Ο Νίκος Γαριλίδης είναι ο νέος Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο. Γεννήθηκε στο Πορτ Σαϊντ και μεγάλωσε στο Κάιρο. Καλλιεπής, φιλότεχνος, φιλοτελιστής, με ευρείες επιστημονικές γνώσεις και βαθιά κουλτούρα, έχει τη στόφα του διπλωμάτη με κύρος και έντονη προσωπικότητα.
Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα από όταν ανέλαβε τα καινούργια του καθήκοντα και τα διαπιστευτήρια που έδωσε στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, μίλησε στο «Νέο Φως» και στο ekkairo.org, την εφημερίδα και την ιστοσελίδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, αντίστοιχα.
Ο κ. Γαριλίδης περιγράφει τα συναισθήματά του για την επιστροφή του στη γεννέτειρά του την Αίγυπτο, στο Κάιρο όπου μεγάλωσε και μιλά για τις αναμνήσεις του με τους από δεκαετίες προκατόχους του που συνδέονται με τα παιδικά του χρόνια καθώς ο πατέρας του εργαζόταν στην Ελληνική Πρεσβεία.
Ο νέος Πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο, αποκάλυψε ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει, μιλά για τις Ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις και το θέμα της ασφάλειας στην Αίγυπτο.
Ο κ. Γαριλίδης μιλά με τα πιο θερμά λόγια για την ιστοσελίδα ekkairo.org και το «Νέο Φως», χαρακτηρίζοντας εντυπωσιακή την προσπάθεια αναβάθμισής τους που έγινε τους τελευταίους μήνες.
Κύριε Γαριλίδη, είστε Αιγυπτιώτης, γέννημα θρέμμα. Επιστρέψατε αναλαμβάνοντας το σημαντικό πόστο του Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ποιες είναι οι σκέψεις και τα συναισθήματά σας;
«Γεννήθηκα στο Πορτ Σαϊντ, αλλά από την πρώτη Δημοτικού είχαμε ήδη μετακομίσει στο Κάιρο και έτσι αισθάνομαι περισσότερο Καϊρινός, παρά Πορτσαϊντιανός. Βεβαίως τα συναισθήματα συμπεριλαμβάνουν μία συγκίνηση. Πρώτα από όλα είδα μεγάλη πρόοδο στο Κάιρο, αυτές τις λίγες μέρες που έχω φτάσει. Μπαίνοντας στην Πρεσβεία, και στην Πρεσβευτική Κατοικία έρχονται στο νου μου εικόνες με τους παλιούς πρέσβεις που διετέλεσαν αφού ο πατέρας μου δούλευε στην Ελληνική Πρεσβεία ως αρχειοφύλακας από το 1964. Έχω ένα αίσθημα ότι επιστρέφω σε κάτι που γνωρίζω αλλά έχει εξελιχθεί πλέον. Και είναι προς το καλύτερο.
-Αναφέρεστε στην Ελληνική παροικία;
«Αναφέρομαι στην Αίγυπτο στο σύνολό της. Και βεβαίως στην Ελληνική Παροικία, πολλά μέλη είναι φίλοι μου από το σχολείο, από την Αμπέτειο που τέλειωσα και εγώ, τους οποίους θα τους δω τις επόμενες μέρες.
Θα έχουμε και συναντήσεις για τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, για τα οποία θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας, κατά τον καλύτερο τρόπο. Να επανασυνδεθούμε δηλαδή με όλους όσοι γνωριζόμαστε από παλιά και να γνωρίσω τα νέα μέλη της Κοινότητας».
-Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε να αντιμετωπίσετε;
«Η πρόσκληση είναι μία σε όλες τις χώρες του κόσμου, να δώσεις ώθηση και λύσεις σε προβλήματα, σε χρονίζοντα θέματα. Να αναβαθμίσεις τις σχέσεις και με τη φιλοξενούσα χώρα και να εξασφαλίσεις τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των Ελλήνων, αποφεύγοντας παρεξηγήσεις και με τη φιλοξενούσα χώρα αλλά και με τους συμπατριώτες μας, προσπαθώντας για το καλύτερο αποτέλεσμα. Μας ευνοεί η συγκυρία, οι σχέσεις με την Αίγυπτο, όπως πάντα άλλωστε ήταν πάρα πολύ καλές. Τώρα βλέπω μια προοπτική και στενότερη συνεργασία σε θέματα ενεργειακά αλλά και γενικότερα οικονομικά. Με καλή προσπάθεια και καλό συντονισμό ελπίζω ότι θα έχουμε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα».
Θα ήθελα να σας μεταφέρω τη δική μου εμπειρία, πολλοί όταν ήρθα εδώ στην Αίγυπτο, μου έλεγαν μα… πώς πας εκεί να δουλέψεις, δεν φοβάσαι; Ποια είναι η θέση σας για το θέμα της ασφάλειας την Αίγυπτο;
«Κοιτάξτε είναι γεγονός ότι ο κόσμος αλλάζει. Ο κόσμος ήταν διαφορετικά το 1960 που με ένα 2CV, μπορούσες να κάνεις το γύρο της Αφρικής. Να ξεκινήσεις από το Κάιρο, να πας στο Μαρόκο, να κατέβεις μέσω του Κονγκό, στο Κέιπ Τάουν και να επιστρέψεις.
Το ίδιο και στη Λατινική Αμερική. Σήμερα περπατάς στο κέντρο Ευρωπαϊκών πρωτευουσών και δεν ξέρεις τι αδέσποτη σφαίρα μπορεί ή έκρηξη βόμβας να σου τύχει.
Άρα και το θέμα της ασφάλειας και ο κόσμος έχει αλλάξει. Και το επάγγελμα του διπλωματικού άλλωστε δεν είναι επικίνδυνο; Εγώ έχω βγάλει χρόνια στη Βαγδάτη, από το 2002 έως τον Ιανουάριο του 2005. Δηλαδή την πιο επικίνδυνη περίοδο. Εγώ πιστεύω στη μοίρα. Εάν είναι να σου τύχει κάτι, θα σου τύχει οπουδήποτε ακόμη και στη μπανιέρα του σπιτιού σου. Η Αίγυπτος είναι μια χώρα με καλόκαρδο λαό, έναν λαό που χαίρεται να γελάει, να φιλοξενεί, να λέει ανέκδοτα.
Οι ριζοσπαστικοποιημένοι είναι εξαίρεση. Έχει επιβληθεί τάξη. Η τάξη είναι απαραίτητη σε ένα ευνομούμενο κράτος. Οι πρώτοι που το κατέγραψαν είναι οι αρχαίοι Έλληνες. Και ασφαλώς, υπάρχει τάξη και ασφάλεια στην Αίγυπτο.
Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ο χαρακτήρας του Αιγυπτιακού λαού που είναι φιλόξενος, είναι καλόκαρδος, θέλει να βοηθήσει τον ξένο. Να τον πάρει από το χέρι, να βοηθήσει να βρει τη διεύθυνση που ψάχνει. Καμιά φορά να δώσει πληροφορίες και για πράγματα που δεν… ξέρει. Αυτό το πιστεύω βαθύτατα. Το έχω βιώσει και παλιά που έζησα 20 χρόνια στην Αίγυπτο αλλά και από ότι βλέπω δεν έχει αλλάξει».
Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη και «σιδεροκέφαλος».
«Και εσείς να έχετε καλή δύναμη και να συνεχίσετε την προσπάθεια που ξεκινήσατε με τόσο θεαματικά αποτελέσματα και στην ιστοσελίδα και στο «Νέο Φως», το οποίο το θυμάμαι από το «Φως». Ήταν ένα τετρασέλιδο που εξέδιδε ο Σωκράτης Πατέρας, ένας γλυκός άνθρωπος και συμπαθής. Καλή συνέχεια στην προσπάθειά σας».
Ευχαριστούμε πολύ. Να είστε καλά.
Διαβάστε επίσης:
Τα διαπιστευτήριά του έδωσε ο Πρέσβης της Ελλάδας Ν. Γαριλίδης στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ Σίσι
Στις 12 Σεπτεμβρίου φθάνει στο Κάιρο ο νέος Πρέσβης Ν. Γαριλίδης