«Εργατικός, διορατικός και ισορροπιστής», ήταν τα πρώτα λόγια των πολιτικών συντακτών όταν είδαν στα ονόματα των νέων μελών του υπουργικού Συμβουλίου, τον Αντώνη Διαματάρη, ο οποίος ανέλαβε στο Υπουργείο Εξωτερικών, το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του Απόδημου Ελληνισμού.

Ο κ. Διαματάρης, είναι ένα από τα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη της νέας Κυβέρνησης, που παρακολουθεί επί δεκαετίες τις εξελίξεις στην ελληνική εξωτερική πολιτική εστιάζοντας στον Απόδημο Ελληνισμό.

Γράφει η Κάτια Τσιμπλάκη

Και αυτό γιατί ως εκδότης της εφημερίδας «Εθνικός Κήρυκας», μιας από τις ιστορικότερες εφημερίδες της διασποράς, είναι βαθύς γνώστης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει η ομογένεια στην εξωτερική πολιτική.

Άλλωστε όπως αποκάλυψε σε ανοιχτή επιστολή που έστειλε ο κ. Διαματάρης στην ομογένεια «Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μου έκανε την τιμή να μου προτείνει να υπηρετήσω τον Απόδημο Ελληνισμό από μια νέα θέση: Τη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού.

«Λίγοι γνωρίζουν τα θέματα αυτά, όπως εσύ», μου είπε..», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Διαματάρης χαρακτηριστικά μεταφέροντας τα λογια του πρωθυπουργού όταν του έκανε σχετική πρόταση.

Ο κ. Διαματάρης είναι προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και θεωρείται ότι είναι αποτελεσματικός όπως και η υπόλοιπη ηγεσία του ΥΠΕΞ. Παρά το γεγονός, ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι αρραγής και διακρίνεται από τη συνέχειά της, η επιλογή του κ. Διαματάρη αποτυπώνει σαφώς το προσωπικό στίγμα του πρωθυπουργού για την εξωτερική πολιτική, τις συμμαχίες και το που θα στρέψει το βλέμμα του.
Άλλωστε και ο πατέρας του κ. Μητσοτάκη, Κωνσταντίνος διατηρούσε στενούς δεσμούς με την ομογένεια των ΗΠΑ και είχε συνεργασία με τον κ. Διαματάρη. Σε κάθε επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ένα από τα άτομα που συναντούσε και ενημερωνόταν για την πορεία της εφημερίδας ήταν και ο κ. Διαματάρης.

Η βράβευση από τον Μπάρακ Ομπάμα

Λίγα λόγια για τον νέο υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού. Το 2015, απόσπασε τιμητική διάκριση από τον Πρώην Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα για τα 100 χρόνια έκδοσης της εφημερίδας «Εθνικός Κήρυκας».

Από το 1979 που αγόρασε τις μετοχές του «Εθνικού Κήρυκα», η εφημερίδα άλλαξε όψη και όδευσε σε τροχιά ανάπτυξης. Επί των ημερών του ο Εθνικός Κήρυκας απέκτησε ιδιότητα γραφεία στο Long Island City, πιεστήριο και ενοικίασε γραφείο και στο κέντρο της Αθήνας. Το 2004 οι εφημερίδες του τόσο ο «Εθνικός Κήρυκας» όσο και η εβδομαδιαία της National Herald ξεκινούν το ταξίδι τους στο διαδίκτυο.

Τρία χρόνια αργότερα έρχεται η ανώτατη τιμητική διάκριση από την Ελληνική Δημοκρατία. Το 2016, ο Δήμος της Νέας Υόρκης μετονόμασε την οδό μπροστά στα κεντρικά γραφεία του Εθνικού Κήρυκα σε «Εθνικός Κήρυξ – National Herald Way».

Ο Αντώνης Διαματάρης, έλκει την καταγωγή του από το χωριό Θάνος της Λήμνου. Το 1968 μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη, ενώ το 1977 αποφοίτησε από το περίφημο πανεπιστήμιο Columbia.

Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Η πολιτική οικογένεια Μητσοτάκη, το κάθε μέλος από τους οποίους έχει αφήσει το δικό του στίγμα στην πολιτική, έχει στενούς δεσμούς με την ομογένεια και ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε οικογενειακούς δεσμούς με τους Μπους. Η φωτογραφία από την επίσκεψή τους στην Ακρόπολη, ήταν άλλωστε και το πρώτο «post-άρισμα» του λογαριασμού Instagram που δημιούργησε η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα στις 4 Δεκεμβρίου 2018.

«Ο Τζορτζ Μπους ήταν ένας άνθρωπος ανυπέρβλητης ακεραιότητας και προσφοράς, και ένας πραγματικός φίλος της Ελλάδας» είναι το κείμενο που περιγράφει τη φωτογραφία, με τα hashtag #bush41 #acropolis

Στο φωτογραφικό ντοκουμέντο εικονίζονται η Ντόρα Μπακογιάννη -που προ ημερών μίλησε για την επίσκεψη του αποθανόντος προέδρου στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη-, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Τζορτζ Μπους μετά της συζύγου του Μπάρμπαρα, και ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Επικρατείας Τζαννής Τζανετάκης.

Ο «Εθνικός Κήρυκας» σε εκτενή δημοσιεύματα κάλυπτε όλες τις επισκέψεις όχι μόνο της οικογένειας Μπους στην Ελλάδα αλλά το πλέγμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

*Η φωτογραφία στην κορυφή είναι από παλαιότερη επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Το στιγμιότυπο με τον κ. Διαματάρη είναι στα γραφεία του Εθνικού Κήρυκα. Πάνω αριστερά υπάρχει η φωτογραφία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη να ξεφυλλίζει τον Εθνικό Κήρυκα.

Αρέσει σε %d bloggers: