Ο Πρόεδρος κ. Abdel Fattah El-Sisi αναχώρησε από την χώρα μας έχοντας στις αποσκευές του μία αναμνηστική πλακέτα δωρεά του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων.

Γράφει ο Κώστας Μιχαηλίδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων

Ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου βρέθηκε στην Αθήνα και η επίσημη επίσκεψή του δεν γινόταν να περάσει απαρατήρητη από τον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων. Είναι γνωστές άλλωστε οι άριστες σχέσεις που διατηρεί ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων τόσο με τις ελληνικές, όσο και τις αιγυπτιακές αρχές. Στο πλαίσιο αυτό ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων στις 12 Νοεμβρίου 2020 δώρισε μια αναμνηστική πλακέτα στον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, η οποία του υπενθυμίζει τους δεσμούς που εδώ και αιώνες έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στις δύο χώρες και λαούς και την προσφορά των Αιγυπτιωτών σε αυτό το γεγονός.

Τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19 δεν μας επέτρεψαν να συναντήσουμε τον Πρόεδρο κ. Abdel Fattah El-Sisi, αλλά ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας παρέδωσε εκ μέρους του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων την πλακέτα κατά την διάρκεια της επίσκεψης του δεύτερου στο Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων.

Ο Πρόεδρος Abdel Fattah El-Sisi μάλιστα μέσω της Προϊσταμένης Γενικής Διεύθυνσης Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων της Βουλής των Ελλήνων, Μαργαρίτας Φλούδα ευχαρίστησε όλα τα μέλη του Συνδέσμου, ενώ νωρίτερα μεταξύ άλλων είχε δηλώσει πως «μεταφέρω τον σεβασμό και την εκτίμηση του αιγυπτιακού λαού προς τον ελληνικό λαό. Το μήνυμα είναι η παλαιά και συνεχής σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας κατά τη διάρκεια της ιστορίας» και κατέληξε απευθύνοντας «θερμούς χαιρετισμούς και τις ευχές μου στον φίλο ελληνικό λαό».

Επίσης, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος τίμησε με κατάθεση στεφάνου το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και αναφερόμενος στο γεγονός αυτό, ο κ. Κωνσταντίνος Τασούλας παρατήρησε πως «ανάμεσα στα ονόματα των μαχών που είναι χαραγμένα σε αυτό το ιστορικό μνημείο, υπάρχουν η λέξη Μεσόγειος και η λέξη Ελ Αλαμέιν. Η Αίγυπτος και η Ελλάδα, με μια υποδειγματική συνεργασία, αποδεικνύουν στην παγκόσμια κοινότητα -και σίγουρα στη γειτονιά μας- ότι οι αρχές, οι αξίες και το διεθνές δίκαιο δεν είναι αντίθετες με τη θεωρία πως στις εξωτερικές σχέσεις επικρατούν μόνον τα συμφέροντα».