Η περεταίρω εμβάθυνση των Ελληνοαιγυπτιακών σχέσεων στον ενεργειακό τομέα, στην οικονομία και το εμπόριο, σε θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, καθώς και στον τουρισμό, είναι ένας από τους βασικούς στόχους που της Ελλάδας για το 2019, αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Νέο Φως» ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Μιχάλης Διάμεσης.

O κ. Διάμεσης τονίζει ότι η Αίγυπτος παραδοσιακά προσέλκυε το ενδιαφέρον των Ελλήνων για την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας.

Συνέντευξη στην Κάτια Τσιμπλάκη

Σήμερα, επισημαίνει ότι η χώρα, διαθέτει ιδιαίτερα έντονη αναπτυξιακή δυναμική και μπορεί να προσφέρει αξιόλογες επαγγελματικές ευκαιρίες σε ανθρώπους υψηλής κατάρτισης και εξειδίκευσης σε ποικίλους τομείς. Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο, λέει ότι έχουν λειτουργήσει ως προπομπός της στενότερης συνεργασίας σε πολιτικό επίπεδο, αλλά παράλληλα, ιδίως στις μέρες μας, το σχήμα λειτουργεί και αντίστροφα.

Για την Τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, ο κ. Διάμεσης επισημαίνει ότι αποτελεί πρότυπο για την ανάπτυξη και άλλων αντίστοιχων σχημάτων σε περιφερειακό επίπεδο.

Ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο στέλνει και τις ευχές του στους Αιγυπτιώτες, όπου και αν βρίσκονται, για υγεία και ευτυχία κατά το νέο έτος.  Τους διαβεβαιώνει ότι η πατρίδα είναι πάντα στο πλευρό τους και εκτιμά τον κομβικό τους ρόλο ως συνεχιστών μιας μακράς παράδοσης που συνδέει άρρηκτα τους φίλους λαούς της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη η Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου. Ποιο είναι το επόμενο στάδιο στη συνεργασία των τριών αυτών χωρών;

«Η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής στην Κρήτη επιβεβαίωσε την ισχυρή δυναμική της συνεργασίας των τριών χωρών, η οποία, όπως τονίζεται συχνά, έχει αποτελέσει πρότυπο για την ανάπτυξη και άλλων αντίστοιχων σχημάτων σε περιφερειακό επίπεδο. Οι τρεις πλευρές συνεχίζουν τις επαφές και τον συντονισμό τους σε πολλούς τομείς και σε όλα τα επίπεδα. Από τις πρόσφατες εξελίξεις υπενθυμίζω, ενδεικτικά, τη δεύτερη κοινή δράση στο πλαίσιο του προγράμματος «Νόστος – Η Επιστροφή», που έλαβε χώρα στο Λονδίνο στα τέλη Οκτωβρίου, αλλά και τις πρόσφατες επαφές των Υπουργών Άμυνας των τριών χωρών με την ευκαιρία της αεροναυτικής άσκησης «Μέδουσα 7» και της έκθεσης EDEX 2018 στο Κάιρο. Ενόψει του νέου έτους, κοινός στόχος είναι η διατήρηση και περαιτέρω εμβάθυνση της τριμερούς συνεργασίας, ώστε αυτή να δώσει απτά αποτελέσματα σε όσο το δυνατόν περισσότερους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, με βάση και τις προτεραιότητες που τέθηκαν από τους ηγέτες των τριών χωρών τον περασμένο Οκτώβριο».

Σε ποιο επίπεδο βρίσκονται οι Ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις; Σε ποιους τομείς εντοπίζετε το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο χωρών;

«Οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις βρίσκονται σε ένα από τα καλύτερα επίπεδα της πρόσφατης ιστορίας τους, όπως αποδεικνύεται, άλλωστε, και από την πυκνότητα της ανταλλαγής επισκέψεων μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων των δύο χωρών. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος συνεργάζονται στενά σε διμερές επίπεδο, καθώς και στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού με τη συμμετοχή της Κύπρου, ενώ συνεχής είναι και ο συντονισμός τους σε διεθνείς οργανισμούς και φόρα. Όπως έχει τονιστεί πολλές φορές από την ελληνική πλευρά στο πιο επίσημο επίπεδο, η Αίγυπτος είναι μια χώρα με ειδικό βάρος στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, με ρόλο κομβικό για την αντιμετώπιση μιας σειράς ζητημάτων σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Ως εκ τούτου, και με δεδομένη τη μακρά παράδοση φιλίας και συνεργασίας, αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση των ήδη εξαιρετικών διμερών σχέσεων και την περαιτέρω διεύρυνσή τους, μεταξύ άλλων με τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, στην οικονομία και το εμπόριο, σε θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού, καθώς και στον τουρισμό».

Πρόσφατα στο Κάιρο εκτός από τον Γενικό Πρόξενο τοποθετήθηκε και Πρόξενος. Γιατί ενισχύονται οι διπλωματικές αρχές στην Αίγυπτο;

«Η ενίσχυση της διπλωματικής παρουσίας και ειδικότερα των προξενικών αρχών της Ελλάδας στην Αίγυπτο συνδέεται ασφαλώς με την ανάγκη υποστήριξης και αποτελεσματικότερης λειτουργίας του Γενικού Προξενείου, το οποίο, όπως είναι γνωστό, αντιμετωπίζει μεγάλο φόρτο εργασίας, ιδίως σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους. Συνδέεται ωστόσο άμεσα και με το γενικότερο κλίμα αναβάθμισης των ελληνοαιγυπτιακών σχέσεων, για το οποίο μίλησα νωρίτερα. Είναι σαφές ότι όσο περισσότερο αναπτύσσονται και διευρύνονται οι διμερείς μας σχέσεις, τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι ευθύνες και ο όγκος του έργου που καλούνται να διαχειριστούν οι διπλωματικές μας αρχές, με συνέπεια την αντίστοιχη ενίσχυση και σε ανθρώπινο δυναμικό, μέσα στο πλαίσιο βεβαίως των υφισταμένων δυνατοτήτων». 

Η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα σε όλο το φάσμα όχι μόνο της οικονομικής αλλά και της κοινωνικής ζωής. Υπάρχει ενδιαφέρον των Ελλήνων να έρθουν στην Αίγυπτο ώστε να βρουν καλύτερη εργασία; Πως διαμορφώνονται οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών;

«Η οικονομική κρίση δημιούργησε ασφαλώς συνθήκες πίεσης σε μεγάλα τμήματα του ελληνικού πληθυσμού που αναζήτησαν διεξόδους για καλύτερη τύχη και εξεύρεση επικερδούς εργασίας στο εξωτερικό. Το ρεύμα αυτό δεν αφορά μόνο τις μεγάλες χώρες της Δύσης, για τις οποίες γίνεται συχνότερα λόγος, καθώς σε αυτές έχει απορροφηθεί το μεγαλύτερο ποσοστό νέων ανθρώπων που έφυγαν από την Ελλάδα. Στην περίπτωση της Αιγύπτου, έχουμε να κάνουμε με μια χώρα η οποία παραδοσιακά προσέλκυε το ενδιαφέρον των Ελλήνων, όχι μόνο για περιηγητικούς σκοπούς, αλλά και για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας. Ήδη πριν από τα χρόνια της κρίσης, το ελληνικό ενδιαφέρον για επενδύσεις και για επιχειρηματική συνεργασία ήταν ιδιαίτερα έντονο. Η τάση αυτή συνεχίζεται, ενώ δεν είναι λίγοι και οι συμπατριώτες μας που επιλέγουν την Αίγυπτο προκειμένου να εργαστούν σε διάφορους τομείς (επιχειρήσεις, εκπαίδευση κλπ.). Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί ότι η Αίγυπτος, όντας μια μεγάλη χώρα που βρίσκεται κοντά στην Ελλάδα και διαθέτει ιδιαίτερα έντονη αναπτυξιακή δυναμική, μπορεί να προσφέρει αξιόλογες επαγγελματικές ευκαιρίες σε ανθρώπους υψηλής κατάρτισης και εξειδίκευσης σε ποικίλους τομείς – πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη και δυναμική πτυχή στην ελληνοαιγυπτιακή συνεργασία, από την οποία και τα δύο μέρη μπορούν να βγουν ωφελημένα.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις, θα έλεγα ότι αυτές έχουν λειτουργήσει ως προπομπός της στενότερης συνεργασίας σε πολιτικό επίπεδο, αλλά παράλληλα, ιδίως στις μέρες μας, το σχήμα λειτουργεί και αντίστροφα: το άριστο επίπεδο των πολιτικών σχέσεων δημιουργεί ώθηση για περαιτέρω βελτίωση και ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας. Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών ανέρχεται σε 1,5 δις ευρώ περίπου, ενώ η ιδιαίτερα σημαντική είναι και η επενδυτική μας παρουσία στην Αίγυπτο. Είμαστε πάντα κοντά στην ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα στην Αίγυπτο και καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες για την περαιτέρω διευκόλυνσή της, σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες τοπικές αρχές».

Υπάρχει κάποια εξέλιξη στο ζήτημα της διευκόλυνσης άδειας παραμονής και εργασίας και για τους Αιγυπτιώτες αλλά και για αυτούς που δεν έχουν Αιγυπτιακή υπηκοότητα;

«Η ελληνική κυβέρνηση και οι ελληνικές διπλωματικές αρχές στην Αίγυπτο γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διευθέτησή του, με τρόπο που θα διασφαλίζει πλήρως τα συμφέροντα των Αιγυπτιωτών Ελλήνων. Πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα, με πολλαπλούς γραφειοκρατικούς σκοπέλους· έχουμε ωστόσο την πεποίθηση ότι σε συνεργασία με τις αρμόδιες αιγυπτιακές αρχές μπορεί να βρεθεί μια λύση, με στόχο την έμπρακτη διευκόλυνση της καθημερινότητας των ανθρώπων που επηρεάζονται τώρα από το πρόβλημα.

Θα ήθελα, κλείνοντας αυτή τη συνέντευξη και με την ευκαιρία των εορτών, να απευθύνω τις θερμότατες ευχές μου προς όλα τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου (και προς το σύνολο των Αιγυπτιωτών, όπου και αν βρίσκονται) για υγεία και ευτυχία κατά το νέο έτος, επαναλαμβάνοντας τη διαβεβαίωση ότι η πατρίδα είναι πάντα στο πλευρό τους και εκτιμά τον κομβικό τους ρόλο ως συνεχιστών μιας μακράς παράδοσης που συνδέει άρρηκτα τους φίλους λαούς της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Χρόνια Πολλά και ευτυχισμένο το 2019!».

*Η συνέντευξη του Πρέσβη της Ελλάδας στην Αίγυπτο κ. Διάμεση δημοσιεύθηκε στο Νέο Φως, στις 24.12.18.

Αρέσει σε %d bloggers: