Την βούληση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην αναμόρφωση του ΣΑΕ, εκφράζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Νέο Φως», ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ. Αποκαλύπτει, επίσης τις σκέψεις του να μετονομαστεί το ΣΑΕ, κατά τη Συνταγματική Αναθεώρηση, σε Παγκόσμιο Συμβούλιο Ελληνισμού.
Για την ψήφο των ομογενών και των κατοίκων του Εξωτερικού, λέει ότι είναι πρόθεση της Κυβέρνησης να την προωθήσει άμεσα. Ο κ. Κουίκ στέλνει παράλληλα και μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες. Λέει ότι οι Εθνικές Εκλογές θα γίνουν το Σεπτέμβριο του 2019 και κάνει λόγο για πολιτικά κόμματα τα οποία με τα «παιχνίδια» τους μπορούν να καθυστερήσουν για άλλη μια φορά την ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού. Επίσης ο κ. Κουίκ μιλά για τις Ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις και για το πρόγραμμα Nostos.
Σε ποιο επίπεδο βρίσκονται οι σχέσεις και η συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου;
«Από τη στιγμή που βρέθηκαν οι ηγέτες της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου στην Ελούντα, είναι η δεδομένη η άποψη ότι πρέπει να προχωρήσουμε παραγωγικά, πιο δυναμικά τις διμερείς και τις τριμερείς σχέσεις μας, σε όλους τους τομείς που μας ενδιαφέρουν, όπως είναι η ενέργεια και η ασφάλεια της περιοχής. Σε διμερές επίπεδο, Ελλάδας – Αιγύπτου, μας απασχολούν οι εμπορικές σχέσεις, η ανάπτυξη των τουριστικών σχέσεων, όπως επίσης και το κομμάτι της συνεργασίας, σε επίπεδο διασποράς με το πρόγραμμα Nostos.
H Αίγυπτος, όπως τονίσθηκε και από τον έλληνα Πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών κ.Αλέξη Τσίπρα, είναι ένας από τους πλέον σημαντικούς εταίρους μας σε μια περιοχή, εγγύτερη ή ευρύτερη, η οπoία έχει πολλά ζητήματα. Η Αίγυπτος αποτελεί έναν από τους πυλώνες εκείνους, όπως και η Ελλάδα και η Κύπρος που εγγυώνται την ασφάλεια, τις καλές διακρατικές σχέσεις με γείτονες, που άλλοι είναι πιο «ζωηροί», άλλοι χρειάζονται περισσότερη προσοχή και άλλοι είναι εξαιρετικά συνεργάσιμοι. Γενικά αυτή η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης νομίζω ότι είναι σε καλά χέρια και λόγω της Αιγύπτου, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και στο μεταναστευτικό. Επίσης, η συνεργασία σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών με τον κ. Σούκρι ήταν και είναι σε εξαιρετικό επίπεδο, τόσο με τον απελθόντα υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά, όσο και με τον Πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών κ.Αλέξη Τσίπρα».
Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τους Έλληνες της Αιγύπτου που καλείστε εσείς προσωπικά να διαχειριστείτε;
«Θα έλεγα ότι η μεγαλύτερη πρόκληση έχει να κάνει με το πρόγραμμα «Nostos, thereturn». Δηλαδή, πρέπει να πείσουμε εκείνους οι οποίοι στο πέρασμα του χρόνου έφυγαν από τη δεύτερη πατρίδα τους, την Αίγυπτο, να ξαναγυρίσουν πίσω. Διότι η Αίγυπτος είναι μια χώρα, η οποία αναπτύσσεται με απίστευτα υψηλούς ρυθμούς, έχει καταστεί ένα πολύ μεγάλο βιομηχανικό, ενεργειακό, εμπορικό κέντρο σε αυτή την περιοχή. Και έτσι, εκείνοι οι οποίοι για δικούς τους λόγους, έφυγαν ή ενδεχομένως είναι και βεβαρημένοι από θέματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο διοίκησης του οικονομικού τομέα της χώρας – ο οποίος συνέχεια εκσυγχρονίζεται με καλύτερες πλέον γραφειοκρατικές, φορολογικές διαδικασίες – νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να σκεφθούν ότι μπορούν να γυρίσουν πίσω και να επιχειρήσουν εδώ.
Για παράδειγμα, το οικοδομικό τετράγωνο στην Αλεξάνδρεια μπορεί να ξαναγεμίζει από ελληνικές δραστηριότητες, ο Πρόεδρος της Αλεξανδρινής Κοινότητας κ. Εδμόνδος Κασιμάτης, λέει ότι το Ελληνικό τετράγωνο θα μπορούσε να γίνει ένας μόνιμος εμπορικός και εκθεσιακός χώρος για τις Ελληνικές επιχειρήσεις σε μια περιοχή και σε μια αγορά η οποία είναι δεκάδων εκατομμυρίων. Βέβαια στις όμορες χώρες μπορεί να είναι και η Λιβύη η οποία δεν έχει σταθεροποιηθεί αλλά και αυτό το γεγονός δείχνει πόσο χρήσιμη είναι η Αίγυπτος στην περιοχή, η οποία βοηθά στον έλεγχο μιας ηρεμίας».
Είναι ασφαλής χώρα η Αίγυπτος; Να έρχεται ο κόσμος;
«Το έχω πει δύο φορές μπροστά από τις πυραμίδες.Αισθάνομαι πολύ πιο ασφαλής να περπατάω στους δρόμους του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας, από ότι από πολλές χώρες του υπόλοιπου πλανήτη. Η Αίγυπτος είναι καταρχήν σε καλά χέρια και βλέπουμε πως αντιμετωπίζει με αποφασιστικό και πολύ οργανωμένο τρόπο, θέματα τα οποία απασχολούν την Παγκόσμια Κοινότητα, όπως είναι η τρομοκρατία, ο εξτρεμισμός και ο σεβασμός όλων και πολύ περισσότερο ημών των Ελλήνων που έχουμε αυτή τηνκουλτούρα σε θρησκείες, χρώματα και φυλές.
Είμαστε οι Έλληνες που δεν κάνουμε διακρίσεις, είμαστε οι Έλληνες που ποτέ δεν ήμασταν ρατσιστές, γιατί όταν αρχίσεις και κάνεις διακρίσεις, τότε δυστυχώς συμβάλεις στην ανάπτυξη φαινομένων – όπως υπάρχουν σε χώρες της Ευρώπης – που είναι ακραία ρατσιστικά και που δεν βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία μιας κοινότητας με την ευρύτερη έννοια, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Οικογένεια. Η Ελλάδα, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εμμένουν στο ότι θα πρέπει να είμαστε οι Έλληνες που πάντοτεέβλεπαν με πολύ σεβασμό και χωρίς καμία διάκριση φύλλα χρώματα και θρησκείες».
Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου έχει θέσει αίτημα να μεταφερθεί στην Αιγυπτιακή πλευρά το ζήτημα για τη διευκόλυνση άδειας παραμονής και εργασίας και για τους Αιγυπτιώτες και για όλους όσοι δεν έχουν Αιγυπτιακή Υπηκοότητα. Υπάρχει κάποια εξέλιξη σε αυτό το θέμα;
«Καταρχήν είναι ένα θέμα το οποίο συζητήθηκε και στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής, στην Ελούντα.Είναι ένα θέμα το οποίο το συζητά συνεχώς με τα αρμόδια υπουργεία ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο κ. Διάμεσης με βάση την αμοιβαιότητα. Δηλαδή, ότι ισχύει για τις άδειες παραμονής θα εφαρμόζεται και για τους Έλληνες στην Αίγυπτο και για τους Αιγύπτιους στην Ελλάδα.
Αντιλαμβάνομαι ότι η Αίγυπτος ότι είναι μια χώρα που προσέχει πάρα πολύ αυτού του είδους τις διαδικασίες. Θέλει με φειδώ, θέλει με προσεκτικά βήματα να επιλύσει ένα πρόβλημα, το οποίο σας διαβεβαιώ κατηγορηματικά ότι θέλει να το επιλύσει για τους Έλληνες. Άκουσα με μεγάλη χαρά το νέο διοικητή της Αλεξάνδρειας να μου λέει ότι οι η Ελληνική Κοινότητα είναι η πιο σεβαστή. Για μένα αυτό είναι πολύ σπουδαίο, διότι μας ενώνει μια ιστορία πολιτισμών και αιώνων που με τίποτα δεν χαλάει. Ούτε οι Αιγύπτιοι το θέλουν ούτε και εμείς».
Θα ήθελα να σας ρωτήσω και για ένα θέμα που χειρίζεστε εσείς προσωπικά. Πρόκειται γιατο ΣΑΕ ή το όποιο διάδοχο σχήμα του. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δημιουργία του;
«Το νομοσχέδιο είναι λίγο πολύ έτοιμο. Αλλά αυτή τη φορά λαμβάνουμε υπόψιν ότι οι ομογενείς, γνωρίζουν καλύτερα από εμάς, το τι πρέπει να πράξουν και όχι το τι πρέπει να τους υποδεικνύουμε. Έχω πει ότι εφεξής, με βάση και αυτό το νόμο, καμία κυβέρνηση και κανένας υπουργός δεν θα κουνάει το δάχτυλο στην ομογένεια. Ακλουθούμε όλα τα πρότυπα, των παγκόσμιων ομογενειακών οργανώσεων, άλλων κρατών, είτε είναι Κύπριοι, είτε είναι Ισραηλινοί, είτε είναι Λιβανέζοι, είτε είναι Αρμένιοι.
Το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού, το οποίο εγώ θα ήθελα να το αλλάξουμε και Συνταγματικά και να το κάνουμε Παγκόσμιο Συμβούλιο Ελληνισμού, διότι το ΣΑΕ στη συντριπτική του πλειοψηφία ηχεί κακόηχα στους ομογενείς Έλληνες, καθώς μετατράπηκε σε ένα οργανισμό που μόνο βάσανα και παρεμβάσεις προσέφερε και τίποτα παραπάνω. Άρα θα είναι το ΣΑΕ, ένας Παγκόσμιος Οργανισμός που θα εκπροσωπεί την ομογένεια και τον Ελληνισμό – βάζω και την Κύπρο μέσα – που θα αυτοργανωθεί και θα αυτοχρηματοδοτηθεί. Βεβαίως θα έχει ως έδρα τη Θεσσαλονίκη, όπου το Ελληνικό Κράτος, θα προσφέρει τις πρέπουσες υποδομές.
Και θα έχουμε το ΣΑΕ, θα λειτουργεί ως think tanκ, ως μια δεξαμενή σκέψης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς. Θα σκέφτονται τι θέλουν από εμάς και θα προσπαθούμε κατά το δυνατόν να ικανοποιούμε ζητήματά τους από αυτά που αφορούν την καθημερινότητα μέχρι και πιο ουσιαστικά. Και ένα από αυτά είναι και η ψήφος των ομογενών, των Ελλήνων κατοίκων του Εξωτερικού. Η επιτροπή ήδη λειτουργεί με βάση τον νόμο που ψηφίσαμε το Καλοκαίρι και θέλω να ελπίζω ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε τα συμπεράσματά της για να τα συντάξουμε το νόμο και να τον φέρουμε στη Βουλή. Από εκεί και πέρα είναι θέμα των κομμάτων εάν θα ψηφίσουν 180 βουλευτές για να μπορέσουμε να το εφαρμόσουμε από τις επόμενες εθνικές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν το Σεπτέμβριο του 2019, ή αν πάλι κάποια κόμματα θα παίξουν παιχνίδια και θα πάει η ψήφος των κατοίκων του εξωτερικού για την μεθεπόμενη φορά. Πάντως είμαστε αποφασισμένοι να το φέρουμε. Εξάλλου ο πρωθυπουργός είχε στο μυαλό του και το brain drain, τους Έλληνες οι οποίοι έφυγαν την τελευταία δεκαετία. Πρέπει να σκεφτούμε τους ναυτικούς, τους υπαλλήλους των διπλωματικών μας αρχών, τους επισκέπτες Έλληνες, οι οποίοι είναι στο εξωτερικό για διάφορες δουλειές. Όλοι έχουν δικαίωμα ψήφου, απέναντι στο Σύνταγμα».
Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο «Νέο Φως» στις 22 Οκτωβρίου 2018 (φύλλο 683).