Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Όλα όσα γνωρίζουμε για τον COVID-19

Η νόσος του κορονoϊού (COVID-19) είναι μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από τον πρόσφατα ομώνυμο ανακαλυφθέντα ιό. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον COVID-19 θα εμφανίσουν ήπια έως μέτρια αναπνευστική ασθένεια και θα αναρρώσουν χωρίς να απαιτείται ειδική θεραπεία. Οι ηλικιωμένοι και εκείνοι με υποκείμενα ιατρικά προβλήματα όπως καρδιαγγειακές παθήσεις,  διαβήτη,  χρόνια αναπνευστική νόσο και  καρκίνος είναι πιθανότερο να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια.

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης και επιβράδυνσης της μετάδοσης είναι η ενημέρωση σχετικά με τον  COVID-19, πως μεταδίδεται  και πώς εξαπλώνεται. Προστατέψτε τον εαυτό σας και τους άλλους από τη μόλυνση πλένοντας τα χέρια σας ή χρησιμοποιώντας αντισηπτικό με βάση το αλκοόλ και αποφύγετε να αγγίζετε με τα χέρια το πρόσωπό σας.

Ο COVID-19 εξαπλώνεται κυρίως μέσω σταγονιδίων σάλιου ή εκκρίσεων από τη μύτη, όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνιστεί, γι’ αυτό είναι σημαντικό όταν βήχετε να στρέφεται τη μύτη και το στόμα προς τον αγκώνα σας. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν εμβόλια ή θεραπείες για το COVID-19. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές που αξιολογούν πιθανές θεραπείες.

Τα συμπτώματα

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν τα άτομα τα οποία επισκέφθηκαν ή επισκέπτονται περιοχές στις οποίες υπάρχει εξάπλωση του κορονοϊού. Μείνετε στο σπίτι εάν αρχίσετε να αισθάνεστε άσχημα, ακόμα και με ήπια συμπτώματα όπως πονοκέφαλο και ελαφρά ρινική καταρροή, μέχρι να αναρρώσετε.

Γιατί; Η αποφυγή της επαφής με άλλα άτομα και επισκέψεις σε νοσοκομεία θα επιτρέψουν σε αυτά να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά και να σας βοηθήσουν.

Εάν εμφανίσετε πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, ζητήστε αμέσως ιατρική συμβουλή, καθώς αυτό μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος ή σε άλλη σοβαρή κατάσταση.

Πλύνετε συχνά τα χέρια σας

Καθαρίζετε τα χέρια σας με αλκοόλ, τρίψτε τα μεταξύ τους καλά ή τα πλένετε με σαπούνι και νερό.

Γιατί; Το πλύσιμο των χεριών σας με σαπούνι και νερό ή με αλκοόλ ν σκοτώνει τους ιούς που μπορεί να υπάρχουν στα χέρια σας.

Διατηρήστε την κοινωνική απόσταση

Διατηρήστε απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου ανάμεσα σε εσάς και σε οποιονδήποτε.

Γιατί; Όταν κάποιος βήχει ή φτερνίζει εκτοξεύονται μικρά σταγονίδια υγρού από τη μύτη ή το στόμα του που μπορεί να περιέχουν ιό. Εάν είστε πολύ κοντά, μπορείτε να αναπνεύσετε τα σταγονίδια, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19 εάν το πρόσωπο που βήχει έχει την ασθένεια.

Αποφύγετε την επαφή των χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα

Γιατί; Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες και μπορούν να μεταφέρουν  ιούς. Μόλις μολυνθούν τα χέρια μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας. Από εκεί, ο ιός μπορεί να εισέλθει στο σώμα  και μπορεί να προκαλέσει την ασθένεια.

Υγιεινή

Βεβαιωθείτε ότι εσείς και οι άνθρωποι γύρω σας ακολουθείτε καλή υγιεινή για την προστασία του αναπνευστικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με τον λυγισμένο αγκώνα όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.

Γιατί; Τα σταγονίδια διαδίδουν τον ιό. Ακολουθώντας την καλή υγιεινή του αναπνευστικού, προστατεύετε τους ανθρώπους γύρω σας από ιούς όπως το κρύο, η γρίπη και το COVID-19. Εάν έχετε πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε ιατρική φροντίδα εγκαίρως.

Μείνετε στο σπίτι εάν αισθανθείτε αδιαθεσία.

Εάν έχετε πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, ζητήστε ιατρική βοήθεια και καλέστε τον ιατρό σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες της τοπικής υγειονομικής αρχής.

Γιατί; Οι εθνικές και τοπικές αρχές θα σας παράσχουν τις πλέον ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή σας. Η έγκαιρη ενημέρωση θα δώσει τη δυνατότητα στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης να σας κατευθύνει γρήγορα στη σωστή μονάδα υγείας. Αυτό θα σας προστατεύσει και θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την εξάπλωση των ιών και άλλων λοιμώξεων.

Μείνετε ενημερωμένοι και ακολουθήστε τις συμβουλές του παροχέα υγειονομικής περίθαλψης

Μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το COVID-19. Ακολουθήστε τις συμβουλές του παροχέα υγειονομικής περίθαλψης, ή του εργοδότη σας σχετικά με τον τρόπο προστασίας του εαυτού σας και άλλων από το COVID-19.

Γιατί; Οι εθνικές και τοπικές αρχές θα έχουν τις πιο ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με το εάν το COVID-19 εξαπλώνεται στην περιοχή σας. Είναι σε θέση να συμβουλεύουν σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι στην περιοχή σας για να προστατεύσουν τον εαυτό τους.

Πηγή: WHO

Πηγή: WHO

Αρέσει σε %d bloggers: