Σε επίπεδο Πρωθυπουργού, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την Ομογένεια, απανταχού, με κυρίαρχο την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τους τόπους διαμονής τους.

Ειδικότερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, την Παρασκευή 9 Aυγούστου, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Κ.», βρέθηκαν ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Αντώνης Διαματάρης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης.

Υπενθυμίζεται πως η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, από τις χώρες όπου ζουν μόνιμα, αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τέθηκε άλλωστε επιτακτικά και στις προγραμματικές δηλώσεις. Επί αυτής τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υφυπουργός, Θεόδωρος Λιβάνιος.

Ακόμη, συζήτησαν σχετικά ο κ. Θεοδωρικάκος και ο κ. Διαματάρης στις συναντήσεις που είχαν ξεχωριστά με τον κ. Παπαστεργιάδη.

Ο Πρωθυπουργός, προσωπικά παρακολουθεί τα θέματα που αφορούν τον Ελληνισμό και ιδιαίτερα το θέμα της ψήφου. Μιλώντας πρόσφατα άλλωστε στην Πολιτική Επιτροή της ΝΔ, έκανε λόγο για αποσύνδεση του δικαιώματος ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού από τη διαδικασία του νέου εκλογικού νόμου.

«Και αν ως κυβέρνηση διεκδικούμε και οφείλουμε να είμαστε η κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, ως παράταξη πρέπει να γίνουμε το προοδευτικό ρεύμα των όσο το δυνατόν περισσότερων Ελλήνων. Παντού στον κόσμο. Ολόκληρου του Ελληνισμού», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Γι’ αυτό και σήμερα θέλω να σας ανακοινώσω την πρόθεσή μου να αποσυνδέσω την ψήφο των ομογενών μας από την διαδικασία αλλαγής του νέου εκλογικού νόμου. Το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους καθίσταται, για εμένα, κεντρική πολιτική προτεραιότητα. Και η σχετική ρύθμιση έρχεται -σύντομα και αυτόνομα- στην Βουλή. Ελπίζω και εύχομαι στο ζήτημα αυτό τουλάχιστον να υπάρξουν οι απαραίτητες κοινοβουλευτικές συγκλίσεις».

«Αλλού –συνέχισε ο Πρωθυπουργός- μπορεί τα κόμματα να διαφωνούν μεταξύ τους. Στο δικαίωμα, όμως, των αδελφών μας που ζουν εκτός των συνόρων να έχουν λόγο για τα τεκταινόμενα στην πατρίδα μας, να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους, δεν χωρούν ούτε επιφυλάξεις, ούτε «αστερίσκοι» από κανέναν. Το στοίχημα των 200 ψήφων που χρειάζεται αυτή η διάταξη βάσει του Συντάγματος για να ισχύσει [από τις επόμενες εκλογές] μένει ανοιχτό και η πρόκληση είναι ανοιχτή για όλους. Όλοι θα κριθούν από τις αποφάσεις τους στη Βουλή. Αν όμως υπάρχει ένα νομοσχέδιο που πρέπει να ψηφισθεί όχι από 200 αλλά από 300 βουλευτές είναι αυτό».

Ακόμη, τόνισε -σημειώνοντας ότι θα επιμείνει πολύ σε αυτό- «ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στις οργανώσεις του εξωτερικού. Όχι μόνο γιατί οι ομογενείς μας πρέπει να ενταχθούν περισσότερο στα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Αλλά και γιατί έχουμε κι εμείς να μάθουμε πολλά απ’ τις δικές τους εμπειρίες. Όπως επίσης και από την συνεργασία μας με τα συγγενή μας κόμματα στο εξωτερικό. Αφορμή για το τελευταίο μπορεί να αποτελέσουν τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Αυτή η επέτειος πρέπει να γίνει η αφετηρία ενός νέου δημιουργικού ρεύματος του Ελληνισμού…».

Πηγή: Eθικός Κήρυκας

Αρέσει σε %d bloggers: