Αλλαγή σκυτάλης στην Πρεσβεία της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Κάιρο. Ο κ. Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης, μετακομίζει στην Άγκυρα και τον διαθέχεται ο αιγυπτιώτης διπλωμάτης κ. Νίκος Γαριλίδης.

Συνέντευξη στην Κάτια Τσιμπλάκη

Λίγες μέρες πριν αναχωρήσει για την Τουρκία, ο κ. Διάμεσης μας παραχώρησε συνέντευξη μιλώντας για τις Ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις, την τριετή θητεία του στο Κάιρο και την Ελληνική ομογένεια που χαίρει εκτίμησης, όπως λέει χαρακτηριστικά, από τους Αιγυπτίους. Αποκαλύπτει ότι φεύγει με λύπη απο την Αίγυπτο, μια χώρα που είναι σταθερός σύμμαχος της Ελλάδαας στην Μέση Ανατολή. “Είναι η πιο σταθερή χώρα αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή”, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Διάμεσης.

Επίσης, ρωτήσαμε τον κ. Διάμεση ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που εκτιμά ότι θα αντιμετωπίσει αναλαμβάνοντας το κομβικό πόστο της Πρεσβείας στην Άγκυρα. «Η πρόκληση είναι οι δύσκολες συνθήκες που περνάμε για διαφόρους λόγους και να βρεθεί ένας τρόπος να επανέλθουμε στην φυσιολογική ζωή δύο γειτόνων που πάντοτε έχουν ένα κομμάτι αγάπης και ένα κομμάτι μεγάλων διαφωνιών», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Διάμεσης.

Ο απερχόμενος πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο μας ξενάγησε στο εμβληματικό κτήριο της πρεσβευτικής κατοικίας, που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία της Ελλάδας, καθώς υπήρξε έδρα της εξόριστης κυβέρνησης της Ελλάδας και κατοικία της τέως βασιλικής οικογένειας κατά την περίοδο 1941 – 1944.

Επόμενος σταθμός και τα γραφεία της Ελληνικής πρεσβείας τα οποία στεγάζονται σε ένα επίσης εντυπωσιακό κτήριο. Το γραφείο του εκτός από το έμβλημα της Ελληνικής Δημοκρατίας το κοσμούν και φωτογραφίες που τράβηξε ο ίδιος κατά τον ελεύθερο χρόνο του.

Επί των ημερών του, έγιναν επισκευές και ανακαίνιση τόσο στην πρεσβευτική κατοικία όσο και στα γραφεία, έργο το οποίο, όπως είπε, χρηματοδότησαν χορηγοί και ανάλαβε να το ολοκληρώσει έλληνας μηχανικός.

Κύριε Διάμεση, κατά τα τρία χρόνια που διατελέσατε πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο ποιες εμπειρίες αποκομίσατε;

Ήταν τρία παραγωγικά, γόνιμα και όμορφα χρόνια, διότι ήρθα σε ένα μέρος, το οποίο το είχα επισκεφθεί τουριστικά παλαιότερα και ξαφνικά βρέθηκα να ζω σε αυτή την πόλη, σε αυτή την χώρα, με τη φοβερή ιστορία με τις φοβερές φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα και σε αυτή την ομογένεια την πάλαι ποτέ τόσο μεγάλη, αλλά ακόμη και τώρα, ισχυρή, δυνατή που παίζει το ρόλο της στην κοινωνία της Αιγύπτου.

Πώς διαμορφώθηκαν οι Ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις, τα τρία χρόνια που παραμείνατε στο Κάιρο;

Δεν θεωρώ ότι η παρουσία μου βοήθησε σε κάτι σημαντικό. Οι Ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις είναι τόσο στενές πολιτικά, που τα τρία αυτά τελευταία χρόνια έγιναν ακόμη πιο στενές. Φυσικά και έπαιξε κάποιο ρόλο και η Πρεσβεία. Είχαμε τρεις τριμερείς συναντήσεις, κάθε χρόνο έχουμε μία συνάντηση κορυφής, προέδρων και πρωθυπουργών των δύο χωρών. Αμέτρητες επισκέψεις.

Είχαμε έναν επίσημο, υπουργό, υφυπουργό, βουλευτές, τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Όλα αυτά έχουν βοηθήσει να κάνουμε το υπάρχον momentum ακόμη καλύτερο και να μιλάμε αυτή τη στιγμή για μία στρατηγική σχέση. Μία στρατηγική σημασίας στενή πολιτική σχέση μεταξύ των δύο χωρών (των τριών εάν βάλουμε την Κύπρο) και των άλλων χωρών της περιοχής.

Οι στενές ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις, δείχνουν και τον κομβικό ρόλο, τον σημαντικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα, στη Μέση Ανατολή…

Βεβαίως. Όπως η Αίγυπτος μας έχει κοντά για την πρόσβασή της στην Ευρώπη, έτσι και εμείς «χρησιμοποιούμε» την Αίγυπτο –με την καλή έννοια – ως το μέσον μας για να είμαστε κοντύτερα στην Μέση Ανατολή. Φυσικά οι σχέσεις μας με τις περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής είναι εξαιρετικές, αλλά πραγματικά με την Αίγυπτο είναι αδελφικές, θα έλεγα.

Η πρεσβευτική κατοικία στο Ζαμάλεκ.

Ο ρόλος ενός διπλωμάτη, είναι και πολιτικός. Ωστόσο παίζει και έναν άλλο ρόλο. Τον συνδετικό κρίκο, ανάμεσα στην μητέρα πατρίδα, την Ελλάδα και την ομογένεια. Θα θέλαμε να μας πείτε, πως είδατε την ελληνική παροικία στο Κάιρο, αλλά και σε ολόκληρη την Αίγυπτο.

Θα μου επιτρέψετε να αρχίσουμε λίγο διαφορετικά. Να αρχίσουμε από το όνομα. Από το όνομα Ελλάδα και Έλληνας σε αυτή τη χώρα έχει κάποια αίγλη, η οποία οφείλεται ακριβώς στην ομογένεια. Στην ομογένεια του περασμένου αιώνα, στην ομογένεια αυτού του αιώνα και στους ομογενείς, τους όχι τόσο πολλούς που μένουν εδώ πέρα, που δραστηριοποιούνται με έναν τρόπο, που αφήνουν στο πέρασμά τους, δυνατό το όνομα της Ελλάδα. Συνδέθηκα πολύ στενά με πολλούς ανθρώπους εδώ πέρα, με την Κοινότητά μας στο Κάιρο, με την Κοινότητά μας στην Αλεξάνδρεια, φυσικά με το Πατριαρχείο μας και με την Εκκλησία μας που παίζουν έναν εξίσου σημαντικό ρόλο, διότι το Παλαίφατο, το Δευτερότοκο, Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας έχει μεγάλη πέραση στην εδώ ζωή, καθότι είναι αδελφοί ορθόδοξοι με τον Κόπτη Πατριάρχη.

Ο κ. Διάμεσης στο γραφείο του.

Η ομογένεια εδώ προσπαθεί όσο και αν έχει συρρικνωθεί να δείχνει τον καλό της εαυτό, όσο μπορεί. Γιατί υπήρξαν και περιπτώσεις ομογενών, λυπάμαι που θα το πω, που μεταξύ τους άρχισαν κάποιες τριβές που δεν θα πρέπει. Έχουμε μείνει λίγοι και πρέπει να αγωνιστούμε, να δείχνουμε πάντα τον καλό μας εαυτό και όχι τις τυχόν διαφορές μας, που μπορούμε να τις έχουμε και να τις κρύβουμε στο μεταξύ μας. Δεν χρειάζεται να βγαίνουν προς τα έξω, με Αιγυπτίους κτλ. Αλλα αυτό θέλω να πιστεύω ότι ήταν μια παρονυχίδα, η οποία έχει περάσει και ότι στο μέλλον, η αγαστή συνεργασία, όλων των ομογενών, θα βοηθήσει να διατρανώσουμε ακόμη περισσότερο, αυτή την εικόνα που έχουμε.

Κύριε Διάμεση, μετά το Κάιρο, επόμενος σταθμός σας η Άγκυρα. Μια επίσης κομβική περιοχή με έντονο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που πιστεύεται ότι θα αντιμετωπίσετε;

Η πρόκληση είναι η ίδια η Τουρκία, είναι η ίδια η Πρεσβεία Αγκύρας. Προσπαθούμε όλες οι κυβερνήσεις να συμβιώσουμε ειρηνικά με τον γείτονά μας. Διότι είναι γείτονάς μας και θα παραμείνει ες αεί γειτονάς μας. Η πρόκληση είναι οι δύσκολες συνθήκες που περνάμε για διαφόρους λόγους, να βρεθεί ένας τρόπος να επανέλθουμε στην φυσιολογική ζωή, δύο γειτόνων που πάντοτε έχουν ένα κομμάτι αγάπης και ένα κομμάτι μεγάλων διαφωνιών. Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν μας αφήνει να είμαστε πολύ αισιόδοξοι, αλλά εγώ είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος και πιστεύω ότι και ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνησή μας, αυτό το στόχο έχει.

Το κτήριο που στεγάζει τα γραφεία της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο.

Ο κ. Μιχάλης Διάμεσης με την Κάτια Τσιμπλάκη.

Ποτέ δεν θέλαμε να αποξενώσουμε την Τουρκία. Πάντα προσπαθούμε να την φέρουμε πιο κοντά και να καταλάβει από μόνη της, τις τυχόν υπερβολές, τα λάθη τις παραβατικές συμπεριφορές τις οποίες έχει. Δεν θέλουμε να δείχνουμε ότι η Τουρκία είναι ο κακός στη γειτονιά μας, αλλά θέλουμε να τη φέρουμε κοντά, στο βαθμό που και εκείνη θα σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, τις Διεθνείς Συνθήκες. Αυτή είναι η μεγάλη πρόσκληση που θα αντιμετωπίσω στην Άγκυρα, ακολουθώντας βεβαίως τις οδηγίες της κυβένήσής μας, να βρούμε έναν τρόπο ομαλής συμβίωσης με την μεγάλη αυτή γείτονα χώρα.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρήσατε. Και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στα καινούργια σας καθήκοντα.

Όταν ο Προκάτοχός μου έφυγε σχεδόν κλαίγοντας αναρωτιόμουν γιατί, και έλεγα ότι είναι υπερβολή. Φεύγω και εγώ με την ίδια λύπη. Από μια όμορφη χώρα, γνώρισα όμορφους ανθρώπους και πιστεύω ότι πάντοντε οι σχέσεις μας με την Αίγυπτο, με τη βοήθεια και της ομογένειας, της Εκκλησίας, ημών των ίδιων θα είναι ένας σταθερός μας σύμμαχος στην Μέση Ανατολή. Είναι η πιο σταθερή χώρα αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή.