Στην Αλεξάνδρεια του σήμερα το καλύτερο ίσως ξενοδοχείο της πόλης παραμένει το “Palestine”. Και λέμε παραμένει διότι έχει συμπληρώσει 55 χρόνια ζωής.
Πιο συγκεκριμένα εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα στις 15/8/1964 από τον τότε Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Μορφώσεως και Διαφωτίσεως Μωχάμεντ Αμπντέλ Κάδερ Χάτεμ, τον οποίο και υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρίας «Σέπαιρντ» που θα διεύθυνε το ξενοδοχείο.
Κείμενο στον όρμο της Μοντάζας, κτίστηκε από την Αιγυπτιακή Εταιρία Ξενοδοχείων με σκοπό να στεγάσει τους Άραβες βασιλείς και προέδρους κατά την 2η Αραβική Συνδιάσκεψη Κορυφής στις 5/9.
Ανεγέρθηκε σε 5 μήνες (4/3-20/8) και στοίχισε 900.000 λίρες, είχε 4 ορόφους και τον Οκτώβριο του ίδιους έτους θα προστίθονταν άλλοι 3. Σχεδιάστηκε από τους μηχανικούς Δρ Αμπντέλ Μεγκίντ Χαλίλ, Δρ Σαφίκ Χόσνυ και Δρ Ιμπραήμ Ράσεντ, καθηγητές πανεπιστημίου και οι τρεις, ενώ η διακόσμηση είχε ανατεθεί στον μηχανικό Σαλάχ Αμπντέλ Κερίμ. Έφθασε μέρα να εργάζονται στην οικοδομή 1.000 εργάτες, ουδέποτε δε ο αριθμός τους ήταν μικρότερος των 500.
Είχε 14 σουίτες, οι 13 για τους Άραβες αρχηγούς κρατών και η 1 για τον Άχμετ ελ Σουέϊρι, αρχηγό της Παλαιστινιακής Αντιπροσωπείας.
Κατά τα εγκαίνια, το πάρκο της Μοντάζας είχε λάβει φαντασμαγορική όψη, πολύχρωμοι λαμπτήρες είχαν τοποθετηθεί σε όλα τα δένδρα από την είσοδο του πάρκου ως το ξενοδοχείο. Στο «Ρον-Πουάν» μεγάλη κατάφωτη δεξαμενή συγκέντρωνε τις σημαίες των 13 Αραβικών Κρατών, τα οποία θα μετείχαν στη Συνδιάσκεψη.
Το ξενοδοχείο βλέπει από τη μία προς τον όρμο της Μοντάζας και από την άλλη προς τον πευκώνα. Τα δωμάτια ήταν ευρύχωρα, με σαλόνια, λουτρώνες, ρυθμιζόμενο «αέρα», ραδιόφωνο και τηλεόραση, ενώ το σαλόνι ήταν αραβικού ρυθμού.
Στο μέσο του χολ υπήρχε μία δεξαμενή με πίδακες νερού, οι τοίχοι ήταν σκεπασμένοι με μάρμαρο του Ασσουάν, τα έπιπλα είχαν κατασκευαστεί στην Αίγυπτο, το μαγειρείο ήταν μηχανοποιημένο με πελώρια ψυγεία και φούρνους, κτλ. Η ανάπτυξη του τουρισμού στην Αλεξάνδρεια και η ζήτηση δωματίων πολυτελείας επέβαλε όμως την επέκταση του.
Έτσι, το 1971 προστέθηκαν άλλοι τρεις όροφοι, ενώ το 1987 ανέλαβε τη διοίκηση του η Helnan International Management Company ανακαινίζοντας το ολοσχερώς.
Αξίζει να σημειωθεί πως τον Οκτώβριο του 2002 φιλοξένησε στα 217 ευρύχωρα δωμάτια του βασιλιάδες και προέδρους από διάφορες χώρες του κόσμου που είχαν επισκεφτεί την Αίγυπτο για τα ιστορικά εγκαίνια της νέας Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας.
Πηγές : «Ταχυδρόμος», Αλεξάνδρεια 14/8/1964, 28/8/1964, 17/11/1971 – www.historichotels.com.eg (14/11/2019)