Τις δυνατότητες ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών οδών στην Αίγυπτο «σφράγισε» η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την από κοινού προώθηση των διμερών εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων της Ελλάδας και της Αιγύπτου μεταξύ των εκπροσώπων των συνδέσμων Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και των Αιγυπτιακών Βιομηχανιών, παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στάθη Γιαννακίδη.

Ρεπορτάζ: Κάτια Τσιμπλάκη

Ο κ. Γιαννακίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Νέο Φως» χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική αυτή την περίοδο δεδομένου ότι, η Ελλάδα μετά από την οριστική έξοδο από τα προγράμματα δημοσιονομικής πολιτικής βρίσκεται σε άλλη κατεύθυνση στον τομέα της οικονομίας, έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη και αποτελεί έναν πόλο σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή.

«Το ίδιο έχει συμβεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό και στην Αίγυπτο, μία χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει ισχυρούς δεσμούς σε όλα τα επίπεδα”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακίδης και πρόσθεσε ότι γεννάται μια ευκαιρία να έρθουν κοντά επενδυτές και επιχειρήσεις των δύο χωρών προκειμένου να συζητήσουν, να εξερευνήσουν, να μελετήσουν συνεργασίες και να εξερευνήσουν συμμαχίες που υπάρχουν στον ορίζοντα. “Το κομμάτι της παραγωγής, της ανασυγκρότησης, της ανάπτυξης της οικονομίας αποτελεί βασικό πυλώνα σταθερότητας για την περιοχή και τη συνεργασία των δύο χωρών την οποία ενισχύουμαι και με την οικονομική συνεργασία».

Ο κ. Γιαννακίδης είπε ότι υπάρχουν πάρα πολλές προοπτικές σε όλα τα επίπεδα δυνατότητες και στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα και στον εμπόριο και στον κατασκευαστικό τομέα καθώς όπως τόνισε στο «Νέο Φως», υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης συνεργιών μεταξύ του ιδιωτικού τομέα των δύο χωρών. Τόνισε δε ότι η Ελλάδα, πρέπει να αξιοποιήσει το γεγονός ότι αποτελεί την πύλη εισόδου για τα Bαλκάνια και την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και το γεγονός ότι η Αίγυπτος αποτελεί την πύλη εισόδου της Αφρικής, όπου η Ελλάδα δείχνει ότι έχει ενδιαφέρον προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σε ερώτηση του «Νέου Φωτός», εάν υπάρχει αντίστοιχο ενδιαφέρον και από τις αιγυπτιακές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα, ο κ. Γιαννακίδης απάντησε:

«Υπάρχει αρκετά έντονο ενδιαφέρον και παρατηρείται οτι αρκετοί Αιγύπτιοι έρχονται και μένουν στην Ελλάδα. Αυτό αποτελεί μια υπαρκτή απόδειξη, μια πραγματικότητα ότι οι δύο χώρες, έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά. Ό,τι, δηλαδή έχουν καλές σχέσεις και η Ελλάδα από την πλευρά της αποτελεί ιδιαίτερα αυτή την περίοδο μια ευκαιρία για επενδύσεις σε όλα τα επίπεδα. Ιδιαίτερα, αυτό το οποίο διαθέτει είναι το στρατηγικό της σημείο ως πύλη εισόδου στα Βαλκάνια και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι το οποίο αναγνωρίζεται από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας».

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας

Η συνεργασία επισφραγίσθηκε με τη υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την από κοινού προώθηση των διμερών εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων της Ελλάδας και της Αιγύπτου μεταξύ των εκπροσώπων των συνδέσμων Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και των Αιγυπτιακών Βιομηχανιών. Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας έγινε στο πλαίσιο της επιχειρηματικής αποστολής, σε Κάιρο, Σουέζ και Πορτ Σαϊντ, από τον ΣΒΕ, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και το Enterprise Europe Network (EEN).

Στην επιχειρηματική αποστολή συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ευστάθιος Γιαννακίδης, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Μπράχος, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος κ. Γιώργος Μυλωνάς, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο, κ. Μιχάλης Διάμεσης και ο Γενικός Σύμβουλος του Γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο, κ. Αθ. Μακρανδρέου. Από την πλευρά των αιγυπτιακών επιχειρήσεων, επικεφαλής είναι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιακών Βιομηχανιών, Eng. Mohamed El Sewedy.

Η αποστολή πραγματοποίησε επίσκεψη και στη Οικονομική Ζώνη του Καναλιού του Σουέζ και του Πορτ Σαΐντ.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Σύνδεσμο Αιγυπτιακών Βιομηχανιών και την ανταλλαγή απόψεων που είχαν οι Αιγύπτιοι με τους Έλληνες επιχειρηματίες συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και CEO της Flora κ. Χρήστος Καβαλής o οποίος μεταξύ άλλων συνομίλησε και με τον Επίτιμο Πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος κ. Γιώργο Μυλωνά.

Αρέσει σε %d bloggers: