Την πρόθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου να διαγράψει χρέη 5.000 επιχειρήσεων και 67.000 φυσικών προσώπων, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ανακοίνωσε προχθές ,το βράδυ της Πέμπτης 10 Μαΐου, κατά τη διάρκεια τελετής απονομής των βραβείων Al- Αhram Business Leaders, ο Διοικητής της εν λόγω Τράπεζας κ. Τάρεκ Άμερ.
Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε προκειμένου να απονεμηθεί στον κ.Άμερ το ειδικό αυτό βραβείο, για την συμβολή και το ρόλο που έχει διαδραματίσει τα τελευταία χρόνια στον οικονομικό και τραπεζικό τομέα της χώρας, παραβρέθηκαν κορυφαία τραπεζικά στελέχη καθώς και πολλοί Διευθύνοντες Σύμβουλοι διαφόρων άλλων πιστωτικών Ιδρυμάτων.
Κατά τη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης, βραβεύθηκαν, επίσης, η CIB Τράπεζα Στέγασης και Ανάπτυξης, η Διεθνής Αραβο-Αφρικανική Τράπεζα, η Bank Du Caire, η Bank Misr και η Εθνική Τράπεζα της Αιγύπτου.
Ο κ.Τάρεκ Άμερ, στην ομιλία του ανέφερε πως ο πραγματικός λόγος πίσω από τα χρέη αυτών των επιχειρήσεων ήταν τα υψηλά επιτόκια για αυτό και θα ακυρώσουμε όλες τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις, που έχουν εκδοθεί σε βάρος τους, κάνοντας το ίδιο και για αγρότες και εργαζόμενους.
Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου, ανέφερε επίσης ότι η τράπεζα θα συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, σε μια προσπάθεια επίτευξης σταθερότητας και υπέρβασης στην παρούσα φάση της xώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά “Θέλουμε σταθερότητα και για τις επόμενες γενεές, και θέλουμε να ζήσουμε στην ασφάλεια και να έχουμε ανθρώπους που να νιώθουν ελπίδα για το μέλλον”
Ο κ. Αμέρ τόνισε ακόμα ότι η Αίγυπτος δεν έχει δει ποτέ άλλοτε τόσο υψηλά συναλλαγματικά αποθέματα, τα οποία έχουν φτάσει τα 44 δις δολάρια και ότι όλοι γνωρίζουν, πλέον, την ισχυρή οικονομική μας θέση, που δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν.
Όλα αυτά, συμπλήρωσε, θα τονώσουν την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη στην οικονομία της χώρας για την κάλυψη των αναγκών των Αιγυπτίων καθώς και των επενδυτών.
Και κατέληξε τονίζοντας, ” η Αίγυπτος μπόρεσε να υλοποιήσει το πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισής της με την υποστήριξη και τις συμβουλές του Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, αλλά και την παράλληλη συνεργασία όλων των κυβερνητικών φορέων.
Νιώθω ασφαλής για την σημερινή μας θέση και θα δούμε την Αίγυπτο να φτάνει σε μια νέα καλύτερη θέση, τα επόμενα τέσσερα έως πέντε χρόνια.”