Πώς μπορεί άραγε η «Δραπετσώνα» του Γιώργου Μπιθικώτση να έρθει κοντά με τα μπλούζ του Αμερικάνικου Νότου και πώς οι ξεσηκωτικές ροκ μελωδίες της δεκαετίας του ΄60 να πάνε παρέα στον ίδιο χώρο με την «Ρόζα» του Δημήτρη Μητροπάνου, αλλά και τα Αραβικά και Ελληνικά τσιφτετέλια.
Η απάντηση σε αυτό το ρητορικό ερώτημα δόθηκε με τον πιο ηχηρό και κεφάτο τρόπο σε ένα ανεπανάληπτο γλέντι την Κυριακή του Πάσχα στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο του Καΐρου.
Στον Ναυτικό Όμιλο, όπως και σε πολλά άλλα μέρη της Ελληνικής μας Παροικίας, έχουν συμβεί πολλές φορές τέτοιες ανατροπές από τα συνηθισμένα, αλλά το Πασχαλινό γλέντι αυτή την φορά ήταν ασύγκριτο και σίγουρα θα αφήσει ανεξίτηλο σημάδι για πολλά χρόνια στην μνήμη και στην καρδιά όλων μας.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, για να δούμε πώς φτάσαμε στο σημείο οι χορευτές να αποσύρονται από την «πίστα» με το τελευταίο κομμάτι να παίζει γύρω στις 11 το βράδυ, μετά από οκτώ ώρες ασταμάτητο γλέντι.
Στο κάλεσμα του ΕΝΟΚ για την Κυριακή και την Δευτέρα του Πάσχα ανταποκρίθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, όλοι με τα τραπέζια στο πλωτό να γεμίζουν ασφυκτικά από νωρίς το μεσημέρι. Η ηλιόλουστη ανοιξιάτικη ημέρα, η μαγευτική θέα του Νείλου, αλλά και το εύγεστο μενού του Ομίλου λειτούργησαν για τους περισσότερους σαν μαγνήτης εγγυημένης καλοπέρασης και κρεατοφαγίας μετά από την νηστεία της Σαρακοστής.
Στον κήπο του Ομίλου όμως, όπως έχουμε παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια στήνεται ένα ιδιότυπο γλέντι όπου τα έθιμα της Κυριακής του Πάσχα και οι παραδόσεις της πατρίδας μας την γιορτινή αυτή ημέρα κυριαρχούν.
Το σουβλιστό αρνί άρχισε να στριφογυρίζει στα κάρβουνα που πήραν φωτιά στις δώδεκα το μεσημέρι με τους επίδοξους ψήστες, τον Έλληνα Πάροικο κ. Κώστα Ελευθεριάδη και τον Ακόλουθο Άμυνα της Ελλάδας Πλοίαρχο Μιχάλη Τσιλιγκάκη να φροντίζουν την κάθε λεπτομέρεια.
Η παρέα των Ελλήνων την Παροικίας μεγάλη, αλλά μια έκπληξη της τελευταίας στιγμής «έστρωσε» ένα επιπλέον τραπέζι για ακόμα τριάντα περίπου Έλληνες. Τους συναντήσαμε μια μέρα πριν στον Άγιο Κωνσταντίνο στην Ανάσταση και τους γνωρίσαμε με πολύ χαρά αφού ο λόγος που ήρθαν δεν ήταν μόνο τουριστικός.
Φοιτητές από όλα τα μέρη της Ελλάδας ενός διαδικτυακού Προγράμματος εκμάθησης της Αραβικής γλώσσας με καθηγήτρια την κα Νιόβη Βαφειάδου, ήρθαν στο Κάιρο για να συνεχίσουν τα μαθήματα των Αραβικών στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου και εκεί μπήκε στην ιστορία και η καθηγήτρια κα Βασιλική Νικητοπούλου, αλλά και ο Πρόεδρος του ΕΝΟΚ κ. Γιώργος Ρεκτίνης που τους γνώρισε και τους πρότεινε μαζί με την κα Νικητοπούλου τον Όμιλο για να γλεντήσουν «άλα Ελληνικά» την Κυριακή του Πάσχα.
Δύο μεγάλα τραπέζια λοιπόν στήθηκαν στον κήπο του ΕΝΟΚ με το αρνί να βγαίνει πανηγυρικά στις δύο το μεσημέρι, τα τραπέζια να γεμίζουν με όλων των ειδών τα σαλατικά και τα ψητά από την κουζίνα του και ένα τεράστιο ηχείο να παίζει ασταμάτητα μουσική ανάβοντας το εκρηκτικό κέφι που «τράβαγε» σιγά σιγά όλους από το πλωτό κάνοντας τον κήπο μια μεγάλη παρέα που χόρευε ασταμάτητα.
Το γλέντι συνεχίστηκε με δυνατή μουσική και χορό σε μια βόλτα με βαρκάκι στον Νείλο με τα διερχόμενα καραβάκια να εντυπωσιάζονται από το κέφι τους και να χειροκροτάνε με ενθουσιασμό.
Όπως ήταν αναμενόμενο στην επιστροφή ένας δεύτερος κύκλος γλεντιού ξεκίνησε με τις ευφάνταστες μουσικές επιλογές του νεαρού Παύλου Ελευθεριάδη, με νέα πιάτα, χορό και με τα φώτα να κλείνουν οριστικά στις έντεκα το βράδυ αφήνοντας σε όλους βέβαια πολύ κούραση, αλλά και μια μοναδική ανάμνηση από το γλέντι στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο του Καΐρου.
Δείτε εικόνες από την Κυριακή του Πάσχα στον ΕΝΟΚ
Δείτε ένα χαρακτηριστικό δείγμα απο το γλέντι