Υπέρ της εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση τάχθηκαν οι υπουργοί εξωτερικών Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου, Γαλλίας που συμμετείχαν στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο στις 8 Ιανουαρίου 2020, στην οποία συμμετείχε και ως παρατηρητής η Ιταλία.
Και οι τέσσερις υπουργοί Εξωτερικών στις δηλώσεις τους, από το Tahrir Palace, τάχθηκαν κατά του ενδεχομένου πολεμικής σύρραξης και εξέφρασαν την προσήλωσή τους στην διαμεσολαβητική προσπάθεια που κάνει ο ΟΗΕ δια του Ειδικού Εκπροσώπου του ΟΗΕ για τη Λιβύη Gh. Salame.
Αναφέρθηκαν δε στις επιπτώσεις στους περιφερειακούς συσχετισμούς, καθώς και στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της Αν. Μεσογείου.
Ανέδειξαν δε την ανάγκης αποτροπής, δια της πολιτικής οδού, περαιτέρω «συμφωνιών» Τουρκίας – Τρίπολη, οι οποίες θα οδηγήσουν σε επιδείνωση του εμφυλίου στη Λιβύη και στην υπονόμευση της ειρήνης.
O Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι ξεκίνησε την τοποθέτησή του στέλνοντας ηχηρό μήνυμα εναντίον του μαύρου φονταμενταλισμού, όπως είπε χαρακτηριστικά και τοποθετήθηκε υπέρ της εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο θέμα.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριπάν, χαρακτήρισε από την πλευρά του πολύ σημαντική τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο. Είπε ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε ότι τόσο η Λιβύη όσο και η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο. Τόνισε μάλιστα ότι η συμφωνία των δύο χωρών συνιστά καταπάτηση του διεθνούς δικαίου και τάχθηκε εναντίον της όποιας προσπάθειας για στρατιωτική επίλυση του προβλήματος.
Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών κ.Νίκος Χριστοδουλίδης, από την πλευρά τους είπε ότι εξετάσθηκε η σοβαρότητα της κατάστασης και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα προσκόμματα και στις επεμβάσεις της Τουρκίας στην αξιοποίηση του θαλάσσιου πλούτου της Μεγαλονήσου. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες και των πέντε χωρών προκειμένου να αποφύγουν την περεταίρω κλιμάκωση της κρίσης και την προσήλωσή τους στη θετική ατζέντα αντιμετώπισης του προβλήματος.
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διεύρυνση του τριμερούς σχήματος Ελλάδας, Κύπρου Αιγύπτου με τη συμμετοχή της Γαλλίας και της Ιταλίας. Είπε ότι η τουρκολιβυκή συμφωνία συνιστά απειλή για την πολιτική σταθερότητα. «Είναι καιρός για διάλογο και διπλωματία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας εκφράζοντας την υποστήριξη της Ελλάδας στην διαμεσολαβητική προσπάθεια του Ειδικού Εκπροσώπου του ΟΗΕ για τη Λιβύη Gh. Salame.
...είμαι πολύ ικανοποιημένος και ευγνώμων που η Γαλλία προσχώρησε στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο στη συνάντησή μας εδώ σήμερα. Ήταν επίσης σημαντικό ότι η Ιταλία ήταν παρούσα στις διαβουλεύσεις μας.
Θεωρούμε ότι η προσπάθεια αυτή συμπεριλαμβάνει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη -περιλαμβανομένης και της Τουρκίας- υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Στη Λιβύη, δυστυχώς παρατηρούμε το ίδιο πρότυπο επιθετικής συμπεριφοράς που υιοθετήθηκε από την Τουρκία στην Κύπρο και στο Αιγαίο. Στην πραγματικότητα, στη Λιβύη, συμφωνούμε ομόφωνα ότι οι συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας που υπογράφηκε μεταξύ του κ. Sarraj και της Τουρκίας είναι άκυρες. Εκτός από την παράνομη απόφαση της τελευταίας να εκτοξεύσει στρατεύματα στη Λιβύη. “Εισαγωγή” στρατευμάτων ή όπλων, γεγονός που συνιστά σοβαρή παραβίαση του σχετικού ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπονομεύει σοβαρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την επίτευξη πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Λιβύη. Επιπλέον, οι δύο λεγόμενες συμφωνίες αποτελούν απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και συμβάλλουν στην επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης.