Μια ξεχωριστή Χριστουγεννιάτικη γιορτή ζήσαμε το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου από τους μικρούς μαθητές της Αχιλοπουλείου Σχολής στην Ηλιούπολη του Καΐρου. Πρωταγωνιστές τα παιδάκια του Νηπιαγωγείου και οι μαθητές της πρώτης και της δευτέρας τάξης του Δημοτικού που με τις δασκάλες τους τις κυρίες Ταμπάκη Ελένη, Όλγα Καλατζή, Αθανασία Δημοπούλου και Δήμητρα Πετρίδου μας είχαν ετοιμάσει μια φαντασμαγορική σχολική γιορτή που πραγματικά τα είχε όλα. Ευφάνταστες στολές, τολμηρές χορογραφίες και θεατρικά έργα που θίξανε βαθιά νοήματα τα οποία στην κυριολεξία μας συγκίνησαν.

Η γιορτή ξεκίνησε με τον Διευθυντή της Αχιλλοπουλείου Σχολής κ. Βασίλη Λάγιο ο οποίος, αφού καλωσόρισε όλους, έδωσε τον λόγο στους επισήμους για τους καθιερωμένους χαιρετισμούς. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Νικόδημος, αφού μετέφερε τις εγκάρδιες ευχές του Μακαριώτατου Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου, ανέφερε ότι είναι μεγάλη χαρά και τιμή για όλους μας που κάθε χρόνο περιμένουμε όπως είπε, τα παιδιά να μας βάλουν στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου στον δικό του χαιρετισμό ανέφερε: «Όπως έχω πει και άλλες φορές βρίσκομαι εδώ με ιδιαίτερη χαρά. Η παρουσία μου εδώ μαζί σας και μαζί με τα παιδιά δίνει και σε εμένα δύναμη και ελπίδα, ότι το αύριο των σχολείων μας θα είναι αισιόδοξο. Φτάνουμε στο τέλος και αυτής της χρονιάς. Ελπίζω να ήταν μια δημιουργική χρονιά και εκφράζω τις ευχές μου, το 2024 να είναι γεμάτο υγεία και προκοπή. Ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Μιχάλης Γκρουνστείν πήρε στην συνέχεια τον λόγο μεταφέροντας τις ευχές εκ μέρος του Προέδρου και ολόκληρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Κ.Κ. για την μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων. «Όπως ξέρουμε, η γέννηση του Χριστού είναι και η γέννηση της ελπίδας. Όπου υπάρχει ελπίδα, υπάρχει δύναμη, κουράγιο και ένα καλύτερο αύριο», ανέφερε ο κ. Γκρουνστείν, ο οποίος ευχήθηκε σε όλους για την νέα χρονιά υγεία, δύναμη και πολύ κουράγιο.

Όση ώρα εμείς ακούγαμε τους επισήμους, στους χαιρετισμούς τους, πίσω στα παρασκήνια επικρατούσε ένας δημιουργικός αναβρασμός με τα παιδιά του Δημοτικού να προβάρουν τα λόγια τους, τις κυρίες να προσπαθούν να βάλουν σε μια τάξη τα μικρότερα παιδάκια λίγο πριν βγούνε στην σκηνή και λίγο πιο δίπλα την Εφραιμία Τσιλιγκάκη να προετοιμάζει σε πλήρη νηφαλιότητα για μια ακόμα φορά το κομμάτι του βιολιού που θα μας έπαιζε σε λίγη ώρα στην Χριστουγεννιάτικη σκηνή.

Η γιορτή ξεκίνησε με την αυλαία να ανοίγει και όλα τα παιδιά να μας τραγουδούνε τα «Τρίγωνα Κάλαντα» με την κα Μπγιόρκ Οσκαρσντότιρ να τα συνοδεύει στο πιάνο. Το Νηπιαγωγείο πήρε την γιορτινή σκυτάλη στην συνέχεια  με θέμα « Ο Άι Βασίλης και τα αληθινά δώρα»  Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μας παρουσίασαν μια τρυφερή ιστορία με πρωταγωνιστές τα μικρά ξωτικά, που φτιάχνοντας τα δώρα για τον σάκο του Άι Βασίλη, διαπίστωσαν πως όλα τα παιδιά ζητούσαν πια πολύ ακριβά παιχνίδια και χάνανε το μήνυμα των Χριστουγέννων. Η καλή νεράιδα ως από μηχανής Θεός, ήρθε να δώσει την λύση επί σκηνής μεταμορφώνοντας με το ραβδάκι της τις παιδικές ψυχές οι οποίες μάθανε, όπως και όλοι εμείς που παρακολουθούσαμε με κομμένη την ανάσα ότι το πιο μεγάλο και αληθινό δώρο είναι η Αγάπη. Χορός και τραγούδι από τους μικρούς μπόμπιρες του Νηπιαγωγείου που καταχειροκροτήθηκαν, ρίχνοντας την αυλαία για την επόμενη πράξη της θεατρικής παράστασης.

Όταν άνοιξε η σκηνή είδαμε ένα θέαμα που δεν το περιμέναμε σε καμία περίπτωση. Ο γλυκός μας   Άι Βασίλης δεμένος σε μια πολυθρόνα στο κάστρο, αιχμάλωτος της κακιάς νεράιδας, την οποία είδαμε να περπατάει με μανία  κρατώντας απειλητικά το μαγικό της ραβδί. «Κανένα παιδάκι δεν θα πάρει δώρο αυτά τα Χριστούγεννα. Τα μισώ τα Χριστούγεννα. Ακούτε… κανένα παιδάκι δεν θα έχει δώρο» 

Και όταν ο αιχμάλωτος Άι Βασίλης την παρακάλεσε να τον ελευθερώσει γιατί τα παιδιά όλου του κόσμου τον περιμένουν και περισσότερο αυτά τα παιδάκια που ζούνε μέσα στον πόλεμο στις μέρες μας, εκείνη έβγαλε μια κραυγή που μας πάγωσε το αίμα.

Την λύση έδωσαν βέβαια τα αγγελάκια που μια επική μάχη επί σκηνής ελευθέρωσαν τον Άι Βασίλη, ο οποίος μοίρασε τα δώρα του γεμίζοντας χαρά και ανακούφιση όλους μας.

Η σχολική γιορτή έφτασε στο τέλος της και τα παιδιά καταχειροκροτήθηκαν για την ωραία παράσταση που μας προσέφεραν. Κλείνοντας, ο Διευθυντής ευχαρίστησε τους συντελεστές της παράστασης, αλλά και όλους τους παριστάμενους για την παρουσία τους.

Το δεύτερο μέρος της σχολικής γιορτής μας περίμενε στην αυλή του σχολείου, όπου μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί και από τις δύο Σχολές είχαν στήσει τους χαρούμενους και πολύχρωμους πάγκους μιας πλούσιας εορταγοράς που μας εντυπωσίασε.

Και τι δεν έβρισκε κανείς σε αυτούς τους πάγκους. Χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά όλων των ειδών για τις γιορτινές μέρες. Στολίδια για το δέντρο, το σπίτι, αλλά και το γραφείο. Μελομακάρονα σπιτικά, κουραμπιέδες λαχταριστοί, αλλά και τόσα άλλα γλυκίσματα πάνω στους πάγκους. Πάζλ που τα έλυνε μόνο κάποιος που ήξερε το Πυθαγόρειο θεώρημα, αλλά και περίτεχνα οριγκάμι. Επίσης πολλά κοσμήματα και αξεσουάρ για αγόρια και κορίτσια.

Βέβαια την προσοχή των μικρών παιδιών μονοπωλούσαν τα δύο τεράστια φουσκωτά στο κέντρο της αυλής που ήταν προσφορά των Συλλόγων Γονέων της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου Σχολής. Τα παιδιά δεν  χόρταιναν να χοροπηδάνε και να κατρακυλάνε από την πανύψηλη τσουλήθρα, με τα πρόσωπά τους να είναι γεμάτα χαμόγελο και χαρά. Κάθε τόσο βέβαια, αγόραζαν και ένα ακόμα σπρέι, το οποίο άδειαζαν το ένα στο άλλο, γεμίζοντας τα πρόσωπά τους, αλλά και όλη την αυλή με τον άσπρο αφρό.

Η χειμωνιάτικη γιορτινή ημέρα έφτασε στο τέλος της αργά το απόγευμα αφήνοντας σε όλους μας τις γλυκύτερες αναμνήσεις, και τα καλύτερα Χριστουγεννιάτικα δώρα που πήραμε, από τα φοβερά αυτά παιδιά των Ελληνικών μας σχολείων στο Κάιρο.

Στην γιορτινή ημέρα παρέστησαν πέραν των παραπάνω αναφερόμενων επισήμων οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ Ανδρέας Ρούσσος, Λεωνίδας Φοντριέ, Ανδρέας Γιόσρι, Στέλιος Χαλκιάς, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της Αχιλλοπουλείου κα Ράνια Μουσταφά Μόσχου, η κα Ελένη Μαγγανά Γενική Γραμματέας  του Ιδρύματος Αμπέτ, ο Αν. Διευθυντής της Αμπετείου Σχολής κ. Γιώργος Κοκορέλης, η κα Κωνσταντίνα Γεδεών Οικονομική Διευθύντρια του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου.

Δείτε το βίντεο της Χριστουγεννιάτικης γιορτής στην Αχιλλοπούλειο Σχολή

Αρέσει σε %d bloggers: