Επίσκεψη στο Κάιρο πραγματοποίησε την Πέμπτη 18 Ιουνίου ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Ν. Δένδιας. Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε αρχικά στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και στη συνέχεια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Εκτεταμένες ήταν και οι διαβουλεύσεις των τεχνικών υπηρεσιών των δύο Υπουργείων Εξωτερικών για θέματα που αφορούν την ΑΟΖ. Επίσης συζητήθηκε το θέμα της Λιβύης και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά τις συναντήσεις έγινε η αρχή για τη συζήτηση της ΑΟΖ.

Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Δένδιας «ξαναπιάσαμε σήμερα το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου».

Συγκεκριμένα ο κ. Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Αίγυπτο ανέφερε:  «Είχα  την τιμή να γίνω δεκτός από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, τον κ. Αλ Σίσι, στον οποίο μετέφερα τους θερμούς χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Του μετέφερα επίσης τη διακηρυγμένη βούληση της χώρας μας να συσφίξουμε τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με την Αίγυπτο. Αμέσως μετά είχα μακρές συνομιλίες με τον στενό μου φίλο, τον Αιγύπτιο Υπουργό, τον κ. Σάμεχ Σούκρι.

Συζητήσαμε για τα περιφερειακά θέματα, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για το Λιβυκό, για την τουρκική προκλητικότητα. Τέλος, ξαναπιάσαμε σήμερα το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόσκομμα ανάμεσα σε Αθήνα και Κάιρο είναι η ΑΟΖ στο Καστελόριζο. Πρόσφατα ο κ. Δένδιας, απαντώντας στην Τουρκία, είχε ξεκαθαρίσει πως «το Καστελόριζο, ως νησί το οποίο κατοικείται, έχει, με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα τόσο σε υφαλοκρηπίδα, όσο και σε ΑΟΖ, ασχέτως του μεγέθους του. Το ότι το νησί έχει μικρή έκταση δεν σημαίνει ότι δεν έχει δικαιώματα. Το κριτήριο έγκειται στο κατά πόσο ένα νησί μπορεί να συντηρήσει ανθρώπινη διαβίωση και στην προκειμένη περίπτωση, όχι μόνο μπορεί, αλλά ο Δήμος Μεγίστης περιλαμβάνει επίσης τη Ρω και τη Στρογγύλη, νησιά που επίσης κατοικούνται και συνεπώς έχουν δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ».