Συγκίνηση και δέος στις εκδηλώσεις μνήμης για την 76η Επέτειο από τη μάχη του Ελ Αλαμέιν. Στην έρημο, υπάρχει ένα μνημείο που κυματίζει μέρα νύχτα η γαλανόλευκη. Είναι αφιερωμένο για στους Έλληνες που πολέμησαν κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Μέση Ανατολή και έχασαν τη ζωή τους στη μάχη του Ελ Αλαμέιν.
Στην εκδήλωση μνήμης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της 20ης Οκτωβρίου 2018, όλοι ήταν εκεί.
Την Ελληνική Κυβέρνηση, εκπροσώπησε, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, τον οποίο συνόδευε ο Έλληνας πρέσβης στο Κάιρο κ. Μιχαήλ – Χρήστος Διάμεσης. Επίσης, στην επιμνημόσυνη δέηση ήταν και ο ακόλουθος Άμυνας στην Αίγυπτο Παρίσης Κανούτος.
Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου απέτισε ύψιστο φόρος τιμής. Ο πρόεδρός της Ε.K.K κ. Χρήστος Καβαλής, μαζί με τον Κοινοτικό Επίτροπο κ. Ανδρέα Ρούσσο κατέθεσαν δάφνινο στεφάνι στο Ελληνικό Στρατιωτικό Μνημείο τυλιγμένο με κορδέλα στα χρώματα της γαλανόλευκης σημαίας. Ενώ στην επιμνημόσυνη δέηση ήταν παρών και ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Λεωνίδας Φοντριέ.
Ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές εκτυλίχτηκαν όταν κατέθεσε στεφάνι ένας από τους επιζώντες που πολέμησαν στο Ελ Αλαμέιν. Πρόκειται για τον κ. Μιχάλη Ματζάκο, ο οποίος συμπλήρωσε τα 95 χρονια ζωής. Παλικάρι 19 χρονών ρίχθηκε στη μάχη υπέρ ειρήνης και πατρίδας.
Όλοι οι παρευρισκόμενοι, μόλις είδαν τον κ. Ματζάκο, άρχισαν να χειροκροτούν. Το χειροκρότημα παρατεταμένο. Τα μάτια όλων βούρκωσαν από υπερηφάνεια. Η φωνή και ανάσα «κόπηκε» στο ένα λεπτό που κρατήθηκε σιγή στη μνήμη των θυμάτων.
Και λίγα λεπτά αργότερα, όλος ο χώρος του μνημείου αντήχησε με τις φωνές των παρευρισκομένων που έψαλλαν τον Εθνικό μας Ύμνο.
Αξιζει να σημειωθεί ότι στεφάνι κατέθεσαν και οι διευθυντές των Ελληνικών Σχολείων του Καΐρου, ο κ. Γιώργος Ψάνης ο διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής και ο κ. Χρήστος Παπαθανασίου διευθυντής της Αμπετείου Σχολής.
Παρών στην επιμνημόσυνη δέηση ήταν και ο αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Τάσος Αναστασίου.
Κατά τη διάρκεια της επιμνημόσυνης δέησης, που τέλεσε ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρειας πατ.Στέφανος, οι μαθητές των Ελληνικών Σχολείων κρατούσαν τη γαλανόλευκη σημαία.
Στεφάνι κατέθεσε εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Κύπρου στο Κάιρο, εκπρόσωποι δεκάδων χωρών, της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας και μεταξύ άλλων οι Πρόσκοποι του Καΐρου, με επικεφαλής τον κ. Ανδρέα Γιόσρι.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ αμέσως μετά την επιμνημόσυνη δέηση τόνισε: Η Ελληνική Δημοκρατία τίμησε σήμερα τους νεκρούς μας στις συμμαχικές δυνάμεις που πολέμησαν εδώ στην Αίγυπτο, εδώ στο Ελ Αλαμέιν. Εκ μέρους του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας μετέφερα το μήνυμα «Ποτέ ξανά πόλεμοι, η Ελλάδα θα παλεύει για τη Δημοκρατία». Χαιρόμαστε που είμαστε εδώ σε μια χώρα με την οποία μας συνδέουν πολλά. Όχι μόνο ο πολιτισμός, αλλά πραγματικά η διάθεσή μας, η πρόθεσή μας που προκύπτει από τις τριμερείς και τις διμερείς συνεργασίες μας να επιβάλουμε στην περιοχή την ειρήνη και την ασφάλεια. Η Αίγυπτος είναι ένας μεγάλος εταίρος. Εκ μέρους επίσης του πρωθυπουργού και υπουργού εξωτερικών, θέλω να υπενθυμίσω ότι η συνεργασία των δύο χωρών έχει μόνο λαμπρό μέλλον μπροστά».
Μήνυμα ειρήνης, έστειλε από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου μετά τη λήξη των εκδηλώσεων μνήμης στο Ελ Αλαμέιν.
«Θα αντλήσω το μήνυμά μου από τα α λόγια του υφυπουργού Εξωτερικών ότι σήμερα δεν υπάρχουν εχθροί. Ότι υπάρχει μια ένωση ανθρώπων που θέλουν μόνο το καλύτερο. Οι παλιοί εχθροί έγιναν σύμμαχοι και από σύμμαχοι μια οικογένεια. ευελπιστούμε σε όλο τον κόσμο να κυριαρχήσει αυτή η διάθεση, να σταματήσουν οι πόλεμοι, να υπάρχουν στιγμές ευτυχίας και επιτυχίας και όχι μνημόσυνα και τελετές», είπε ο κ. Καβαλής.
Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου κάλυψε ζωντανά μέσω του προσωπικού λογαριασμού της στο facebook, τις εκδηλώσεις μνήμης για την 76η Επέτειο του Ελ Αλαμέιν
Σε συνεχή ροή δημοσίευε εικόνες και video σε όλους τους λογαριασμούς που διαθέτει στα social media (facebook, twitter και instagram).