Η Τουρκολυβική Συμφωνία βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του κ. Σάμεχ Σούκρι που πραγνατοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών.
Η τετ α τετ συνάντηση των δύο υπουργών διήρκεσε περίπου σαράντα λεπτά και ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες με τις αντιπροσωπείες των χώρων. Αμέσως μετά Σούκρι και Δένδιας παρακάθισαν σε γεύμα με θέα το Νείλο.
Η επίσκεψη Δένδια στο Κάιρο εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ανάδειξη σε παγκόσμιο επίπεδο της Τουρκικής παραβατικής πρακτικής στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Κεντρικό θέμα της συνάντησης Δένδια – Σούκρι, η πρόσφατη Συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης αλλά και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στον ενεργειακό τομέα. Στη συνάντηση διερευνήθηκε μεταξύ άλλων και ο τρόπος αντίδρασης σε διεθνείς οργανισμούς.
Σημειώνεται ότι άμεση ήταν η αντίδραση Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στην Τουρκολιβυική συμφωνία, με σκληρές ανακοινώσεις – που εξέδωσαν σε πρώτο επίπεδο – τα Υπουργεία Εξωτερικών.
Από την πλευρά του ο Έλληνας ΥΠΕΞ κ. Νίκος Δένδιας ανέφερε οτι η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο με την σύναψης αυτής της Συμφωνίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα θα διεθνοποιήσει την νέα παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης ξεκινώντας “μπαράζ” ενημέρωσης των διεθνών οργανισμων. Ο κ. Δένδιας , σύμφωνα με τις ιδιες πηγές, θα πραγματοποιήσει παρεμβάσεις τόσο στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο όσο και στην Σύνοδο του ΟΑΣΕ που θα διεξαχθεί στην Μπρατισλάβα την προσεχή Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου.
Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφθώ εδώ στην Αίγυπτο τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Sameh Shoukry.
Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα διμερή θέματα, καθώς και μία ευρύτατη σειρά ζητημάτων που αφορούν την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου. Όπως πάντα, με την Αίγυπτο έχουμε κοινή γωνία θεώρησης των περισσότερων προβλημάτων.
Και, βέβαια, μας απασχόλησαν τα δύο μνημόνια που υπογράφηκαν ανάμεσα στην Τουρκία και τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου, του Συμβουλίου Υπουργών της Λιβύης, του κ. Sarraj. Έχουμε και οι δύο την εντύπωση κατ’ αρχήν ότι ο κ. Sarraj πιθανότατα στερείται την απαραίτητη νομιμοποίηση για να υπογράψει αυτά τα μνημόνια. Ούτως ή άλλως όμως, λειτουργούν ως αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για την ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε την κατάσταση.
Επίσης, συμφωνήσαμε με τον Αιγύπτιο Υπουργό την επιτάχυνση των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
Ούτως ή άλλως, πάντοτε είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία όταν έρχομαι στην Αίγυπτο και μπορούμε να συζητάμε τα διμερή μας θέματα.