Την 25η και την 26η Μαΐου τελέστηκε στο Κάιρο η Ιερά Πανήγυρης του εμβληματικού Κοινοτικού Ναού των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Το διαμάντι της Κοινότητας των περήφανων Ελλήνων του Καΐρου, που φέτος συμπληρώνει 110 χρόνια από τα πρώτα του εγκαίνια, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με κάθε βήμα της πορείας της Καϊρινής μας Παροικίας.

Πιάνοντας το νήμα της προσφοράς από τον Νέστωρα Τσανακλή αρχικό κτήτορα του Ναού, ο οποίος έδωσε και την πρώτη πνοή στο φιλόδοξο και πολυδάπανο αυτό εγχείρημα των Ελλήνων του Καΐρου, φτάσαμε στο 2019, που  οι σημερινοί Έλληνες του Καΐρου, ως άξιοι συνεχιστές του οράματος του αείμνηστου Τσανακλή αποφάσισαν την εκ βάθρων ανακαίνιση του Ιερού Ναού.

Η αγαστή σύμπραξη της Ε.Κ.Κ. και της Μεγάλης Ευεργέτιδος της Κοινότητας κυρίας Αικατερίνης Μπελεφάντη Σοφιανού απέδωσε γόνιμους καρπούς, γράφοντας από κοινού μια νέα μεγάλη και χρυσή σελίδα για τον Κοινοτικό Καθεδρικό αυτόν Ναό.

Το 2024 ο Άγιος Κωνσταντίνος  ατενίζει με περηφάνια και βλέμμα αθόλωτο το ελπιδοφόρο του «αύριο», τον δεύτερο αιώνα της περπατησιάς του στον χρόνο και στον τόπο που τον γέννησε.

Δύο τέτοιες μέρες ψυχικής ανάτασης και γιορτής ζήσαμε στο Κάιρο με Αρχιερατική μεγαλοπρέπεια και απόλυτη Εκκλησιαστική τάξη.

Κατά τον Μεγάλο Εσπερινό μετά αρτοκλασίας, χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιππώνος Στέφανος, συνχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου Νικοδήμου.

Κατά την ομιλία του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στην μορφή και τα χαρίσματα, διοικητικά και πνευματικά που κοσμούσαν τον Άγιο Κωνσταντίνο. Μίλησε για την ελευθερία της πολιτικής του σκέψης, που όπως ανέφερε, τον οδήγησε να λάβει ριζοσπαστικές αποφάσεις για την εποχή του, με κορυφαία μεταξύ άλλων, την υπογραφή του διατάγματος των Μεδιολάνων, που παραχώρησε την ελευθερία στους  χριστιανούς να τελούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, βάζοντας τέλος στους διωγμούς και στην ανυποληψία της Χριστιανικής πίστης.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος στον δικό του λόγο, μετέφερε αρχικά προς όλους  τους παριστάμενους τις εόρτιες και εγκάρδιες ευχές της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου. Εξήρε επίσης τις ακάματες προσπάθειες της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου στο πρόσωπο της κας Χρυσάνθης Σκουφαρίδου, Αντιπροέδρου της Ε.Κ.Κ. και Προϊσταμένης της Εφορείας Ναών καθώς και του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη Ιωακείμ που όπως ανέφερε διατηρούν από κοινού τον Ναό σε άριστη κατάσταση για να υποδέχεται το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας και να τελούνται με ιερή μυσταγωγία οι Θείες Ακολουθείες.

Προ της απολύσεως πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας των Αγίων Ισαποστόλων καθώς του Ιερού τεμαχίου από το Λείψανο του Αγίου Κωνσταντίνου που φυλάσσεται στον Ναό και κάθε χρόνο κατά το έθος, τίθεται στο Ιερό προσκύνημα των πιστών.

Οι Πρόσκοποι του Καΐρου βρίσκονταν στην προμετωπίδα της Λιτανείας για αυτήν την χρονιά  με τον Αρχηγό των Προσκόπων κ. Χρήστο Αντωνίου και την βαθμοφόρο κα Ελένη Ταμπάκη να κρατούνε την Ιερή Εικόνα και την εξαίσια μπάντα τους να παιανίζει τον πανηγυρικό ρυθμό της ημέρας.

Αξίζει στο σημείο αυτό να προσθέσουμε την αγάπη και τις ευχάριστές που εξέφρασε από καρδιάς για τους Καϊρινούς μας Προσκόπους στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος, αναφέροντας ότι πάντα στέκουν με χαρά στο πλευρό της Εκκλησίας προσφέροντας τις υπηρεσίες τους και την ζωτική νεανική τους ενέργεια όπου και όποτε τους ζητηθεί. 

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής των Αγίων  κατά την ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο εκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κρήνης Κύριλλος.

Εν συνεχεία προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας έχων συλλειτουργούς, τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Αξώμης Πέτρο, Περιστερίου Γρηγόριο, Μέμφιδος Νικόδημο και Πτολεμαΐδος  Παντελεήμονα.

Παρέστησαν επίσης τα μέλη της Μικτής Επιτροπής Διαλόγου Ορθοδόξου Εκκλησίας και Παγκοσμίου Λουθηρανικής Ομοσπονδίας το οποία συνεδριάζουν κατ’ αυτές τις ημέρες στην Ιερά Πατριαρχική Μόνη του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κρήνης στην ομιλία του μίλησε τόσο για τον βίο του Αγίου Κωνσταντίνου όσο και για την παρουσία του μαζί με τους λοιπούς συνέδρους στην πόλη του Καΐρου. Ευχαρίστησε με λόγους σεβασμού και αγάπης, τον Πηδαλιούχο του Αλεξανδρινού Θρόνου δια την φιλοξενία του διαλόγου και το ενδιαφέρον του για την ενότητα της Εκκλησίας.

Ο Πατριαρχικός Επίτροπος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος  Νικόδημος προσέφερε εκ μέρους του Μακαριωτάτου, αναμνηστικά δώρα στους συνέδρους μεταφέροντάς τους ,την χαρά Του για την παρουσία τους στην Θεοβάδιστο Αίγυπτο.

Ακολούθησε πλούσιο κέρασμα  από την Ελληνική Κοινότητα στον χώρο του Προσκοπείου όπου, ο πρόεδρος της Επιτροπής , Μητροπολίτης Κρήνης Κύριλλος, έδωσε τον λόγο σε όλους τους παριστάμενους συνέδρους, οι οποίοι εξέφρασαν την χαρά τους για την επίσκεψη τους στην όμορφη χώρα του Νείλου. Την χώρα όπου έζησαν Πρόσωπα της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης αλλά και ο ίδιος ο Κύριός μας .

Ο Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου και η Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου καλωσόρισαν τους συνέδρους ευχόμενοι να έχουν καλή διαμονή και επιτυχή ευόδωση του διαθρησκευτικού διαλόγου.

Επόμενος σταθμός της εορταστικής ημέρας ο Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Καΐρου, όπου ό Πρόεδρος του Ομίλου κ. Γιώργος Ρεκτσίνης, υποδέχθηκε τους επίσημους καλεσμένους για το γεύμα που παρέθεσε, λόγω της ημέρας, η Ελληνική Κοινότητα του Καΐρου.

Στην Ιερά Πανήγυρη  παρέστησαν ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κα Πόλλυ Ιωάννου και ο Σύμβουλος της Κυπριακής Πρεσβείας κ. Ονούφριος Οικονομίδης, η Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Όλγα Τζωρτζάτου.

Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε η Αντιπρόεδρος και Προϊσταμένη των Ναών κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, ενώ παρέστησαν η Γενική Γραμματέας κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, ο Περιφεριακός Έφορος των Προσκόπων του Καΐρου και Κοινοτικός Επίτροπος της Ε.Κ.Κ. κ. Ανδρέας Γιόσρη και ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Λεωνίδας Φοντριέ.

Την Πανήγυρη τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου κ. Αντώνης Διαμαντίδης, ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας «ο Όμηρος» κ. Λάμπρος Μπενοβίας, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος “Μεταμόρφωση” κ. Αντώνης Καζαμίας, ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής κ. Βασίλης Λάγιος, η κα Κωνσταντίνα Γεδεών Οικονομική Διευθύντρια του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, η κα Αγγέλα Χαραλαμποπούλου Διευθύντρια του Ελληνικού Γηροκομείου Καΐρου καθώς και πλήθος πιστών.

Δείτε εικόνες από τις πανηγυρικές ημέρες στο Κάιρο

Αρέσει σε %d bloggers: