Για το σημαντικό ρόλο του Ελληνισμού στην Αίγυπτο μιλά ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Νέο Φως».
Ο κ. Κόκκινος υπογραμμίζει ότι οι Αιγυπτιώτες αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία της απανταχού της γης ελληνικής ομογένειας και ότι αποτελεί πυλώνα για τη στήριξη των πολιτικών που φιλοδοξούν να οδηγήσουν τις χώρες εταίρους στην ανατολική μεσόγειο σε ευημερία και ανάπτυξη.
Συνέντευξη στην Κάτια Τσιμπλάκη
Μιλά επίσης για το νέο ΣΑΕ, την επιστολική ψήφο, για τη συνεργασία της Ελλάδας με χώρες της Μέσης Ανατολής.
Ποιοι είναι οι δεσμοί που σας συνδέουν με την Αίγυπτο;
«Πρωτίστως αισθάνομαι τον ισχυρότατο σύνδεσμο που εκ των πραγμάτων σίγουρα νιώθει κάθε άνθρωπος που του δίνεται η τιμή να υπηρετήσει τη θέση του επικεφαλής της μόνης κρατικής υπηρεσίας η οποία υπάρχει για τον ομογενειακό ελληνισμό, της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, που όπως γνωρίζεται αποτελεί υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Ο Ελληνισμός της Αιγύπτου συνιστά ένα από τα πλέον βασικά και θεμελιώδη στοιχεία της απανταχού της γης ελληνικής ομογένειας και τούτο όχι μόνον για τους πασίγνωστους ιστορικούς λόγους που καταδεικνύουν ότι η Αίγυπτος αποτελεί μία από τις κατ’ εξοχήν εστίες της Ελληνορθόδοξης παράδοσης. Αν προσθέσετε τις εξελίξεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής των τελευταίων τριών ετών με την ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, όπως και των τριμερών μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και της Αιγύπτου με την παράλληλη εμπλοκή και των διασπορών των χωρών που συμμετέχουν στις τριμερείς συνεργασίες, αντιλαμβάνεσθε ότι η ομογένεια στην Αίγυπτο αρχίζει και αποκτά ρόλο σημαντικού πυλώνα για τη στήριξη των πολιτικών που φιλοδοξούν να οδηγήσουν τις χώρες εταίρους μας στην ανατολική μεσόγειο σε ευημερία και ανάπτυξη. Αυτοί είναι οι σημαντικοί δεσμοί του επικεφαλής της ΓΓΑΕ με την Αίγυπτο, πέραν των όποιων προσωπικών μου σχέσεων με τη χώρα. Δεν είναι λίγοι οι Έλληνες που αναζητώντας την ιστορία της οικογένειάς τους, θα βρουν σχέσεις με την Αίγυπτο και σε αυτή την κατηγορία ανήκω κι εγώ. Ας μην ξεχνούμε ότι σε μεγάλο βαθμό η ελληνική αστική τάξη, γεννήθηκε από τους Έλληνες Αιγυπτιώτες».
Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η επεξεργασία του νομοσχεδίου για το νέο ΣΑΕ; Τι περιλαμβάνει και πότε θα λειτουργήσει;
«Εμείς ως υπηρεσία έχουμε από καιρό καταθέσει τις προτάσεις μας για το νέο νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει την λειτουργία του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και όταν η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει τις δέουσες πολιτικές προετοιμασίες, θα καταθέσει προς ψήφιση το νέο σχέδιο νόμου. Μπορώ να σας πω ότι η λειτουργία του ΣΑΕ θα είναι ανεξάρτητη από την πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης και για να μην υπάρχουν στρεβλώσεις θα πρέπει να είναι και αυτοχρηματοδοτούμενη. Η παγκόσμια ελληνική ομογένεια δεν έχει ανάγκη ούτε από μέντορες, αλλά ούτε και από ελλαδίτικες χρηματοδοτήσεις, διότι όταν χρηματοδοτείς κάτι … πιθανώς στο τέλος σου έρχεται και η πολιτική όρεξη να το ελέγξεις κάπως. Εμείς θέλουμε μία ομογένεια στρατηγικό εταίρο της πατρίδας και συμπαραστάτη στο ίδιο πατριωτικό μετερίζι, όπως πάντοτε υπήρξε, δεν επιθυμούμε ομογένεια ελεγχόμενη από την πατρίδα».
Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που επεξεργάζεστε για τους Έλληνες της Αιγύπτου;
«Γνωρίζετε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική τα τελευταία χρόνια υπήρξε πολυμερής, πολύπλευρη και ενεργητική στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας και της αναμόχλευσης προβλημάτων, που έχουν χρονίσει και έχουν παγιδεύσει την ελληνική εξωτερική πολιτική σε αδράνεια και διαρκή άμυνα. Στο χώρο της ανατολικής μεσογείου πολλά αλλάζουν και φιλοδοξούμε να δούμε την περιοχή ως πεδίο διαλόγου, συνεργασίας, ειρηνικών συνεννοήσεων και κυρίως αξιοποίησης των ευκαιριών και οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας. Πρόκειται για περιοχή, την οποία γνωρίζουμε ως πεδίο εντάσεων και αιματηρών συγκρούσεων μέχρι τώρα. Η πρώτη προτεραιότητα για εμάς είναι η ολοένα εντεινόμενη στρατηγική συνεργασία με τη χώρα της Αιγύπτου στο πλαίσιο των τριγωνικών μας σχέσεων και των τριμερών συνεργασιών με τις φίλιες χώρες της ανατολικής μεσογείου και στο πλαίσιο αυτό έχει ενταχθεί για πρώτη φορά η αξιοποίηση των συνεργασιών μεταξύ της ελληνικής ομογένειας και των διασπορών των συνεργαζόμενων με την Ελλάδα χωρών. Μάλιστα έχουμε δώσει πλέον στις νεολαίες των διασπορών, ένα θεσμικό ρόλο και δυνατότητα σχεδιασμού ειδικών προγραμμάτων για την νεολαία. Εφαρμόζουμε πλέον κοινές πολιτικές με την Αίγυπτο, την Κύπρο και φιλοδοξούμε να επεκτείνουμε το συνεργατικό πλαίσιο εντάσσοντας σε αυτό και χώρες όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία. Γνωρίζετε για κοινά προγράμματα εκπαιδευτικής φιλοξενίας για τη νεολαία, κοινά προγράμματα επανασύνδεσης ομογενών τρίτης ηλικίας με τις πατρογονικές τους εστίες, προγράμματα συνεργασίας μεταξύ νοσοκομείων της Αιγύπτου και της Ελλάδας προς όφελος της νοσοκομειακής περίθαλψης των ομογενών μας κλπ. Δεν υπάρχει λοιπόν ένα πρόγραμμα που σχεδιάζουμε για τους Έλληνες στην Αίγυπτο, αλλά ένα πλέγμα διακριτών πολιτικών δράσεων στο πλαίσιο των συνεργασιών μας στο χώρο της ανατολικής μεσογείου, όπου η ομογένεια της Αιγύπτου μπορεί και πρέπει να έχει ρόλο πρωτεύοντα και σημαίνοντα».
Υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα της επιστολικής ψήφου;
«Ναι υπάρχουν εξελίξεις και μπορεί εμείς να μην έχουμε αρμοδιότητα στο θέμα που θεσμικά χειρίζεται το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά έχουμε συμβουλευτικό ρόλο και σε αυτό το πλαίσιο, ως επικεφαλής της ΓΓΑΕ, συμμετέχω στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή, που θα προτείνει το σχετικό σχέδιο νόμου προς ψήφιση στη βουλή. Προφανώς έχω θέση υπέρ της πλήρους και ισότιμης συμμετοχής όσων ομογενών μας έχουν ελληνικό διαβατήριο, σαφέστατα θεωρώ ότι έχουν αναφαίρετο δικαίωμα να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, αλλά θα μου επιτρέψετε να μην πω περισσότερα, διότι θα γνωστοποιηθούν τα πορίσματα της επιτροπής και θα ήταν απρεπές από μέρους μου να κάνω σχετικές δηλώσεις».
Ποιο θέμα επεξεργάζεστε αυτήν την περίοδο;
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επεξεργαζόμαστε ένα θέμα. Τα θέματα λοιπόν είναι πολλαπλά και ποικίλα. Όμως θα συνόψιζα στο ότι επιθυμούμε να κλείσουμε μία κυβερνητική θητεία που χαρακτηρίστηκε από την προσπάθεια επαναλειτουργίας μίας σημαντικότατης υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία στην μνημονιακή περίοδο που προηγήθηκε της θητείας μας, είχε μείνει σε στασιμότητα. Όταν ολοκληρώσω τη θητεία μου και εδώ θα σας σημειώσω ότι μάλλον θα κλείσω τη μακροβιότερη θητεία ως Γενικός στον Απόδημο Ελληνισμό, θα ήθελα να μπορώ να πω στον εαυτό μου ότι καταφέραμε να επανεκκινήσουμε χωρίς ζημίες την κρατική υπηρεσία για την ομογένεια. Οφείλω να αναφέρω πως ό,τι έγινε, επετεύχθη χάρη στην τιμητική προς το πρόσωπό μου επιλογή από τον Νίκο Κοτζιά, χάρη στην πραγματικά άψογη συνεργασία με τους πολιτικούς μου προϊσταμένους, στην αρχή με τον Γιάννη Αμανατίδη και τα τελευταία χρόνια με τον Τέρενς Κουίκ, και χάρη στην βοήθεια των συνεργατών μου στη ΓΓΑΕ από την εμπειρία των οποίων συνεχίζω και σήμερα ακόμη, να κερδίζω γνώση. Το σύνολο του έργου μας μέχρι το πέρας της κυβερνητικής θητείας, σε μεγάλο βαθμό αφανές γιατί η σπορά είναι αθόρυβη, απευθύνεται στην άλλη μία Ελλάδα εκτός Ελλάδας, στο ουσιαστικό στρατηγικό πλεονέκτημα της πατρίδας μας, το οποίο μεταξύ των άλλων της επέτρεψε την εθνική παλιγγενεσία καθώς και το σύγχρονο ελληνικό κράτος.
Σε αυτή την άλλη Ελλάδα εκτός Ελλάδας, στην ομογένεια στην οποία η χώρα μας χρωστά πολλά για την ουσιαστική και διαχρονική της προσφορά, εύχομαι και εκ μέρους όλου του προσωπικού της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού για το νέο έτος, υγεία, αγάπη. Να έχουμε φώτιση και δύναμη για την απαρχή μίας ιστορικής περιόδου, η οποία θα οδηγήσει τον Ελληνισμό σε πορεία συνεννόησης, συναίνεσης και συλλογικής προσπάθειας με στόχους την ευημερία και την προκοπή στο πλαίσιο πάντα των ανθρωποκεντρικών μας αρχών».