότηταςΚαΐρου των κ.κ. Λάζαρο Στεργίου και Ανδρέα Ρουσούλη.

Στην συνέχεια ο κ. Καβαλής αναφέρθηκε και ανέπτυξε το σκεπτικό της Διαχειριστικής Επιτροπής για την πώληση του οικοπέδου στην Καντάρα, των καταστημάτων στην Τάντα καθώς και την πώληση του Σχολικού Λεωφορείου. Αφού επιχειρηματολόγησε για την αναγκαιότητα της οικονομικής αυτής πράξης έλαβε την ομόφωνη εντολή της συνέλευσης για την διενέργεια και των τριών πωλήσεων.

Η Διαχειριστική Επιτροπή Καΐρου δια στόματος της Γενικής Γραμματέα κ. Βίλλυ Πολίτη Ζουέ εξέφρασε με πολύ σεβασμό τις θερμές της ευχαριστίες προς την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ και ως Επίτιμο Πρόεδρο της Εφορείας Εκπαιδευτηρίων της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, για το πατρικό ενδιαφέρον που πάντοτε δείχνει για την Κοινότητά μας και για την ολόθερμη παρουσία Του στο πλευρό της παροικίας μας, για την κατανόησή Του στα προβλήματά μας και γενικά για την αγάπη που συνεχώς επιδεικνύει για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό.

Η Δ.Ε. εξέφρασε  θερμές ευχαριστίες προς τον Εξοχώτατο Αιγύπτιο Πρόεδρο κ. ΑμπντελΦατάχ Αλ Σίσι, την Αιγυπτιακή Κυβέρνηση, την Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. NevineKabbaj και τα Κεντρικά Γραφεία Σωματείων του ίδιου Υπουργείου που υπαγόμαστε, για την συμπαράστασή τους στο έργο της Κοινότητάς μας, καθώς και για την ασφάλεια που αισθανόμαστε ζώντας ως παροικία στην Αίγυπτο, δείγμα της πατροπαράδοτης ελληνοαιγυπτιακής φιλίας.

Επίσης, ευχαρίστησε  τον απερχόμενο υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Ανδρέα Κατσανιώτηκαθώς και τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού κ.  Γιάννη Χρυσουλάκη.

Ευχαρίστησε  τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου κ. Νικόδημο, για την θέρμη με την οποία στηρίζει τις δραστηριότητες της παροικίας μας καθώς και τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου κ. Δαμασκηνό.

Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου απεύθυνε  ένα μεγάλο ευχαριστώ για την άριστη συνεργασία με την Ε.Κ.Κ. και την αγάπη του προς την παροικία στον απερχόμενο Αιγυπτιώτη Έλληνα Πρέσβη κ. Νικόλαο Γαριλίδη και ευχαρίστησε τον νέο Πρέσβη κ. Νικόλαο Παπαγεωργίου για το ζωηρό ενδιαφέρον που έδειξε για την ομογένεια και τους οργανισμούς της από την πρώτη στιγμή της αφίξεως του.  Παράλληλα ευχαρίστησε  τον απερχόμενο Κύπριο Πρέσβη κ. Όμηρο Μαυρομάτη για το ενδιαφέρον του για την Ε.Κ.Κ. καθώς και τη νέα Πρέσβη κα Πόλυ Ιωάννου για την προφανή διάθεση συνεργασίας με τον οργανισμό μαςπου έχει μέλη του και Κυπρίους πολίτες.

Η Γενική Γραμματέας εξέφρασε τις ευχαριστίες της Ε.Κ.Κ. στην Γενική Πρόξενο της Ελλάδος κα Δέσποινα Χασιρτζόγλουγια την συνεργασία μας καθώς και τον Πρόξενο της Κύπρου κ. Αριστόδημο Ασιώτη.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στους Προέδρους και μέλη των ΔΣ της ΕΚΑ κ. Α. Βαφειάδη και του ΣΑΕ κ. Κ. Μιχαηλίδη που όπως αναφέρθηκε οφείλουμε ένα αδελφικό χαιρετισμό και θερμές ευχαριστίες για την άψογη συνεργασία μας.

Τέλος, η Δ.Ε. ευχαρίστησε τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου στην Ελλάδα τον κ. Χρίστη Θωμαΐδη για την άμεση ανταπόκριση καθώς και τους κ.κ. Ελεγκτές, τους ευγενείς Δωρητές και τα Μέλη των Εφορειών και όλους εκείνους που με οποιονδήποτε τρόπο συνετέλεσαν στην εκπλήρωση των ευγενών σκοπών της Κοινότητας.

