Οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τη Λιβύη για την οριοθέτηση της μεταξύ τους Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ξεκίνησαν από το 2004 και βρέθηκαν πολύ κοντά σε υπογραφή συμφωνίας το 2010, γεγονός που αν συνέβαινε δεν θα επέτρεπε σήμερα στην Τουρκία να προβάλει τις διεκδικήσεις της και να υπογράψει με την κυβέρνηση της Τρίπολης το γνωστό μνημόνιο.

Αυτό αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στο CNN Greece ο Γιάννης Βαληνάκης, ο οποίος από τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών, επί των κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή, ξεκίνησε την εποχή εκείνη διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη -υπό μυστικότητα για να μην προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας- και ο οποίος έπαιξε έναν κομβικό ρόλο στο να φθάσουν αυτές σε ένα ώριμο σημείο, που θα επέτρεπαν την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας.

«Χάθηκε τότε μια μεγάλη, πιστεύω, ευκαιρία. Έκτοτε δεν κυνηγήθηκε το θέμα όσο θα έπρεπε και δεν αξιολογήθηκε σωστά ο κίνδυνος μιας τουρκικής παρέμβασης» δηλώνει ο κ. Βαληνάκης. Το 2010 η λιβυκή πλευρά είχε μάλιστα καταθέσει και χάρτη, σε απάντηση του ελληνικού, ο οποίος, «δυστυχώς, επειδή κατά τα φαινόμενα δεν μας ικανοποιούσε 100%, απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά». Η έλλειψη έντονου ενδιαφέροντος για τις οριοθετήσεις της ΑΟΖ μετά το 2009 παραμένει για τον κ. Βαληνάκη «ανεξήγητη» .

«Η Αίγυπτος είναι πλέον σήμερα, μετά τα όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες, ο πιο σημαντικός στόχος που έχουμε μπροστά μας» επισημαίνει ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό στην παρούσα φάση την «από κοινού προσφυγή με την Αίγυπτο, μέσω συνυποσχετικού, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης». Πρέπει άμεσα να συμφωνήσουμε μαζί της για να ακυρωθεί έτσι και πρακτικά το τουρκολιβυκό μνημόνιο, τονίζει.

Στόχος του, όπως λέει, ήταν η υπογραφή συμφωνιών οριοθέτησης της ΑΟΖ και των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας αφήνοντας στην άκρη την Τουρκία, που δεν έδειχνε κανένα σημάδι τέτοιας συνεργασίας.

Πηγή: cnn.gr

Αρέσει σε %d bloggers: