Με ατζέντα που περιλαμβάνει θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως ασφάλεια, η τρομοκρατία, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η Συρία, το προσφυγικό, το θέμα της Τουρκίας και το ενεργειακό πραγματοποιείται σήμερα στο Κάιρο η 7η Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να φτάσει σήμερα το πρωί στο Κάιρο, όπου θα κατευθυνθεί κατευθείαν στο Προεδρικό Μέγαρο, που βρίσκεται στο προάστιο της Ηλιούπολης.

Ρεπορτάζ: Κάτια Τσιμπλάκη

To Παλάτι που φιλοξενεί το γραφείο το Αιγύπτιου Προέδρου Αμπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι ήταν από το 1910 το πιο πολυτελές ξενοδοχείο της Αφρικής, και τη δεκαετία του 80 μετατράπηκε σε κατοικία του πρώην Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μπουμπάρακ.

Σήμερα είναι το γραφείο του Αιγύπτιου Προέδρου, όπου υποδέχεται τους επίσημους προσκεκλημένους της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου.

Σε ότι αφορά την Τριμερή, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, αναμένεται να υπάρξουν και διμερείς συναντήσεις, ενώ μετά το πέρας της Συνόδου θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αναμένεται να τονιστεί η ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και ειδικά της αρχής της καλής γειτονίας, ως βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Στη συνέχεια οι τρεις ηγέτες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι αναμένεται να κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στο Κάιρο τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο επικεφαλής του Entreprise Greece Γεώργιος Φιλιόπουλος.

Για την τριμερή συνάντηση Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου , ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην Αlahram και στο δημοσιογράφο Abdelsattar Barakat , έκανε λόγο για έναν «ισχυρό θεσμό πολυθεματικής και διευρυνόμενης περιφερειακής συνεργασίας, ο οποίος είναι ανοιχτός σε όλα τα κράτη της περιοχής που έχουν ως βάση της εξωτερικής τους πολιτικής και των σχέσεών τους με τους γείτονές τους, τον σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο και την εφαρμογή, στην πράξη, της αρχής της καλής γειτονίας».

Ενώ για την Τουρκία ο κ. Μητσοτάκης τόνιζε πως παραβίαζε κατάφωρα το διεθνές δίκαιο συνοδεύοντας αυτές τις προκλητικές ενέργειες με μία ακραία και αντιπαραγωγική ρητορική. «Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν την τελευταία και πιο προκλητική τουρκική κίνηση», προσθέτει. Μάλιστα, δηλώνει πως «τουρκικές προκλήσεις -όπως αυτές που εξελίσσονται στην Κύπρο- σαφέστατα δεν δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα για τη θετική επανεκκίνηση που η Ελλάδα επιθυμεί και επιδιώκει».

Ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Κάιρο θα επισκεφθεί αμέσως μετά τον Άγιο Γεώργιο στο Παλαιό Κάιρο, τη μοναδική ροτόντα της Ανατολής που είναι χτισμένη στα παλιά τείχη της Βαβυλώνας.

Επόμενος σταθμός του η Πρεσβευτική Κατοικία, στο Ζαμάλεκ, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους παροικιακών σωματείων.