Αιγυπτιακές αρχές προσπαθούν να σταματήσουν τη δημοπρασία προτομής του Τουταγχαμών από τον οίκο Christie’s στο Λονδίνο τον επόμενο μήνα, έπειτα από φόβους ότι η προτομή ενδεχομένως να έχει κλαπεί από το ναό του Καρνάκ στο Λούξορ.
Το άγαλμα, είναι κατασκευασμένο από καφέ χαλαζία και απεικονίζει το νεαρό Φαραώ ως αρχαίο θεό Amun. Η πώλησης της προτομής, αναμένεται να συγκεντρώσει περισσότερα από £ 4 εκατομμύρια σε δημοπρασία στις 4 Ιουλίου. Οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι κάλεσαν τον οικο Christie να αποδείξει ότι το άγαλμα έφυγε νομίμως από τη χώρα.
«Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να σταματήσουμε αυτή τη δημοπρασία αμέσως», δήλωσε ο επικεφαλής του ανώτατου συμβουλίου αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, κ. Mostafa Waziri. «Θα μιλήσουμε με το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου και τον πρέσβη μας στο Λονδίνο για να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να το σταματήσουμε, καθώς πρέπει να ελέγξουμε την προέλευση του αγάλματος».
Το άγαλμα ύψους 28,5 εκατοστών, όπως αναφέρει η Βρετανική εφημερίδα Guardian, είναι ηλικίας άνω των 3.000 ετών και «αποπνέει δύναμη και ηρεμία», όπως αναφέρει στον κατάλογο του, ο οίκος Christie’s. Δείχνει το κεφάλι του Amun με τα «ελαφρώς χαλαρά κάτω χείλη και αμυγδαλωτά, επικλινή μάτια με βαθιά κατάθλιψη ανάμεσα στα μάτια και τα φρύδια» .Ο κατάλογος λέει ότι παρόμοιες αναπαραστάσεις του Amun με τα χαρακτηριστικά του προσώπου του Τουταγχαμών ήταν χαραγμένα για τον ναό του Καρνάκ στην άνω Αίγυπτο.
Αιγυπτιακοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το άγαλμα είχε απομακρυνθεί από το συγκρότημα του ναού του Καρνάκ, ένα τεράστιο αρχαίο χώρο στη νότια πόλη του Λούξορ.
Το άγαλμα «μοιάζει να προέρχεται από το Καρνάκ», δήλωσε ο Δρ Zahi Hawass, πρώην Αιγύπτιος υπουργός Αρχαιοτήτων. Ο Δρ Hawass πιστεύει ότι το άγαλμα πρέπει να έφυγε από την Αίγυπτο το 1970. «Δεν νομίζω ότι ο οίκος Christie’s έχει τα χαρτιά για να δείξει ότι έφυγε από την Αίγυπτο νόμιμα. Αυτό είναι αδύνατο», είπε και πρόσθεσε ότι το άγαλμα πρέπει να επιστραφεί στην Αίγυπτο.
Ο Christie’s λέει ότι το άγαλμα θα δημοπρατηθεί από την ιδιωτική συλλογή Resandro τον Ιούλιο, σε μια πώληση που περιλαμβάνει μαρμάρινα κεφάλια που χρονολογούνται από την αρχαία Ρώμη, ένα ζωγραφισμένο ξύλινο αιγυπτιακό φέρετρο και ένα χάλκινο αιγυπτιακό άγαλμα γάτας.
«Η παρτίδα αυτή αποκτήθηκε από τον Heinz Herzer, έναν έμπορο με έδρα το Μόναχο το 1985. Πριν από αυτό, ο Joseph Messina, ένας αυστριακός έμπορος, την απέκτησε το 1973-74 από τον Prinz Wilhelm von Thurn und Taxis, ο οποίος ταείχε στη συλλογή του από τη δεκαετία του 1960 », δήλωσε εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών και πρόσθεσε ότι δεν θα έφερε προς πώληση κανένα αντικείμενο για το οποίο υπήρχε ανησυχία για την κυριότητα ή την εξαγωγή του.