Τριμερής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου – Μητσοτάκης: Η Τουρκία φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές

«Η Τουρκία φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές με επιθετικές δράσεις, από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από τη Σομαλία μέχρι την Κύπρο, από το Αιγαίο μέχρι τον Καύκασο. Πότε ζωγραφίζοντας αυθαίρετους χάρτες, πότε υπογράφοντας άκυρα μνημόνια και πότε ψηφίζοντας έωλους εσωτερικούς νόμους για θέματα τα οποία ρυθμίζονται με διεθνείς κανόνες», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της δήλωσής του, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην Τριμερή Σύνοδο μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.

«Κυρίως όμως συνοδεύοντας όλα αυτά με απανωτές μονομερείς προκλήσεις πλαισιωμένες από μια ακραία, επιθετική, συχνά, ρητορική. Συμφωνήσαμε ότι αυτή η συμπεριφορά κατάφορα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια για την οποία και οι τρεις χώρες εργαζόμαστε σκληρά», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Είναι μια συμπεριφορά η οποία συχνά, και αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό εδώ στην Κύπρο, προσβάλει αποφάσεις του συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και την ΕΕ. Μια συμπεριφορά που δημιουργεί προβλήματα στην βορειοατλαντική συμμαχία και είναι μια συμπεριφορά που έρχεται απέναντι σε ρητές θέσεις σημαντικών χωρών, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Αραβικού κόσμου, όλων των γειτονικών χωρών», συμπλήρωσε.

Μητσοτάκης – Αλ-Σίσι: Κοινές διαπιστώσεις και σύμπτωση απόψεων για την τουρκική προκλητικότητα

 

Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η υπογραφή και κύρωση της ιστορικής συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο των εργασιών της 8ης Συνόδου Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και υπογράμμισαν τα πολλαπλά οφέλη για τις διμερείς σχέσεις, πολιτικές και οικονομικές, αλλά και για την σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε, επίσης, τον πρόεδρο της Αιγύπτου για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα. Υπήρξε δε σύμπτωση απόψεων για την αυξανόμενη επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και τονίστηκε η ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Επίσης, επιβεβαιώθηκε η κοινή αντίληψη όσον αφορά στην επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη Λιβύη, βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Διαδικασίας του Βερολίνου. Διαπιστώθηκε, επίσης, ταύτιση απόψεων όσον αφορά τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στη Λιβύη. Η Ελλάδα επιβεβαιώνει την επιθυμία της να συνεισφέρει εποικοδομητικά στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας στη Λιβύη.

Μητσοτάκης – Αναστασιάδης: Στην Ευρώπη υπάρχει αντίληψη για το ποιος είναι ο ταραχοποιός


Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισής τους, ήταν το βασικό αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της 8ης τριμερούς Συνόδου μεταξύ Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου.

Παράλληλα, συζητήθηκαν οι πρόσφατες παράνομες ενέργειες από την τουρκική πλευρά σε σχέση με το άνοιγμα μέρους του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, αλλά και η πορεία του Κυπριακού μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στην κατεχόμενη Κύπρο και τη νίκη του Τατάρ, καθώς και οι προοπτικές επίλυσής του. Ιδιαίτερα, τονίστηκε η στενή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού -όπως σημειώθηκε- η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν θίγει μόνο τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του, κατά την έναρξη της συνάντησης, την οποία χαρακτήρισε «εξαιρετικά επίκαιρη» λόγων των εξελίξεων στην περιοχή, ευχαρίστησε τον κ. Αναστασιάδη για τη στήριξή του στην Ελλάδα «στην κοινή προσπάθεια, την οποία κάναμε στα τελευταία δύο Ευρωπαϊκά συμβούλια, να εξηγήσουμε στους εταίρους μας τι πραγματικά συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο».