«Νέο Φως», η εφημερίδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου που είναι ταυτισμένη με την ιστορία των Αιγυπτιωτών και των Ελλήνων της Αφρικής. Το «Νέο Φως» μετρά από τον Οκτώβριο του 1999, από τότε που ανέλαβε την έκδοσή του η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, 700 φύλλα. Επτακόσια φύλλα, «ποτισμένα» με την ιστορία, την αγωνία, τις χαρές, τις λύπες του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.
Ξεφυλλίζοντας μία προς μία τις σελίδες της εφημερίδας, ο αναγνώστης γίνεται κοινωνός της ιστορίας των Ελλήνων όχι μόνο της Αιγύπτου αλλά και της Αφρικής. Οι Ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις, το Κυπριακό, η ηγετική παρουσία της Αιγύπτου στον έξω κόσμο, οι σχέσεις των Αραβικών χωρών με εκείνες της Ευρώπης και της Ε.Ε, καταγράφονται στις σελίδες του.
Ντοκουμέντα της σύγχρονης ιστορίας των Αιγυπτιωτών, των αποφάσεων της Ε.Κ.Κ για τη διατήρηση της βαριάς παρακαταθήκης που άφησαν οι Μεγάλοι Ευεργέτες του παρελθόντος και του σπουδαίου έργου που συνεχίζουν οι σύγχρονοι διάδοχοί τους, γράφονται με «χρυσά γράμματα» στις σελίδες του. Οι αποφάσεις για τη διαφύλαξη της περιουσίας του Ελληνισμού του Καΐρου, για την Κοινωνική Πρόνοια προς τους Αιγυπτιώτες που ζουν σε κάθε γωνιά του κόσμου, το όραμα για τη νέα γενιά που θα συνεχίσει το έργο των σπουδαίων προγόνων της, είναι ορισμένα από τα θέματα που διαβάζει ο αναγνώστης στις σελίδες του «Νέου Φωτός».
Συμμαχικά αεροπλάνα έριχναν το Φως πάνω από την Ελλάδα για να ενημερωθεί ο λαός για τις επιχειρήσεις
Το «Φως» ιδρύθηκε το 1896 και μέχρι το 1998 που απεβίωσε ο Σωκράτης Πατέρας, ο τελευταίος εκδότης του, ήταν καθημερινή εφημερίδα. Πρωτοσέλιδά του υπάρχουν στο αρχείο της Βουλής των Ελλήνων, ενώ μεταγενέστερα φύλλα του υπάρχουν στο αρχείο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου. Στο Πρωτοχρονιάτικο φύλλο της 1ης Ιανουαρίου 1985, διαβάζουμε το άρθρο του Σωκράτη Πατέρα ο οποίος κάνει έναν απολογισμό της συμπλήρωσης 89 ετών έκδοσης της εφημερίδας.
«Σε όλες τις περιστάσεις το Φως στάθηκε πάρα το πλευρό της παροικίας, ακλόνητο στις πεποιθήσεις του στις αρχές του στα ιδανικά του προσηλωμένο στην Πατρίδα. Αυτή τη γραμμή συνεχίζουν εν τω μέτρω του δυνατού οι σημερινοί εκδότες του Φωτός. Παρέλαβαν τη σκυτάλη από τους προκατόχους τους και συνεχίζουν τη πορεία. Μια πορεία δύσκολη εάν ληφθεί υπόψιν ότι στην Αίγυπτο μένουν μερικές χιλιάδες Έλληνες»….
Επιλέγουμε ένα απόσπασμα που αναφέρεται στην έκδοση της εφημερίδας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: «Στην πολεμική περίοδο στάθηκαν γίγαντες οι Κανάκης και Μπονάρος το ξάπλωσαν το ΦΩΣ σε όλα τα πολεμικά μέτωπα όπου υπηρετούσαν Έλληνες. Στην Παλαιστίνη και ιδιαίτερα στη Γάζα, στη Δυτική Έρημο, παντού υπήρχε το Φως και το διάβαζαν χιλιάδες έλληνες στρατιωτικοί. Επίσης, συμμαχικά αεροπλάνα έρριπταν πάνω από την Ελλάδα χιλιάδες φύλλα του Φωτός και έτσι ο ελληνικός λαός ενημερωνόταν για τις πολεμικές επιχειρήσεις του συμμαχικού στρατού…».
Το νέο… Νέο Φως
Τη σκυτάλη αυτή και την βαριά παρακαταθήκη παρέλαβε το 1999, λίγους μήνες μετά το θάνατο του Σ. Πατέρα (το 1998), η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου.
Η ιστορική ευθύνη τεράστια. Αρχικά η εφημερίδα ήταν 15πενθήμερη και στη συνέχεια εβδομαδιαία. Το «Φως» έγινε «Νέο Φως». Οι αξίες που υπηρετεί οι ίδιες και στη νέα εποχή του έχει ταυτιστεί με την ιστορία των τελευταίων 20 ετών της ιστορίας της Ε.Κ.Κ.
Το πρώτο φύλλο κυκλοφόρησε την 1η Οκτωβρίου 1999. Η εφημερίδα ανήκε, όπως και σήμερα άλλωστε, στην Ελληνική Κοινότητα Καΐρου. Εκδότης ήταν ο τότε Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ Ιωάννης Σπ. Διακουμίδης, Διευθυντής ο Γιώργος Ξενουδάκης και Διαχειριστικός Διευθυντής ο Νικόλας Βαδής.
Στο πρώτο φύλλο του νέου… «Νέου Φωτός», υπάρχει χαιρετισμός του Μακαριστού Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου, άρθρο των Γιώργου Ξενουδάκη και Νικόλα Βαδή με τίτλο «η Τέταρτη εξουσία δείχνει το δρόμο», άρθρο του Προέδρου Ι. Διακουμίδη, ένα ιστορικό της εφημερίδας «Φως» καθώς και το στίγμα της νέας εφημερίδας. Ενώ ως πρώτο θέμα καταγράφεται η εξόρμηση των Γιατρών του Κόσμου στην Αφρική με έδρα το Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου.
Η παράλληλη πορεία με την προεδρία του Χρ. Καβαλή
Ο κ. Χρήστος Καβαλής, αναλαμβάνοντας το 2001, το πηδάλιο της Ε.Κ.Κ έγινε αυτόματα και εκδότης του «Νέου Φωτός», οι αγώνες που έδωσε για να συνεχιστεί η έντυπη έκδοσή του, εις πείσμα των καιρών, πολλοί.
Την 1η Μαΐου 2001, λίγες μέρες μετά την εκλογή του στην προεδρία της Ε.Κ.Κ, σε ανοιχτή επιστολή προς την παροικία – η οποία δημοσιεύθηκε στο «Νέο Φως» – , παρουσιάζει τους έξι άξονες που θα κινηθεί η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου. Αυτές είναι η Οικονομική Πολιτική, η Παιδεία, το Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου, η Κοινωνική Πρόνοια, τα Κτήματα, η Πολιτιστική Κληρονομιά και Δημόσιες Σχέσεις.
Στο επόμενο φύλλο του «Νέο Φωτός» που κυκλοφόρησε στις 15 Μαΐου 2001, ο κ. Καβαλής δίνει την πρώτη του συνέντευξη στον Γιώργο Ξενουδάκη, το διευθυντή της εφημερίδας, ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα, έχασε τη ζωή του μαζί με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο κατά την πτώση του Σινούκ. Ο Γ. Ξενουδάκης έθεσε 25 ερωτήματα στον κ. Καβαλή, σχετικά με το πώς θα διοικήσει την Κοινότητα.
Αντί επιλόγου…
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή που μου εμπιστεύθηκε την αρχισυνταξία της ιστορικής εφημερίδας, από τον Σεπτέμβριο του 2018, με στηρίζει αμέριστα στο έργο μου και προωθεί την digital μορφή όλων των μέσων επικοινωνίας και προβολής του έργου της Ε.Κ.Κ. Λάτρης του έντυπου Τύπου και της ελληνικής γλώσσας διαβάζει ανεξαιρέτως όλες τις εφημερίδες, Αιγυπτιακές και Ελληνικές, και ανά χρονικά διαστήματα γράφει άρθρα στο «Νέο Φως», αφήνοντας το προσωπικό του στίγμα.
Ευφυής, διορατικός, καλλιεπής, εργάζεται ακατάπαυστα για την διατήρηση της παρακαταθήκης της Ε.Κ.Κ και την αναγέννησή της παροικίας. Δεν θα μπορούσα να μην ευχαριστήσω και ένα προς ένα τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ε.Κ.Κ για το ότι παρά τους οικονομικά χαλεπούς καιρούς υποστηρίζουν την έκδοση του «Νέου Φωτός» που διανέμεται δωρεάν σε όλη την παροικία και τα σωματεία και επέλεξαν έναν επαγγελματία δημοσιογράφο για να αναλάβει το δύσκολο έργο της επικοινωνιακής πολιτικής της Ε.Κ.Κ.
Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δρ. Άτεφ Νάχλα, τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της εφημερίδας. Είναι ο άνθρωπος που επί 16 χρόνια επιμελείται την εκτύπωση του «Νέου Φωτός» και είναι ένας από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας της ιστορικής αυτής εφημερίδας.
Τα εύσημα ανήκουν και στην Προϊστάμενη της «Εφορίας Αρχείου – Νέου Φωτός» κ. Βίλλυ Πολίτη Ζουέ (η οποία οργάνωσε εκ’ του μηδενός τα αρχεία της Ε.Κ.Κ) και είναι πάντα στο πλευρό μου. Με τις συμβουλές της και τις αστείρευτες γνώσεις της στην ιστορία των Αιγυπτιωτών παίζει καταλυτικό ρόλο στη διαδικασία έκδοσης της εφημερίδας «Νέο Φως», από την ημέρα που συγκεντρώνεται η ύλη, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου που «κλείνει» η εφημερίδα και λίγες ώρες αργότερα, φεύγει για το τυπογραφείο.
Για το επετειακό αφιέρωμα γράφουν:
Τέρενς Νικόλαος Κουίκ – Υφυπουργός Εξωτερικών
Γιώργος Φλωρεντής – Γενικός Γραμματέας Υπουργείου
Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης
Μαρία Αντωνιάδου – Πρόεδρος ΕΣΗΕΑ
Χρήστος Καβαλής: Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου
Χρήστος Αποστολόπουλος – Σύμβουλος Τύπου στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Κάιρo
Διαμαντένια Ριμπά – Δημοσιογράφος
Nατάσα Βησσαρίωνος – Δημοσιογράφος
Λίτσα Πισκερά – Ραδιοφωνική παραγωγός
Κάτια Τσιμπλάκη – Αρχισυντάκτρια της εφημερίδας «Νέο Φως»
Το επετειακό αφιέρωμα για τα 700 φύλλα και τα χρόνια του “Νέου Φωτός”, κυκλοφόρησε τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019.
Διαβάστε επίσης: