Σε ένα ιστορικό για τον ελληνισμό κτήριο, την πρεσβευτική κατοικία στο Ζαμάλεκ του Καΐρου, η οποία την περίοδο 1941 – 1944 αποτέλεσε την έδρα της εξόριστης κυβερνήσεως, εορτάσθηκε η 25η Μαρτίου.
Οικοδεσπότης ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Μιχάλης Διάμεσης ο οποίος για άλλη μια φορά άνοιξε τις πόρτες του εμβληματικού νεοκλασικού κτηρίου, για να υποδεχθεί την ελληνική παροικία, διπλωμάτες, επιχειρηματίες, πολιτικούς.
Στην ομιλία του ο κ. Διάμεσης, αναφέρθηκε στους δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα με την Αίγυπτο. Ενώ σε ότι αφορά το επιχειρηματικό τοπίο είπε ότι παρουσιάζονται ευκαιρίες για το επιχειρείν και για τις δύο χώρες. Επίσης, αναφέρθηκε στους στόχους της Ελλάδας, που είναι η σταθερότητα και η ειρήνη στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.
Αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση και στις θυσίες τους Ελληνικού λαού, οι οποίες, όπως είπε, απέδωσαν καρπούς με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης.
«Αγαπητοί μου συμπατριώτες. Ο σημερινός εορτασμός είναι αφιερωμένος στον αγώνα που, το 21, έδωσαν ενωμένοι η πατρίδα μας, η θρησκεία μας η ομογένειά μας και οι φίλοι μας από όλο τον κόσμο. Η ομοψυχία που διέκρινε αυτήν την προσπάθεια ήταν το κύριο συστατικό που οδήγησε το έθνος μας στο να πετύχει αυτό που φάνταζε – και ήταν – ακατόρθωτο. Το τρανό αυτό παράδειγμα της ενότητας οφείλουμε να ακολουθήσουμε κι εμείς σήμερα, σε όποια χώρα κι αν βρισκόμαστε , από όποιο μετερίζι κι αν αγωνιζόμαστε.
Η σημερινή παγκοσμιοποίηση επιτάσσει τη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας αλλά και της στενής συνεργασίας με τις κοινότητες που μας φιλοξενούν. Παράλληλα, οφείλουμε να διδάξουμε στα παιδιά μας την αρετή της ενότητας, προκειμένου το έθνος και ο πολιτισμός μας να διαφυλαχθούν και να μπορέσει η πατρίδα μας να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του παρόντος και τις προκλήσεις του μέλλοντος».
Λίγο πριν ολοκληρωθεί η δεξίωση για την Εθνική Επέτειο, το «Νέο Φως» ζήτησε από τον κ. Διάμεση να μας κάνει απολογισμό της λαμπερής εκδήλωσης. “Όπως κάθε χρόνο γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου με μεγάλη λαμπρότητα εδώ στην Αίγυπτο. Έρχονται πάρα πολλοί καλεσμένοι από όλο το διπλωματικό σώμα τους επιχειρηματίες, πολιτικούς και φυσικά όλη η ομογένεια είναι καλεσμένοι. Ένα open house για τους Έλληνες ομογενείς.
Η αγάπη, η οποία έχουν οι Αιγύπτιοι για τη χώρα μας είναι εντυπωσιακή… Φέτος ήρθαν τρεις υπουργοί, επικεφαλής διαφόρων οργανισμών, επιχειρηματίες, βουλευτές και φυσικά τα ελληνικά σωματεία και πάρα πολύς κόσμος από την ομογένεια», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Διάμεσης και πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν στενούς πολιτιστικούς και πολιτικούς δεσμούς.
Στη δεξίωση του Έλληνα πρέσβη για την 25η Μαρτίου, ο υπουργός Εφοδιασμού της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης Dr. Aλι Μοσελχί, βουλευτές καθώς επίσης και δεκάδες διπλωμάτες, ανάμεσα σε αυτούς και ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αίγυπτο κ. Χάρης Μορίτσης.
Επίσης, στην δεξίωση παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, ο Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος, ο Πρόξενος κ. Αχιλλέας Μπικής, ο Ακόλουθος Άμυνας κ. Παρίσσης Κανούτος, ο Γενικός Σύμβουλος του Γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο, κ. Αθ. Μακρανδρέου, η Α ΄Σύμβουλος Πρεσβείας κ. Ελίνα Κυριακοπούλου, ο Σύμβουλος Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Χρήστος Αποστολόπουλος.
Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, εκπροσώπησαν: ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, η Γενική Γραμματέας κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, η Επόπτρια Γραφείων κ. Βίλλυ Πολίτη Ζουέ και οι Κοινοτικοί Επίτροποι Δήμος Πατρίκιος, Ανδρέας Ρούσσος και Λεωνίδας Φοντριέ. Το Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων εκπροσώπησε ο κ. Βασίλης Ζουές.
Επίσης παραβρέθηκαν ο Αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Τάσος Αναστασίου, ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου κ.Γιώργος Ψάνης, της Αμπετείου κ. Χρήστος Παπαθανασίου, δεκάδες επιχειρηματίες, πάροικοι, εκπρόσωποι σωματείων και εκπαιδευτικοί.
Διαβάστε επίσης
25η Μαρτίου: Με υπερηφάνεια παρέλασαν οι μαθητές των Ελληνικών σχολείων στο Κάιρο (Videos / Photos)