Από τις αρχές Μαρτίου οπότε διαπιστώθηκε η παρουσία της παγκόσμιες επιδημίας κορονοϊού στην Αίγυπτο, ο οικονομικός Τύπος ασχολήθηκε ιδιαίτερα επισταμένα με τις διαφορετικές πτυχές των επιπτώσεων αυτής στην οικονομία της χώρας. Κατ’ αρχάς, καταγράφηκε η μεγάλη καθυστέρηση στον εκτελωνισμό των εισαγωγικών πρώτων υλών από την Κίνα που σημειώνεται στα αιγυπτιακά λιμάνια από το ξέσπασμα της επιδημίας. Η εν λόγω καθυστέρηση δημιούργησε σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, σημαντικά προβλήματα μεταξύ άλλων στις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες οι οποίες εξαρτώνται κατά ποσοστό περίπου 40% από εισαγωγές κινεζικών πρώτων υλών για την παρασκευή των φαρμακευτικών προϊόντων τους. Ανάλογες καθυστερήσεις αντιμετωπίζει ο εκτελωνισμός πληθώρας άλλων προϊόντων κινεζικής προέλευσης που εισάγονται στην Αίγυπτο, δημιουργώντας ελλείψεις στην εγχώρια αγορά, για παράδειγμα στις ηλεκτρικές συσκευές και στα είδη υγιεινής. Πάντως το αιγυπτιακό Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας ανακοίνωσε στις αρχές Μαρτίου ότι ξεκινά άμεσα η επικύρωση κινεζικών πιστοποιητικών προέλευσης από τις αιγυπτιακές αρχές στην Κίνα προκειμένου να διευκολυνθεί η εισαγωγή κινεζικών εμπορευμάτων.
Στις αρχές Μαρτίου ο εγχώριος Τύπος αναφέρθηκε σε ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επέβαλαν αρχικά το Κατάρ, εν συνεχεία δε το Κουβέιτ, και η Σ. Αραβία σε επιβάτες που προέρχονται από την Αίγυπτο ή είχαν κατά το πολύ πρόσφατα παρελθόν ταξιδέψει σε αυτή. Όπως διευκρινίστηκε τις επόμενες μέρες οι περισσότερες χώρες του Κόλπου επέβαλαν υποχρέωση των Αιγυπτίων καθώς και σειράς άλλων εθνικοτήτων να προσκομίσουν ιατρικά πιστοποιητικά που να βεβαιώνουν ότι δεν έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό προτού ταξιδέψουν προ αυτές. Ο εγχώριος οικονομικός Τύπος διατύπωνε ήδη από τις αρχές Μαρτίου, την εκτίμηση ότι μια ενδεχόμενη παρατεταμένη διεθνή κρίση οφειλόμενη στην επιδημία του κορονοϊού θα απειλούσε έντονα την Αιγυπτιακή Οικονομία πέραν του Χρηματιστηρίου εξαιτίας τόσο των διαταραχών που θα δημιουργούσε στο εμπόριο και την προσφορά προϊόντων, καθώς και των αναταράξεων στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων όσο και της δημιουργίας έντονης διεθνούς οικονομικής αβεβαιότητας η οποία θεωρείται πολύ πιθανό να «χτυπήσει» ζωτικές πηγές εσόδων της Αιγυπτιακής οικονομίας (π.χ τουριστικό συνάλλαγμα, τέλη διέλευσης από τη Διώρυγα του Σουέζ, ξένες επενδυτικές τοποθετήσεις σε αιγυπτιακά κρατικά χρεόγραφα, εισερχόμενα μεταναστευτικά εμβάσματα, ιδιαίτερα από χώρες του Κόλπου) ασκώντας πρόσθετη πίεση στην εύθραυστη ισορροπία του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.
Η επιδημία του κορονοϊού και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις της στην οικονομία απασχόλησαν το αιγυπτιακό υπουργικό συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση της 3ης Μαρτίου. Όπως κατέγραψε ο Οικονομικός Τύπος οι εκπρόσωποι της εγχώριας βιομηχανικής και επενδυτικής κοινότητας ιδιαίτερα δε των επιχειρήσεων που λειτουργούν στο πλαίσιο των ελευθέρων ζωνών κάλεσαν από τις αρχές την κυβέρνηση Madbouly να υιοθετήσει κίνητρα προκειμένου να βοηθήσει τη διείσδυση Αιγυπτιακών επιχειρήσεων σε νέες εναλλακτικές αγορές ώστε να ξεπεράσουν αυτές την πίεση που τους έχε δημιουργήσει στις πωλήσεις και τα έσοδα η επιδημία.
Σύμφωνα με το Αιγυπτιακό Υπουργείο Οικονομικών, οι ακριβείς επιπτώσεις της επιδημίας του κορονοϊού δεν πρόκειται να καταστούν σαφείς άμεσα, ωστόσο υφίστανται ορισμένες άμεσες αρνητικές συνέπειες αλλά και συνέπειες οι οποίες θα γίνουν αισθητές κατά το αμέσως προσεχές διάστημα, περιλαμβανομένων προβλημάτων στο εμπόριο και στην ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς και στις εισερχόμενες τουριστικές ροές. Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κ. Maait, «Η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν σκέπτεται προς παρόν να στραφεί για οικονομική βοήθεια προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ούτε να παρεκκλίνει από τον προγραμματισμό της για φέτος όσον αφορά το δανεισμό της από τις διεθνείς αγορές μέσω διάθεσης ομολόγων διαφόρων τύπων».
Κατά τον οικονομικό Τύπο το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σχέδιο για τη λήψη έκτακτων μέτρων προκειμένου να βοηθηθεί η οικονομία της χώρας ώστε να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες που της δημιουργεί η επιδημία. Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα η προεδρία της χώρας έχει ζητήσει από την κυβέρνηση την ταχεία εκπόνηση σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της επιδημίας. Κατά τις εκτιμήσεις έγκυρων οικονομικών αναλυτών θεωρείται αρκετά πιθανό η αιγυπτιακή κυβέρνηση να αναθεωρήσεις προς τα κάτω τις προβλέψεις της όσον αφορά το ρυθμό ανάπτυξης τόσο κατά το τρέχον όσο και κατά το προσεχές οικονομικό έτος εφόσον η επιδημία και η συνακόλουθη οικονομική κρίση διαρκέσουν περισσότερο. Ως στοιχείο με κάποια θετική σημασία αξιολογείται από την Αιγυπτιακή κυβέρνηση η σημαντική πτωτική τάση των διεθνών τιμών του πετρελαίου σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα εκείνων που είχε προβλέψει το Υπουργείο Οικονομικών κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού, γεγονός που φαίνεται να δίνει κάποια μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια στην κυβέρνηση.
Ο εγχώριος οικονομικός Τύπος αναφέρθηκε στις αρχές Μαρτίου σε «φυγή» τοποθετήσεων ξένων επενδυτών σε αιγυπτιακά κρατικά χρεόγραφα της τάξεως μεταξύ $2 και $2,5 δις. από τα μέσα Φεβρουαρίου με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Kouchouk να σπεύσει να διευκρινίσει ωστόσο ότι «δεν πρόκειται για φυγή κεφαλαίων από την Αίγυπτο».
Πηγή: ΟΕΥ Καΐρου.
*To ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στο “Νέο Φως” στις 6 Μαρτίου 2020.