Συνέντευξη του Στέφανου Ταμβάκη στον ρ/σ Hephaestus Wien
04/07/2019
Η Βίλλυ Πολίτη Ζουέ στην επιτροπή για την Αμπετειάδα 2020 (Κατεβάστε την αίτηση συμμετοχής)
04/07/2019
Show all

Με Π.Δ ο Αλ Σίσι επικυρώνει τη συμφωνία Αιγύπτου – Κύπρου για δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου

Ο Aιγύπτιος πρόεδρος Αμπτέλ Φαταχ Αλ Σίσι, εξέδωσε προεδρικό διάταγμα που επικυρώνει τη συμφωνία μεταξύ της Αιγύπτου και της Κύπρου για τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγoύ φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού και η συμφωνία εγκρίθηκε από το Αιγυπτιακό Κοινοβούλιο τον Μάρτιο του 2019.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, Euro Africa που έχει έδρα τη Λευκωσία, τον περασμένο Μάιο, η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία με την Κύπρο για να τοποθετήσει 310 χιλμ καλώδιο κάτω από τη Μεσόγειο για να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια προς την Ευρώπη.

Η κυπριακή εταιρεία χαρακτήρισε τη συμφωνία, αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ως «ορόσημο».

«Η Κύπρος έχει πλέον γίνει σημαντικό κέντρο για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Αφρική προς την Ευρώπη», ανέφερε ο πρόεδρος της εταιρείας Ιωάννης Κασουλίδης.

Το περασμένο έτος, το φυσικό αέριο άρχισε να ρέει από τέσσερις σημαντικούς νέους τομείς στις μεσογειακές ακτές της Αιγύπτου και η παραγωγή είναι ήδη επαρκής για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών.

Η Αίγυπτος, η πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου επιδιώκει να αναπτύξει την υποδομή για την εξαγωγή του ενεργειακού πλούτου, είτε πρόκειται για το υγροποιημένο φυσικό αέριο είτε για την ηλεκτρική ενέργεια.

Η Αίγυπτος επιδιώκει επίσης να εισάγει φυσικό αέριο από «οικόπεδα» εκτός Κύπρου για να ενισχύσει την κερδοφορία των νέων εγκαταστάσεων υγροποίησης και εξαγωγής που αναπτύσσει στις μεσογειακές ακτές της.

Πηγή: Egypt Today

Αρέσει σε %d bloggers: