Λαμπροδευτέρα παροικίας με… θέα το Νείλο (δείτε βίντεο)
10/04/2018
Έκπτωση 30% σε πτήσεις της Egypt Air από Αθήνα…
11/04/2018
Show all

Συμφωνία αγωγού και πώλησης φυσικού αερίου, μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου

Αίγυπτος και Κύπρος συζητούν από χθές Τρίτη 10 Απριλίου 2018 και επισήμως, πλέον, για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας προς ένα από τα τερματικά υγροποίησής του, δήλωσε ο Κύπριος Υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης ημέρας της επίσκεψης στην Αίγυπτο.

Ουσιαστικά, πρόσθεσε ο κ. Ν. Χριστοδουλίδης, πρόκειται για αγωγό απότο κοίτασμα Αφροδίτη που θα τον ενώνει με ήδη υφιστάμενη υποδομή, η οποία εξυπηρετούσε τα εξαντληθέντα κοιτάσμα της Αιγύπτου στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Κύπριος ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στην Αγυπτιακή εφημερίδα Al-Masry Al-Youm και αναφερόμενος στο πλαίσιο των επαφών του που θα έχει κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Κάιρο, σημείωσε ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς βρίσκονται στη διαδικασία διαπραγμάτευσης των όρων πώλησης φυσικού αερίου και συμφωνιών της αγοράς και  εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξουν ευχάριστα αποτελέσματα.

Σημειώνοντας ότι η Κύπρος διατηρεί άριστες σχέσεις με τις Αραβικές χώρες,  ο κ.Ν.Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι με την Αίγυπτο οι προκλήσεις παρόμοιες και μπορούν να αντιμετωπισθούν με κοινές δράσεις.

Τόνισε μάλιστα ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων του με τον Αιγύπτιο ομόλογο του κ.Σάμεχ Σούκρι περιελήφθησαν θέματα που αφορούν την εμβάθυνση των διμερών και τριμερών συνργασιών, καθώς και περιφερειακά ζητήματα, θέματα ενέργειας, το Κυπριακό και τις σχέσεις Ευρωπαικής  Ένωσης-Αιγύπτου.

Σε ερώτηση πώς θα αντιμετώπιζε η Λευκωσία μια πιθανή γεώτρηση από την Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ ο Ν.Χριστοδουλίδης απάντησε ότι η Κυπριακή κυβέρνηση εργάζεται για αποτροπή μιας τέτοιας ενέργειας.

Και, όπως πρόσθεσε, μια τέτοια ενέργεια θα αποτελούσε άλλη μια σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και σαφή ένδειξη της απροθυμίας της Άγκυρας να συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με τον Κύπριο Υπουργό των Εξωτερικών, η συμπεριφορά της Τουρκίας απειλεί ξεκάθαρα τις προσπάθειες αρκετών χωρών της περιοχής, να δημιουργήσουν συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω της συνεργασίας σε διαφόρους τομείς, όπως η ενέργεια.

Αρέσει σε %d bloggers: