Εκμεταλλευόμενος την επίσκεψή του στα Τρίκαλα, την πόλη πρότυπο για την εφαρμογή καινοτόμων ψηφιακών προγραμμάτων και λύσεων, ο Πρόεδρος του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου DHW Φαίδων Κοτσαμπόπουλος δημοσιοποίησε την πρόταση της κορυφαίας επιχειρηματικής ομογενειακής οργάνωσης στην Γερμανία για την ψήφο των ομογενών.
«Χαίρομαι που βρίσκομαι στα Τρίκαλα και βλέπω πώς και στην Ελλάδα μπορούν να εφαρμοσθούν χωρίς πρόβλημα ψηφιακά προγράμματα που διευκολύνουν τις σχέσεις πολίτη και κράτους. Καιρός είναι να εφαρμωσθεί και στην Ελλάδα η ψηφιακή ταυτότητα και η ηλεκτρονική ψήφος. Η ηλεκτρονική ψήφος είναι για μας το μόνο μακρυπρόθεσμο, καινοτόμο και δίκαιο μέσο που όχι μόνο θα διευκολύνει αφάνταστα την συμμετοχή των ομογενών στις εκλογές, είτε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είτε για τις εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές, αλλά και θα αυξήσει σημαντικά την συμμετοχή όλων στις εκλογικές διαδικασίες. Τώρα μάλιστα που ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει δίπλα του σαν σύμβουλο τον πρώην Πρόεδρο της Εσθονίας, όπου από το 2005 η ηλεκτρονική ψήφος είναι πραγματικότητα και ήδη το 50% των πολιτών ψηφίζουν διαδικτυακά, ας τολμήσει να κάνει την υπέρβαση και ας εντάξει αυτήν στο νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί για τον εκλογικό νόμο. Μόνον έτσι θα πραγματοποιηθεί το ηλεκτρονικό θαύμα στην Ελλάδα και δεν θα παραμείνει όραμα θερινής νυκτός».
Η αναλυτική πρόταση του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου DHW έχει ως εξής:
«Η εφαρμογή ηλεκτρονικών εκλογών είναι πλέον πραγματικότητα στην Ευρώπη. Συγχρόνως είναι και ένα νέο όραμα που θα φέρει τρομακτικές αλλαγές σχετικά με την αύξηση της συμμετοχής των πολιτών, την διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου και την εξασφάλιση του αδιαβλήτου των εκλογών.
Η Ελληνική Κυβέρνηση που αποσκοπεί στην εφαρμογή μοντέρνων και καινοτόμων αλλαγών παντού μέσω της ψηφιοποίησης έχει την υποχρέωση να φέρει την ανατροπή και να εισαγάγει την ηλεκτρονική ψηφοφορία είτε πιλοτικά προτίστως για την συμμετοχή των ομογενών στις επικείμενες εκλογές είτε και γιατί όχι και για όλους τους ψηφοφόρους.
Η πρόταση αυτή καλύπτεται και από το Σύνταγμα της Ελλάδος εφόσον το άρθρο 51 παρ. 4 αναφέρει επί λέξει: «Ως προς τους εκλογείς αυτούς, η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο». Το «άλλο πρόσφορο μέσο» είναι σε αυτήν την περίπτωση η ηλεκτρονική ψηφοφορία.
Δύο είναι οι δυνατότητες των ηλεκτρονικών εκλογών:
1ον. Πλήρης ηλεκτρονική εκλογή, χωρίς οποιοδήποτε έντυπο έγγραφο, και
2ον. Μερική ηλεκτρονική εκλογή. Ο ψηφοφόρος θα λαμβάνει τα εκλογικά έγγραφα ηλεκτρονικά, θα τα εκτυπώνει και θα τα αποστέλλει ταχυδρομικώς είτε απ ευθείας στην Ελλάδα είτε στην οικεία διπλωματική αρχή.
Υπάρχουν χώρες όπου έχει εφαρμοσθεί η ηλεκτρονική ψήφος;
Ναι. Η Εσθονία ήδη από το 2005 πραγματοποιεί τις εκλογές της ηλεκτρονικά. Από το 2012 μάλιστα ο Εσθονός ψηφοφόρος μπορούσε να ψηφίσει από το κινητό του τηλέφωνο. Σήμερα σχεδόν το 50% των Εσθονών ψηφίζουν διαδικτυακά. Η Ελβετία θα εφαρμόσει σύντομα την ηλεκτρονική ψήφο για τους ομογενείς της ανά τον κόσμο. Το ίδιο δρομολογείται και στην Αυστρία για τους απόδημους Αυστριακούς πολίτες. Οι δύο χώρες αυτές καθώς και η Μάλτα έχουν ήδη εφαρμώσει την ηλεκτρονική ταυτότητα. Η Ισλανδία ήδη εφήρμοσε την ηλεκτρονική ψήφο για την Διασπορά της στην τελευταία εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.
Ποιά τα πλεονεκτήματα της ηλεκτρονικής ψήφου;
-Χαμηλή δαπάνη για το κράτος
-Κανένα πρόβλημα για απομακρυσμένες περιοχές
-Ο κάθε Έλληνας μπορεί να ψηφίζει απ΄όπου θέλει
-Η ηλεκτρονική ψήφος θεωρείται σήμερα σίγουρη και αδιάβλητη (e-identity)
-Αύξηση της συμμετοχής των ψηφοφόρων και ειδικά των νέων ηλικιών
-Αύξηση της συμμετοχής όσων μέχρι τώρα απείχαν των εκλογών
-Εξασφαλίζει την διεξαγωγή με τους όρους που προβλέπει ο νόμος
-Εξασφαλίζει το απόρρητο
-Εξασφαλίζει την μυστικότητα της διαδικασίας
-Εξασφαλίζει την προστασία των προσωπικών δεδομένων
-Εξασφαλίζει την ανά πάσα στιγμή επανακαταμέτρηση του αποτελέσματος γενικά και ειδικά
-Δεν επιτρέπει την δυνατότητα κάποιος να διπλοψηφίσει
-Θεωρείται ο πλέον ταχύς τρόπος καταγραφής και καταμέτηρησης
-Είναι οικολογική εφαρμογή εφόσον θα σταματήσουν να τυπώνονται εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοδέλτια
-Είναι οικολογική και οικονομικά συμφέρουσα εφαρμογή εφόσον ο κάθε ψηφοφόρος δεν θα είναι αναγκασμένος να μεταφερθεί στην εκλογική του περιφέρεια και να ξοδευτεί ανάλογα
-Ψηφοφόροι με ειδικές ανάγκες δεν θα είναι αναγκασμένοι να ταλαιπωρηθούν για να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής ακόμη και τυφλών ψηφοφόρων.»