Χαιρετισμό στην συνέχεια απεύθυναν στο σώμα της Γενικής Συνέλευσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος, ο οποίος εξέφρασε τα συγχαρητήρια του για το έργο των μελών της Διαχειριστικής Επιτροπής. Ο Σεβασμιώτατος εστίασε τον λόγο του  στην αγαστή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα του Πατριαρχείου με την Ελληνική Κοινότητα, ενώ τέλος μετέφερε την αγάπη και  τις ευχές του Μακαριώτατου Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου.

Ο Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι είναι ιδιαιτέρως ευχαριστημένος που υπάρχουν γεμάτα καθίσματα στην σημερινή συνέλευση ενώ τόνισε ότι η Κοινότητα παραμένει ένα ισχυρό και εύρωστο κύτταρο σε αντίστιξη με το πρόβλημα της μείωσης του παροικιακού πληθυσμού. Ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε τέλος ότι προτίθεται να βοηθήσει σε όποιο επίπεδο απαιτηθεί την Ελληνική Κοινότητα για να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο Επιτετραμμένος της  Κυπριακής Πρεσβείας κ.  Ονούφριος Οικονομίδης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και δήλωσε την συστράτευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την στήριξη και την ενίσχυση του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.

Η Γενική Πρόξενος κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου εξήρε τις προσπάθειες της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου έναντι στις επιτόπιες προκλήσεις που ανακύπτουν συνεχώς και έθεσε την αναγκαιότητα της αναδίπλωσης με προσεκτικό και όπως τόνισε  στρατηγικό σχεδιασμό με σκοπό να διαφυλαχθούν τα πολύτιμα στοιχεία της Παροικίας.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδης στον δικό του χαιρετισμό μίλησε για την τιμή που αισθάνθηκε εκπροσωπώντας για πρώτη φορά ως Πρόεδρος την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, έχοντας στο πλευρό του, τους εκλεκτούς συναδέλφους του από την Αλεξάνδρεια με τους οποίους ήρθε για να συμμετάσχει στις εργασίες της συνέλευσης. Συνεχάρη τους συναδέλφους του για το έργο που επιτελούν στο Κάιρο, γνωρίζοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν και για τις δύο κοινότητες. Ο κ. Βαφειάδης αναφέρθηκε επίσης στους κοινούς στόχους των δύο Κοινοτήτων, που είναι η διαφύλαξη των κεκτημένων, αλλά και η χάραξη μιας ενεργής και ελπιδοφόρας προοπτικής για το μέλλον. Τέλος ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Α. προσέφερε με εγκαρδιότητα στον κ. Καβαλή το αναμνηστικό των 180 χρόνων της Αλεξανδρινής Ελληνικής Κοινότητας.

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Βασίλης Ζουές πήρε τον λόγο στην συνέχεια μεταφέροντας το μήνυμα του Προέδρου κ. Κώστα Μιχαηλίδη, ο οποίος μίλησε για τις κοινές αξίες και τις αρχές του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού που διέπουν τον Σύνδεσμο, αλλά και τις δύο Ελληνικές Κοινότητες σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια. Ευχαρίστησε τέλος την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου για την οικονομική στήριξη που παρέχει στον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων για την συνέχιση και την ενίσχυση του προνοιακού του έργου στην Ελλάδα.

Αναγνώστηκε επίσης και επιστολή του κ. Δημήτρη Σκουφαρίδη προς τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης, στην οποία κατέθεσε την θετική προσωπική του μαρτυρία με αφορμή την περιπέτεια της υγείας του, κατά την πρόσφατη του χειρουργική επέμβαση, αλλά και του γιού του τον περασμένο Μάρτιο. Ο κύριος Σκουφαρίδης μίλησε από καρδιάς για τον απαράμιλλο επαγγελματισμό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αλματώδη ανάπτυξη του Νοσοκομείου η οποία όπως είπε αποτυπώνεται έκδηλα σε όλους τους οικονομικούς δείκτες της κερδοφορίας του.

Τον λόγο πήρε στην συνέχεια ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας κ. Λάμπρος Μπενοβίας ο οποίος με τον ποιητικό και γλαφυρό του λόγο διέτρεξε τις σημαντικές στιγμές της ιστορίας την Ελληνικής Κοινότητας μέσα από ένα λυρικό οκτάστιχο που συνέθεσε, ενώ αναφερόμενος στον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας κ. Καβαλή  του απήγγειλε μια τιμητική ωδή η οποία και συγκέντρωσε το θερμό χειροκρότημα όλων.

Η κα Ελένη Φοντριέ προσήλθε στο βήμα και αφού συνεχάρη την Διαχειρηστική Επιτροπή για τις άοκνες προσπάθειές που καταβάλει για την εύρυθμη λειτουργία της Ελληνικής Κοινότητας, έθεσε τον λόγο της ως αντίβαρο στην άποψη που εκφράστηκε κατά την διάρκεια της συνέλευσης περί της αδιαφορίας και της απομάκρυνσης των παροίκων από τα κοινά. «Δεν είμαστε αδιάφοροι. Είμαστε απογοητευμένοι. Είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι» ανέφερε η κα Φοντριέ και προς επίρρωση των λόγων της αναφέρθηκε στην απογοητευτική κατάσταση που όπως είπε παρουσιάζει ο Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Καΐρου, ο οποίος παρά την απρόσκοπτη Κοινοτική αρωγή βαραίνετε ακόμα από την κακοδιαχείριση των παλαιότερων διοικήσεων. Συνεχίζοντας την κριτική της στο σήμερα  στηλίτευσε  και την σημερινή διοίκηση για εσφαλμένες πρακτικές και επιλογές οι οποίες δυναμιτίζουν και απειλούν, όπως είπε η κα Φοντριέ την πορεία του Ε.Ν.Ο.Κ. προς το μέλλον.

Ο Πρόεδρος του ΕΝΟΚ κ. Γιώργος  Ρεκτσίνης στην συνέχεια πήρε τον λόγο κάνοντας μια συνοπτική αναφορά στις επιτυχίες της σημερινής  διοίκησης, αλλά και στις δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο όπως είπε, με την βοήθεια της Ελληνικής Κοινότητας κατέγραψε σημαντικές νίκες, όπως η έκδοση άδειας λειτουργίες και ο εξορθολογισμός των εξόδων παρά την δυσμενή οικονομική συγκυρία στην Αίγυπτο.

Ο κ. Θωμάς Βαγιωνίτης πήρε στην συνέχεια τον λόγο και πρότεινε προς την συνέλευση να εγκρίνει την παροχή βοήθειας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης. Η πρότασή του έγινε δεκτή και η Διαχειριστική Επιτροπή δεσμεύτηκε να μελετήσει τους τρόπους που η βοήθεια αυτή θα φτάσει στην Γάζα.

Αφού ολοκληρώθηκε και ο κύκλος της τοποθέτησης των μελών, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας σήμανε το τέλος της Γενικής Συνέλευσης ευχαριστώντας όλους για την ενεργή τους παρουσία.

Ακολούθησε γεύμα στην Ελληνική Στέγη για τους επισήμους και τους καλεσμένους της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου

Στην Γενική Συνέλευση παρέστησαν πέραν τον αναφερθέντων ο κ. Ηλίας Γαλάνης Σύμβουλος Δημόσιας Διπλωματίας, ο Πρόεδρος του Ε.Ν.Ο.Κ. κ. Γιώργος Ρεκτσίνης, η κα Βάσω Γαζή Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Στέγης Ηλιουπόλεως κ. Ζαχαρίας Φούμελης η Πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Μαρία η Αιγυπτία» κα  Ευαγγελία Θηραίου, η κα Κωνσταντίνα Γεδεών Διευθύντρια Οικονομικών του Ε.Π.Κ.Κ, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου κ. Αντώνης Διαμαντίδης, η κα Αγγέλα Χαραλαμποπούλου Διευθύντρια του Ελληνικού Γηροκομείου Καΐρου, o Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής κ. Βασίλης Λάγιος η κα ΑρλέτΜόνσεφ Πρόεδρος του H.O.C, η πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Πορτ- Σαΐντ κα Σούλα Θεοχάρη.

Δείτε το βίντεο της Γενικής Συνέλευσης

Δείτε την παρουσίαση της Συνέλευσης με αναλυτικούς πίνακες, διαγράμματα και επιμέρους στοιχεία για τα θέματα της ημερησίας διάταξης

2023-EKK-TGS-Y22-Y23-PRESENTATION-FINAL

Αρέσει σε %d bloggers: