Συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού κ. Αντώνη Διαματάρη είχε την Τετάρτη 17 Ιουλίου, ο τέως Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, μέλος του Δ.Σ του Ιδρύματος Ωνάση και επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Στέφανος Ταμβάκης.

Ρεπορτάζ: Κάτια Τσιμπλάκη

Με καταγωγή από τη Λήμνο, αμφότεροι και με φιλικούς δεσμούς που τους συνδέουν από την εποχή που ο κ. Ταμβάκης ήταν Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ και ο κ. Διαματάρης ένας από τους πλέον καταξιωμένους εκδότες της ομογένειας εγκαινίασαν αυτή τη φορά στην Αθήνα, ένα νέο κύκλο συνεργασίας.

Ο κ. Ταμβάκης από την πλευρά του εξέφρασε την ικανοποίησή του, όπως είπε χαρακτηριστικά, για το γεγονός ότι ο κ. Διαματάρης, συνεχίζει την προσφορά του και το έργο του προς του Αποδήμους,  ως υφυπουργός Εξωτερικών.

Βασικό αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ψήφος των ομογενών ενώ ακροθιγώς τέθηκε και το διάδοχο σχήμα του ΣΑΕ . Ο κ. Ταμβάκης  παρέδωσε το σχετικό νομοσχέδιο που είχε επεξεργαστεί το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού επί προεδρίας του. Το νομοσχέδιο ήταν αποτέλεσμα διαλόγου μεταξύ των ομογενών σε κάθε γωνιά της γης, μέσα από τα όργανά του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σχέδιο, η ψήφος των ομογενών και η εκπροσώπησή τους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα καθώς διασφαλίζουν την διατήρηση των πολιτικών ισορροπιών.

Σε ότι αφορά τη διαδικασία προβλέπεται να υπάρχουν υποψήφιοι ομογενείς στα ψηφοδέλτια των πολιτικών κομμάτων, η δε ψηφοφορία να γίνεται με επιστολική ψήφο και τοποθέτηση κάλπης στον τόπο διαμονής των ομογενών.

«Ο πρακτικότερος – οικονομικότερος- ευκολότερος και φερεγγυότερος τρόπος ψηφοφορίας για τους απόδημους Έλληνες είναι η επιστολική ψήφος. Άλλωστε είναι η ευρύτερα χρησιμοποιούμενη μέθοδος στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, στις ΗΠΑ και στη Μέση Ανατολή», είπε ο κ. Ταμβάκης και πρόσθεσε ότι η επιστολική ψήφος διασφαλίζει:

•   τη δυνατότητα σε όλους όσους τους απόδημους Έλληνες πολίτες που επιθυμούν και δικαιούνται να ψηφίσουν, να εξασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. 
•  Τη διαφάνεια και το απόρρητο της ψηφοφορίας,
•  Tη δυνατότητα εκπροσώπησης των αποδήμων στην Ελληνική Βουλή κατ’ αναλογία του αντίστοιχου εκλογικού σώματος.
• Την αξιοπρεπή και αποδοτική συμμετοχή των αποδήμων στις εθνικές εκλογές.

Ο κ. Διαματάρης από την πλευρά του, είπε ότι το θέμα της ψήφου των ομογενών είναι ένα ζήτημα που απασχολεί και τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Tόνισε δε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο και αφετηρία του διαλόγου που θα ακολουθήσει.

Συζήτηση και για το διάδοχo σχήμα του ΣΑΕ

Οι κ.κ. Διαματάρης και Ταμβάκης έθιξαν ακροθιγώς και το διάδοχο σχήμα του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού. Τόνισαν δε ότι πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικό, ευέλικτο, οικονομικά ανεξάρτητο και να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Αυτό είπαν ότι θα το συζητήσουν διεξοδικά σε επόμενη συνάντησή τους.

Αρέσει σε %d bloggers: