Σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την Αθήνα λίγο πριν αναχωρήσει για Κάιρο, ο Γ. Γ του υπ. Ψηφιακής Πολιτικής κ. Γιώργος Φλωρεντής, ο οποίος κατάγεται και έχει γεννηθεί στην Αίγυπτο και έχει συμβάλει στις προετοιμασίες της Συνόδου Κορυφής στον τομέα που είναι υπεύθυνος, τονίζει ότι πριν το άνοιγμα των εργασιών της Συνόδου στην Κρήτη, πραγματοποιούνται και οι τελευταίες διεργασίες για όλα τα θέματα που αφορούν τις δύο χώρες και θα συζητηθούν στη Σύνοδο αυτή.
Ο κ. Φλωρεντής τονίζει ότι ανάμεσα στα θέματα βρίσκεται και η αναβάθμιση του ρόλου του Κέντρου Καινοτομίας που ιδρύθηκε πέρυσι στο Μποργκ Ελ Άραμπ της Αιγύπτου με τη στήριξη της Αθήνας και της Λευκωσίας, ενώ τονίζει ότι θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των τριών χωρών στα θέματα πληροφορικής, επικοινωνιών και νέας τεχνολογίας.
Επισημαίνει δε ότι η ενέργεια, ο τουρισμός και ο πολιτισμός θα είναι από τα θέματα που επίσης θα δώσουν ιδιαίτερο βάρος κατά τη συνάντησή τους στην Κρήτη, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, ο Κύπριος ομόλογός του Ν. Αναστασιάδης και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας.
Στο μεταξύ, η αναβάθμιση της συνεργασίας της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου σε όλα τα επίπεδα αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα των ηγετών τριών χωρών που θα συναντηθούν στις 10 Οκτωβρίου στην Κρήτη, τονίζει σε δημοσίευμά της η «Αλ Αχράμ».
«Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να πραγματοποιήσουν τριμερή σύνοδο την επόμενη εβδομάδα στη Κρήτη για να συζητήσουν την αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών σε όλα τα επίπεδα», τονίζει χαρακτηριστικά η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα, αναφορικά με την Σύνοδο Κορυφής της Κρήτης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στο ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι «κατά τη συνάντηση των τριών ηγετών, θα συζητηθούν τρόποι αναβάθμισης συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας στη Μεσόγειο, καθώς και στην οικονομική συνεργασία αλλά και την εδραίωση των προσπαθειών για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης.
Επίσης, αναμένεται να συζητηθούν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η συριακή κρίση και το παλαιστινιακό, η κατάσταση στη Λιβύη και η ενίσχυση των δεσμών της Αιγύπτου με την Ευρωπαϊκή Ένωση».