Αρχαιολόγοι έφεραν στο φως περισσότερες από 100 αρχαίες επιγραφές, λαξευμένες σε βράχο στο Wadi el-Hudi, όπου οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έκαναν εξορύξεις αμέθυστου. Εκτός από τις αρχαίες επιγραφές, οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης 14 στήλες (επιγραφές σε πέτρινες πλάκες ή κολόνες) και 45 όστρακα (επιγραφές γραμμένες σε κομμάτια πηλού). Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, που συνεχίζουν τις έρευνες, πολλές από τις επιγραφές χρονολογούνται 3.900 χρόνια πίσω. Πολλά από τα όστρακα χρονολογούνται πριν από 2.000 χρόνια, την περίοδο που η Ρώμη κατέλαβε την Αίγυπτο.
Ο αμέθυστος έγινε ευρέως γνωστός στην Αίγυπτο όταν οι Φαραώ έμαθαν πως το Wadi el-Hudi είναι καλή πηγή κοιτασμάτων. «Όταν οι Φαραώ το ανακάλυψαν, τρελάθηκαν για να το αποκτήσουν. Πήγαιναν εκεί, το έπαιρναν και το έκαναν κοσμήματα, τα οποία μοίραζαν στην ελίτ και στις πριγκίπισσες», λέει η Kate Liszka, επικεφαλής της αρχαιολογικής έρευνας. Παρόλο που η περιοχή έχει ερευνηθεί ξανά στο παρελθόν, είχαν γίνει ελάχιστες ανασκαφές και οι έρευνες δεν είχαν βρει πολλές επιγραφές. «Το μέρος είναι τόσο γεμάτο από επιγραφές πίσω από κάθε βράχο και γύρω από κάθε τείχος», προσθέτει η ίδια.
Το έργο των αρχαιολόγων είχε δυσκολέψει επίσης η παρουσία σύγχρονων ορυχείων χρυσού που άνοιξαν στην περιοχή, τα οποία προκαλούσαν ζημιές στα αρχαιολογικά ερείπια. Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν πως οι επιγραφές, μαζί με άλλα ευρήματα από τις ανασκαφές, θα ρίξουν φως σε πολλά μυστήρια γύρω από το Wadi el-Hudi. Για παράδειγμα, δεν είναι σαφές αν οι εργάτες στα ορυχεία εργάζονταν με δική τους θέληση. «Δεν ξέρω αν κάνω ανασκαφές σε έναν νόμιμο οικισμό όπου ο κόσμος είχε καλή μεταχείριση ή σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης», λέει η Liszka.
Κάποιες από τις επιγραφές αναφέρουν πως οι εργάτες ήταν περήφανοι για την δουλειά τους, υπονοώντας πως βρίσκονταν εκεί με δική τους θέληση. Επίσης μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί σοροί, κάτι που δείχνει πως οποιοσδήποτε πέθαινε, επέστρεφε στην Κοιλάδα του Νείλου για να ταφεί και δεν τον εγκατέλειπαν στην έρημο, λένε οι ερευνητές. Οι επιγραφές δείχνουν επίσης πως υπήρχαν σημεία, από όπου ομάδες στρατιωτών επέβλεπαν τα ορυχεία, κάτι που κάνει τους ερευνητές να αναρωτιούνται αν αυτοί οι στρατιώτες προστάτευαν τους εργάτες ή απλώς ήθελαν αν βεβαιωθούν πως θα συνέχιζαν να εργάζονται. Μια επιγραφή απεικονίζει δυο στρατιώτες να παλεύουν για να περάσουν την ώρα τους. Μυστήριο αποτελεί επίσης το πώς οι αρχαίες αιγυπτιακές κυβερνήσεις πήγαιναν νερό στους εργάτες.
Το πλησιέστερο πιθανό πηγάδι απέχει 3 χιλιόμετρα και είναι πιθανό να μην χρησιμοποιείτο τότε. «Στην καλύτερη περίπτωση, κουβαλούσαν νερό για 1.000 με 1.500 άτομα για τουλάχιστον 3 χλμ., αλλά πιθανώς προερχόταν από τον Νείλο», που απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα, λέει η Liszka. Εντύπωση προκαλεί επίσης η ανακάλυψη μιας στήλης που χρονολογείται πριν από 3.400 χρόνια και είναι γραμμένη στο όνομα ενός υψηλού αξιωματούχου, του Usersatet. Ωστόσο εκείνη την εποχή δεν υπήρχε μεταλλευτική δραστηριότητα στο Wadi el-Hudi, το οποίο ήταν εγκαταλελειμμένο. Όλο αυτό έχει κάνει τους αρχαιολόγους να απορούν γιατί κάποιος έσυρε μια στήλη για 18.6 μίλια μέσα στην έρημο και την άφησε στο Wadi el-Hudi.
Πηγή: www.lifo.gr