O κ. Φώτης Φωτίου είναι ο Επίτροπος της Κυπριακής Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων. Είναι ένα από τα «βαριά χαρτιά» της πολιτικής σκηνής της Κύπρου και στενός συνεργάτης του Κύπριου Προέδρου κ. Νίκου Αναστασιάδη. Από το 2014 μέχρι σήμερα κατέχει τη θέση του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, ενώ από το 2013 έως ο 2014 είχε αναλάβει το ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Άμυνας.

Από το 2006 έως το 2008 είχε διοριστεί υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος από τον αείμνηστο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

Συνέντευξη στην Κάτια Τσιμπλάκη

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Νέο Φως», την εφημερίδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, μιλά για το ΝΟΣΤΟΣ 3 που θα πραγματοποιηθεί τέλη Μαρτίου στην Αυστραλία και δίνει το στίγμα της κοινής συνισταμένης Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου. Οι τρεις χώρες προσεγγίζουν τη νέα γενιά και αξιοποιούν τη διασπορά όχι μόνο για να φέρουν πιο κοντά τους λαούς τους, αλλά και για να προωθήσουν τα εθνικά τους συμφέροντα σε ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων.

Η συνέντευξη του κ. Φωτίου

Κύριε Φωτίου θα θέλαμε να μας πείτε δυο λόγια για το ΝΟΣΤΟΣ3
«Μετά τη μεγάλη επιτυχία του ΝΟΣΤΟΣ1 και του ΝΟΣΤΟΣ 2 στην Αλεξάνδρεια και στο Λονδίνο αποφασίσαμε για το ΝΟΣΤΟΣ3 που θα γίνει στην Αυστραλία και είμαστε πολύ ευτυχείς γιατί στην Αυστραλία έχουμε οι τρεις χώρες πολύ δυνατές κοινότητες και είμαι σίγουρος ότι θα αγκαλιάσουν αυτή την πρωτοβουλία.

Ήδη τα μηνύματα που παίρνουμε είναι πολύ θετικά και συναποφασίσαμε στις 25, 26 και 27 (ενν.Μαρτίου) θα υπάρχουν πρωτοβουλίες, εκδηλώσεις που θα λαμβάνουν υπόψιν και τη νεολαία. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι για εμάς η νέα γενιά της διασποράς είναι το μέλλον και αυτή τη γενιά πρέπει να στηρίξουμε για αυτό και έχουμε συμπεριλάβει συγκεκριμένες δράσεις σε ό,τι αφορά τη νεολαία στο ΝΟΣΤΟΣ3.  Επίσης, θα υπάρχουν δραστηριότητες που θα προωθούν και θα προβάλουν την επιχειρηματικότητα των τριών χωρών».

Το Καλοκαίρι εκτός από το ΝΟΣΤΟΣ στην Κύπρο θα πραγματοποιηθούν και κάποιες άλλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες που αφορούν τους νέους και ειδικότερα τη συμμετοχή τους σε ότι αφορά και την πολιτική της Κύπρου.
«Ήταν μια εισήγηση δική μας για να επισκεφθούν και τις τρεις χώρες μια ομάδα νέων μας για να γνωρίσουν τον πολιτισμό των τριών χωρών, την ιστορία, γιατί με αυτόν τον τρόπο νοιώθουμε ότι φέρνουμε πιο κοντά τη νέα γενιά των τριών χωρών, γιατί είναι η νέα γενιά που θα συνεργαστεί αύριο, ώστε να προωθήσουν με τον καλύτερο τρόπο και τα εθνικά συμφέροντα των χωρών μας εκεί που πρέπει.

Η συνεργασία σε θέματα διασπορών έχει την έννοια, όχι μόνο να φέρει κοντά τους λαούς όπως είναι η Αίγυπτος, η Κύπρος η Ελλάδα, που συνεργαζόμαστε σε πολλά άλλα θέματα, αλλά είναι και για να προωθήσουμε και τα εθνικά μας συμφέροντα σε ισχυρά κέντρα λήψης απόφασης και αυτό νομίζω ότι είναι το πιο σημαντικό αυτή την περίοδο».

Θα θέλαμε να δώσετε ένα μήνυμα για τους Έλληνες, του Κύπριους, για όλο τον Ελληνισμό που υπάρχει εδώ στην Αίγυπτο και στο Κάιρο.
«Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα με τον Ελληνισμό εδώ στην Αίγυπτο και στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια. Υπάρχει μια ιστορία, μια μεγάλη ιστορία και αυτή την ιστορία πρέπει να θυμόμαστε, το τι έχουν κάνει αυτοί οι άνθρωποι τόσα χρόνια και γενεές και γενεές. Και να μην ξεχνούμε ότι ο Ελληνισμός εδώ στην Αίγυπτο είχε πρωταγωνιστήσει σε δύσκολες εποχές. Ένα είναι το μήνυμα που στέλνω.

Η πατρίδα είναι δίπλα τους. Κύπρος Ελλάδα, είμαστε δίπλα στον Ελληνισμό της διασποράς, ιδιαίτερα εδώ στον Ελληνισμό της Αιγύπτου και θα τους συμπαρασταθούμε θα τους βοηθήσουμε γιατί θέλουμε εδώ να έχουμε μια δυνατή κοινότητα Ελλήνων για την ιστορία και για την προώθηση των δικών μας συμφερόντων».

Who is Who
Ο Φώτης Φωτίου γεννήθηκε στη Λάρνακα, αποφοίτησε από την Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας και εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός.

Σπούδασε Accounting και Marketing Eastern Michigan University στις ΗΠΑ. Είναι μέλος του Institute of Financial Accountants και του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου.

Εργάστηκε σε διάφορους μεγάλους ελεγκτικούς οίκους και στο Υπουργείο Οικονομικών, ενώ το 1992 ξεκίνησε να εξασκεί το επάγγελμα του Συμβούλου Επιχειρήσεων.

Διετέλεσε για πολλά χρόνια μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του Δημοκρατικού Κόμματος. Από το 2008 έως τον Φεβρουάριο του 2013 ήταν Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος.

Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου την περίοδο 1993-1999 και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού την περίοδο 2000-2003. Την1η Αυγούστου 2003 διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.

Τον Ιούνιο του 2006 διορίστηκε Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος από τον αείμνηστο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, θέση που κατείχε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2008.

Τον Μάρτιο του 2013 διορίστηκε Υπουργός Άμυνας από τον νυν Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, θέση που κατείχε μέχρι τον Μάρτιο του 2014.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 διορίστηκε Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, θέση την οποία κατέχει και σήμερα, μετά τον επαναδιορισμό του στη θέση του Επιτρόπου Προεδρίας, από την 1η Μαρτίου 2018, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Αρέσει σε %d bloggers: