Μια εξαιρετική βραδιά με πανσέληνο που ζωντάνεψε την μνήμη και έφερε στο εδώ και στο τώρα του κάθε  Αιγυπτιώτη τις στιγμές της σχολικής του νιότης, έζησαν οι δεκάδες συντοπίτες μας που κατέκλυσαν την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου το φιλόξενο εντευκτήριο του Συνδέσμου μας στην Αθήνα. Αφορμή, η παρουσίαση του σπουδαίου βιβλίου για το Αχιλλοπούλειο Κοινοτικό Παρθεναγωγείο του Καΐρου της Αιγυπτιώτισσας ερευνήτριας κυρίας Μαρίας Αδαμαντίδου.

Την ευθύνη της παρουσίασης του βιβλίου είχε ο Σύλλογος Ελλήνων Καΐρου, ο οποίος  σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων διοργάνωσε μια καθ’όλα άψογη εκδήλωση.

Ο Πρόεδρος του  Σ.Ε.Κ. κ. Μιχάλης Μπίσκος στο χαιρετισμό του καλωσόρισε τους παριστάμενους λέγοντας χαρακτηριστικά «η σημερινή μας εκδήλωση προβάλλει και αναδεικνύει για άλλη μία φορά, ένα στολίδι από την Αιγυπτιώτικη Πολιτιστική κληρονομία του Καΐρου που λέγεται «Αχιλλοπούλειος Σχολή». Όσον αφορά το βιβλίο σημείωσε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό συγγραφικό πόνημα, που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την ιστορία της Σχολής.

Για το βιβλίο μίλησε αρχικά ο φιλόλογος και πρώην καθηγητής της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου Σχολής κ. Χρήστος Διονυσόπουλος , ο οποίος αναμφισβήτητα αποτελεί την ζωντανή ιστορία της μεγάλης αυτής Ελληνικής Σχολής. Διορίστηκε στο Αχιλλοπούλειο Παρθεναγωγείο του Καΐρου σε ηλικία 26 ετών και ήταν ένας από τους τελευταίους καθηγητές  του σημαντικού αυτού Ελληνικού σχολείου μέχρι την πώλησή του το 1964. Ο κ. Διονυσόπουλος μίλησε  με συγκινητικά λόγια για την προσωπική του διαδρομή στην εκπαίδευση, αλλά μοιράστηκε απλόχερα με τους παριστάμενους και τα πρωτόγνωρα συναισθήματα που γεννήθηκαν στην καρδιά αυτού του νεαρού Ελλαδίτη φιλολόγου  όταν ήρθε σε επαφή με τον Ελληνισμό της διασποράς και με το σημαντικό αυτό σχολείο του Καΐρου.

Επόμενος ομιλητής ο κ. Αλέξανδρος Κιτροέφ διακεκριμένος καθηγητής ιστορίας του Haverford College των ΗΠΑ, ό οποίος ως ακάματος μελετητής, αναζητά και αναδεικνύει μέσα από τα βιβλία του το αποτύπωμα που άφησαν οι Έλληνες στην σύγχρονη Αίγυπτο.

Ο κ. Κιτροέφ ανέφερε στην ομιλία του  ότι «το ελληνικό σχολείο στη διασπορά διατηρεί και αναπαράγει την ελληνική ταυτότητα, αλλά είναι και ένα είδος οικογένειας που προσφέρει γνώσεις και θαλπωρή προετοιμάζοντας τα παιδιά για το μέλλον.» Είναι δύσκολο, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κιτροέφ για μια ιστορία σχολείου να συνδυάσει και να αποδώσει κάποιος αυτές τις δυο πλευρές.  Η εργασία της Μαρίας Αδαμαντίδου το πετυχαίνει πιο πολύ από κάθε άλλη τέτοια μελέτη και αποτελεί ένα πρότυπο, του πως γράφει κανείς την ιστορία ενός σχολείου της διασποράς.

Ενώ συνεχίζοντας τον λόγο του ανέφερε ότι «Η Μαρία Αδαμαντίδου χειρίζεται με εξαιρετική ευαισθησία τις αναπόφευκτες συγκρούσεις ενός σχολείου της διασποράς, με την σχολική εφορία ,τη κοινότητα και την εκκλησία και μας δίνει να καταλάβουμε σε βάθος τις συνθήκες της εποχής, αλλά και το πως σκεφτόταν η κάθε πλευρά, έχοντας ως βασικό γνώμονα την καλύτερη εκπαίδευση.

Η κυρία Μαρία Αδαμαντίδου πήρε τέλος τον λόγο και μας μετέφερε μέσα από την γλαφυρή και βιωματική της αφήγηση στο πνεύμα και αίσθηση της εποχής εκείνης. Νιώσαμε την μυρωδιά από τα μεσημεριανά γεύματα, ακούσαμε τον ήχο από την κιμωλία στον μαυροπίνακα, αλλά και τις φωνές στην αυλή όταν ξεχύνονταν οι μαθήτριες, για να παίξουν τα κοριτσίστικα τους παιχνίδια, που όπως μας είπε έμειναν για πάντα χαραγμένα στην μνήμη της.

Η κυρία Αδαμαντίδου συνέχισε λέγοντας ότι «το Αχιλλοπούλειο υπήρξε το σχολείο στο οποίο  στα 80 χρόνια που λειτούργησε μαθήτευσαν τα περισσότερα κορίτσια της παροικίας, είτε στο Δημοτικό, είτε στην Αστική Σχολή είτε το εξατάξιο Γυμνάσιο του παλαιού τύπου. Αλλά το Παρθεναγωγείο δεν αγαπήθηκε μόνο επειδή ήταν το Παρθεναγωγείο της παροικίας, ήταν κι ένα πάρα πολύ καλό σχολείο όπου τα κορίτσια του Καΐρου δεν μάθαιναν απλώς γράμματα αλλά και ανθρώπινες αξίες. Έμαθαν να σκέπτονται σαν μέρη ενός κοινωνικού συνόλου, να συνεργάζονται, να βοηθούν αυτούς που έχουν ανάγκη. Στο σχολείο λάβαιναν γνώση, καλλιεργούσαν τις δεξιότητές τους,  διαμόρφωναν ήθος.»

Η συγγραφέας παρουσίασε επίσης και πλούσιο φωτογραφικό υλικό  για την πορεία στον χρόνο του μεγάλου αυτού σχολείου που ακολουθούσε επί της ουσίας την ανάπτυξη της παροικίας αλλάζοντας πέντε φορές τον χώρο που στεγαζόταν μέχρι το τελικό κτίσμα που πουλήθηκε το 1964 στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο συμπληρώνοντας τα 80 χρόνια της ιστορίας του.

Η συγγραφέας αναφέρθηκε επίσης εκτενώς, αρχίζοντας από το 1884 στις έξη διευθύντριες και στον ένα διευθυντή που ήρθαν από την Ελλάδα στο Κάιρο για να αναλάβουν την ευθύνη της εκπαίδευσης των κοριτσιών της παροικίας ακολουθώντας τα επίσημα προγράμματα του ελληνικού υπουργείου Παιδείας.

Χαιρετισμό επίσης απεύθυνε και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κώστας Μιχαηλίδης ο οποίος μίλησε με ιδιαιτέρως επαινετικά λόγια για την συγγραφέα και το βιβλίο. Συγκινητικός τέλος ήταν και ο λόγος την κυρίας Μαρίας Χαραλαμπίδου η οποία μοιράστηκε τις αναμνήσεις της από τα σχολικά της χρόνια, εκπροσωπώντας όπως είπε χαρακτηριστικά, τις μαθήτριες της τάξης του 1964, που ήταν και η τελευταία τάξη που πήρε το απολυτήριο της από το Αχιλλοπούλειο στο Μπαμπ έλ Λούκ  

Η χαρούμενη αυτή εκδήλωση έκλεισε με τις επευφημίες όλων για το σπουδαίο αυτό συγγραφικό εγχείρημα της κυρίας Μαρίας Αδαμαντίδου, η παρουσίαση του οποίου μας μετέφερε νοερώς στις ημέρες της πρώτης παρουσίασης του βιβλίου στο Κάιρο από το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρου Καΐρου στον χώρο του Προσκοπείου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Ελληνική Κοινότητας Καϊρου κ. Χρήστος Καβαλλής, η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κώστας Μιχαηλίδης, ο επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών κ. Φίλιππος Κοσσένας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Αμπετειανών κ. Χρήστος Παπαδόπουλος. ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Αβερωφιτών κ. Γιώργος Κατσίμπας, οι Κοινοτικοί Εκπρόσωποι της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ.κ. Βασίλης Ζουές και Δημήτρης Κάβουρας, ο Πρέσβυς κ. Γιάννης Χατζηαντωνάκης, η Πολιτιστική Σύμβουλος κα Μαριλένα Γρίβα, οι απόγονοι των μεγάλων ευεργετών Σοφοκλή και Ευάγγελου Αχιλλόπουλου, κ. Αντώνης Ανανιάδης και κα Αγγελική Ανανιάδη καθώς και ο κ. Αρτέμης Αχιλλόπουλος.

(φωτο. Στέλιος Κυρίτσης,Μαίρη Ηλιάδη, Χρ, Καβαλής, Βασίλης Ζουές)