Δείτε σχετικό βίντεο:

Περισσότερες από  τέσσερις ώρες, η κάμερα του Κρατικού Τηλεοπτικού Σταθμού Nile Culture “περιηγήθηκε” την περασμένη Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018 στο ανεξάντλητο, ενεργό Ιστορικό Αρχείο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, στα πλαίσια αφιερώματος  που ετοιμάζει το κανάλι, για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό του Καΐρου.

Κάμερα και δημοσιογράφος του καναλιού ανακάλυψαν, ξεφύλλισαν, κατέγραψαν και φωτογράφησαν παλιές φωτογραφίες αρχείου, υλικό και αντικείμενα, από σημαντικές ιστορικές περιόδους του 18ου και 19ου αιώνα.

Το τηλεοπτικό συνεργείο του Nile TV αποτελούσαν, ο Αρχισυντάκτης, δημιουργός ταινιών και ντοκιμαντέρ στο Θεματικό κανάλι (Nile Culture) κ. Γιάσερ Χάσσαν και ο Β’ σκηνοθέτης  κ. Μωχάμεντ Αμπντελγάνι. Στα γραφεία των Αρχείων της Ε.Κ.Κ τους υποδέχθηκαν οι κ.κ. Βίλλυ Πολίτη-Ζουέ, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχείων, η  Χάιδω Ζώτου, Υπεύθυνη Αρχείων, η συνεργάτης Ράνια Άττα, ενώ συνέδραμε και ο Γιάννης Αρβανιτάκης

Η κ. Βίλλυ Πολίτη-Ζουέ μέσα από πλούσιο υλικό το οποίο ανασύρθηκε από τα βάθη του αρχείου και του χρόνου… μίλησε για την ιστορία του, για τα πορτρέτα ιστορικών στελεχών και χειρόγραφα έγγραφα εποχής, παλιές Ελληνικές εφημερίδες, βιβλία του συνδέσμου πολεμιστών, παλιές εκτυπώσεις και φωτογραφίες τόσο ηρώων του 1821 αλλά και ακινήτων καθώς και φυσικών προσώπων.

Η κάμερα περιηγήθηκε στους χώρους από την κ. Χάιδω Ζώτου, δίνοντας διευκρινήσεις για το έργο του Αρχείου και τη σημασία του στη συνέχιση και διατήρηση της ιστορίας του Ελληνισμού στην Αίγυπτο. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι παλαιοί πίνακες και κορνίζες που απεικόνιζαν τη στενή Ελληνο- Αιγυπτιακή σχέση, τις παραδόσεις, το πνευματικό επίπεδο και τις αλλαγές που προήλθαν με την πάροδο των χρόνων.

Η κάθε «λήψη» και μία ιστορία ….

Έτσι, είδαμε και μεις, μαζί με τους ανθρώπους του Nile Culture, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, ιστορικά αντικείμενα και μικροφίλμ του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, μοναδικές κατασκευές όπως αυτή του χειροποίητου κουτιού εράνου για του Έλληνες στρατιώτες του 1940, λεξικά και πρακτικά από το 1856, εικόνες της δεκαετίας του ’60, τιμητικές πλακέτες παλιότερες και νέες προς εξέχουσες προσωπικότητες και τόσα άλλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μουσική επένδυση του εν λόγω τηλεοπτικού αφιερώματος θα περιλαμβάνει Ελληνικά κλασσικά τραγούδια διαφόρων εποχών, τα οποία πρότειναν οι παρόντες στο Nile TV.

Το “ταξίδι” πίσω στο χρόνο, ομολογουμένως, ήταν καταπληκτικό για όσους βρέθηκαν την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018 στο Ιστορικό Αρχείο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, ένας μοναδικός χώρος για ερευνητές και μελετητές της ιστορίας αλλά και μοναδικών αναμνήσεων, για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, που κάποτε μεσουρανούσαν και λάμπρυναν με τις δραστηριότητες και την παρουσία τους, τις γειτονιές του Καΐρου!

 

Αρέσει σε %d bloggers: