Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων κόβει τη Βασιλόπιτά του
10/01/2020
Εκατό χρόνια από την κοίμηση του Αγ. Νεκταρίου – Θεία Λειτουργία στον Αγ. Νικόλαο Χαμζάουι
12/01/2020
Show all

Σούμπρα: Ελληνική και χριστιανική παράδοση στην κοπή της Βασιλόπιτας του Πνευματικού Κέντρου (Videos / Photos)


Γιορτή με χρώματα και αρώματα Ελληνικά διοργάνωσε την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2019 το Ορθόδοξο Πνευματικό Πατριαρχικό Κέντρο στη Σούμπρα.

Όπως κάθε χρόνο το Κέντρο που έχει συνδέσει την παρουσία του με το πιο ζωντανό τμήμα του ελληνισμού στο Κάιρο έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του.

Δεκάδες πάροικοι ήρθαν στο Κέντρο, άκουσαν Χριστουγεννιάτικες μελωδίες, έψαλλαν τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς και αντάλλαξαν ευχές για το νέο έτος.

Ανάμεσά τους και ο Αιγυπτιώτης Πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Νικόλαος Γαριλίδης, ο Γενικός Πρόξενος κ. Γεώργιος Δασκαλόπουλος, ο Αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Δημήτριος Γιαννικόπουλος και η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου.

Την βασιλόπιτα ευλόγησαν οι Αρχιμ. Στέφανος και Ιωακείμ και τους ύμνους έψαλλε ο Πρωτοψάλτης της Ε.Κ.Κ κ. Ιωάννης Κούντριας.

Ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πνευματικού Πατριαρχικού Κέντρου κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης έδωσε σε όλη την παροικία τις ευχές του για το νέο έτος και αναφέρθηκε στους παροίκους οι οποίοι κατά το 2020 έφυγαν από τη ζωή. Όλοι μαζί, τήρησαν ενός λεπτού σιγής στη μνήμη τους.

Ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Νικόλαος Γαριλίδης εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στη Σούμπρα, την παλιά γειτονιά του Καΐρου. «Θαυμάζω τις προσπάθειες των Ελλήνων που συνεχίζουν, επιμένουν και δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους διατηρώντας την Ελληνική παρουσία στην αγαπημένη χώρα του Νείλου», είπε μεταξύ άλλων.

Ο Γενικός Πρόξενος κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος, ευχήθηκε καλή χρονιά με υγεία σε όλους. «Στη Σούμπρα που έχει ζήσει μεγάλες στιγμές του Ελληνισμού, νοιώθουμε υπερήφανοι για εσάς κύριε πρόεδρε και για το έργο που επιτελείτε, με ενότητα ομοψυχία και διάθεση προσφοράς», τόνισε.

Ο Αν. Συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Δ. Γιαννικόπουλος εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται για πρώτη φορά στο Κέντρο, που ήταν κατά το παρελθόν το κέντρο του Κέντρο του Ελληνισμού.

Η κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου μετέφερε τις ευχές του Προέδρου της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστου Καβαλή και της Διαχειριστικής Επιτροπής. Ευχήθηκε δε στη διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου μια πολύ καλή χρονιά. «Έχετε κληρονομήσει ένα μεγάλο έργο, το οποίο εσείς κύριε Πρόεδρε και όλο το Δ.Σ μας αποδεικνύετε άξια ότι μπορείτε να το συνεχίσετε όπως τα παλιά χρόνια, όπου η Σούμπρα ήταν μία πόλη μόνη της».

Τον απολογισμό δραστηριοτήτων του 2019 έκανε κ. Μαρία Χέλμη.
Το παρόν τους έδωσαν και οι πρόεδροι παροικιακών σωματείων. Ανάμεσά τους η Πρόεδρος της «Φιλοπτώχου» κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, της «Μαρίας Αιγυπτίας» κ. Ευαγγελία Θηραίου, ο κ. Ανδρέας Μαυρομάτης Πρόεδρος της εν Καΐρω Κυπριακής Αδελφότητας,

Μετά τη γιορτή ο Άγιος Βασίλης μοίρασε δώρα στους λιλιπούτειους παροίκους.

Νωρίτερα τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν των Αγίων Αναργύρων από τους Αρχιμανδρίτες Στέφανο και Ιωακείμ.

Αρέσει σε %d bloggers: